Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Pečená vepřová kýta se zelím a bramborovými noky

Jak připravit vepřové maso, aby z něj vznikl chutný a jednoduchý oběd pro celou rodinu? Stačí se řídit receptem Romana Pauluse na pečenou kýtu se zelím a bramborovými noky.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Vepřová kýta

  • 2 cibule
  • 1 palice česneku
  • 5 bobkových listů Mikado
  • 600 g vepřové kýty bez kosti Řezníkova čerstvá porce v celku
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • celý kmín Mikado
  • vepřový vývar na podlití
  • 1 polév. lž. hladké mouky Castello na zaprášení

Bílé zelí

  • 1 polév. lž. vepřového sádla Pikok
  • 50 g anglické slaniny Pikok
  • 1 cibule
  • špetka celého kmínu Mikado
  • 400 g kysaného zelí s vínem Freshona
  • 1 menší brambora

Bramborové noky

  • 300 g brambor
  • 1 vejce „M“
  • 100 g hrubé mouky Castello
  • 2 polév. lž. vepřového sádla Pikok
  • 1 cibule
  • 1 polév. lž. čerstvé listové petržele

Vídeňská cibulka

  • 1 cibule
  • hladká mouka Castello na obalení
  • 1 káv. lžič. sladké mleté papriky Mikado
  • řepkový olej Promienna na smažení
  • zapékací mísa
  • kovové síto
  • struhadlo
  • lis na brambory

POSTUP

Vepřová kýta:

Zapékací mísu vyložíme cibulí nakrájenou na nudličky, oloupanými stroužky česneku nakrájenými na plátky, bobkovým listem a na ně položíme maso, které osolíme a posypeme kmínem. Podlijeme vývarem, přiklopíme a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C doměkka 2-2,5 hodiny. Před koncem ještě sundáme poklici a zapečeme na barvu.

Bílé zelí:

V pánvi rozehřejeme sádlo a orestujeme slaninu nakrájenou na nudličky spolu s najemno nakrájenou cibulí a kmínem. Přidáme zelí i s trochou šťávy, nahrubo nastrouhanou oloupanou syrovou bramboru a dusíme pod pokličkou na mírném plameni a za občasného míchání asi 30 minut, ke konci dle potřeby osolíme.

Bramborové noky:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, prolisujeme, smícháme se solí, vejcem a hrubou moukou a připravíme bramborové těsto. Z hotového těsta rychle připravíme bramborové noky, které vaříme v osolené vodě dle velikosti 3-4 minuty.

V pánvi s rozehřátým sádlem orestujeme dosklovata cibuli nakrájenou najemno. Přidáme noky, které jsme právě vyndali z vroucí vody, posypeme sekanou čerstvou petrželí a podáváme.

Vídeňská cibulka:

Cibuli nakrájíme na kroužky, obalíme ve směsi hladké mouky a mleté papriky a usmažíme v rozehřátém oleji dozlatova. Video, jak připravit vídeňskou cibulku, naleznete v Kulinářské akademii Lidlu zde.

Servírování:

Hotové maso vyndáme z pekáče a zbylý výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce povaříme, přecedíme před kovové síto, případně i propasírujeme.

Nakrájené maso podáváme se zelím a bramborovými noky, přelité výpekem a dochucené vídeňskou cibulkou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU