Roman Paulus
Doba přípravy45 min.

Pečený losos s bylinkovou krustou

Losos je velmi chutná ryba a hodí se k mnoha surovinám. Připravte si ho s bylinkami a zeleninou podle receptu Romana Pauluse. Vše potřebné najdete na kuchynelidlu.cz.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
  • 800 g čerstvého lososa
  • 200 g toastového máslového chleba Rivercote
  • 12 cherry rajčat
  • mořská sůl v mlýnku Kania
  • černý pepř v mlýnku Kania
  • extra panenský olivový olej Primadonna
  • 50 ml suchého bílého vína Pinot Grigio
  • 3 kuličky celého pepře Mikado
  • 2 bobkové listy Mikado
  • 1.5 cibule
  • 2 žloutky
  • 100 ml přepuštěného másla Pilos
  • 0.5 citronu (šťáva)
  • čerstvé bylinky - petrželka, pažitka, bazalka
  • rostlinný olej Promienna
  • 100 g kešu oříšků Alesto
  • 2 stroužky česneku
  • 400 g čerstvého špenátu
  • metlička na šlehání
  • papírové utěrky

POSTUP

Z toastového chleba odřízneme kůrku, střídku nakrájíme na menší kostky, rovnoměrně rozložíme na plech a sušíme v troubě předehřáté na 120 °C dokřupava.

Omytá a osušená cherry rajčata rozkrojíme na poloviny a poklademe na plech (řeznou stranou nahoru). Osolíme, opepříme a pokapeme 2 lžicemi olivového oleje. Sušíme v troubě předehřáté na 120 °C asi 30 minut.

Z bílého vína, kuliček celého pepře, bobkových listů a ½ nadrobno nasekané cibule připravíme v rendlíku redukci (měla by se zredukovat na ⅓ původního množství). Scedíme a necháme trochu vychladnout.

V míse vyšleháme žloutky s vychladlou redukcí. Mísu přeložíme nad páru a žloutky vyšleháme do husté pěny. Stáhneme z ohně a za stálého šlehání postupně přiléváme přepuštěné máslo (mělo by mít stejnou teplotu jako vyšlehané žloutky). Ochutíme citronovou šťávou, opepříme a osolíme. Do omáčky přidáme kousky usušeného chleba a nadrobno nasekané bylinky - pažitku, lístky petrželky a bazalky. Podle potřeby osolíme a opepříme.

Z omytého a osušeného lososa odstraníme kůži, opepříme a osolíme. Lososa opečeme v rozpálené pánvi na troše rostlinného oleje pouze z té strany, kde byla kůže. Přendáme na plech opečenou stranou dolů. Na lososa navrstvíme holandskou omáčku s chlebem a bylinkami a zapečeme pod grilem při teplotě 215 °C dozlatova (3 minuty). Troubu vypneme a lososa necháme ještě asi 4 minuty dojít.

Kešu ořechy opečeme nasucho v pánvi. Můžeme trochu osolit. Nadrobno nasekaný česnek a cibuli orestujeme v pánvi na troše oleje. Přidáme omytý a osušený špenát, osolíme a opepříme a restujeme, až trochu změkne. Od přebytečné vody osušíme na papírových utěrkách.

Na talíř naservírujeme porci špenátu a na něj položíme lososa. Dozdobíme kešu oříšky orestovanými v suché pánvi, sušenými cherry rajčaty a lístky čerstvé bazalky.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU