Aby bylo úplně jasno, nejprve si pojďme definovat o čem se dnes chceme bavit. Mouka je rozemleté obilné zrno bez dalších příměsí. Nejběžnější je bílá mouka – tedy najemno namletá pšenice zbavená otrub (= slupka obilného zrna). Čím dál dostupnější jsou ale i celozrnné mouky, které jsou mleté z neloupaných zrn, a tím obsahují mnohem více vitamínů, minerálů a hlavně prospěšné vlákniny. Mimochodem, víte, že otruby se dají koupit i samostatně? Každý správný doktor vám poradí jíst denně lžíci otrub, třeba zamíchaných v jogurtu, jako funkční přírodní lék na hemeroidy a podporu zažívání.
Ale zpátky k mouce. Dnes již běžně koupíte i mouky z jiných obilovin nebo surovin. Velmi oblíbená je dostupná špaldová mouka, často využívána na zdravější verze zákusků, jako je třeba koláč z červené řepy, ale k sehnání jsou i netradiční mouky z kukuřice, mandlí, rýže nebo třeba i žaludů. A nesmíme zapomenout hlavně na žitnou mouku, bez které klasický český chleba zkrátka neupečete.
Pak si samozřejmě můžeme dělit mouky podle jemnosti, tedy na hladkou, polohrubou a hrubou.
Hladká mouka se díky extra jemné struktuře hodí na jemné pečivo a do omáček, které skvěle zahustí. Z hladké mouky si snadno upečete osvědčený kynutý koláč s ovocem, kde zpracujete sezónní ovoce, křehké skořicové palačinky jako rychlou nedělní snídani, a nebo ji využijete na zahuštění omáček, třeba vepřových líček na víně.
Polohrubá mouka je vhodná na bublaninové moučníky a pečivo. Zkuste oblíbené ztracené jahody, které se výborně hodí jako letní zákusek ke kávě, osvědčený velikonoční mazanec, který nepraská, nebo výtečné hamburgerové housky, které se hodí ke každému grilování.
Hrubá mouka s nejhruběji mletým zrnem se vám hodí nejvíce při výrobě různých placek, bramboráků, těstovin a nebo klasických českých knedlíků. Uvařte si k rodinnému obědu třeba vepřové řízky v bramborákovém těstě, nestárnoucí bramborové noky a nebo tradiční české houskové knedlíky.
Klasickou hladkou bílou mouku, na kterou jsme tu zvyklí, v zahraničí neseženete. Je to takový náš český unikát. Všechny mouky jsou podobné, říkáte si, co se dá změnit na namletých zrnech. Zkuste se ale přestěhovat na pár měsíců do USA a zjistíte, že si z jejich mouky nikdy český chléb neupečete a dokonce si neuhnětete ani normální knedlík. Mouky běžně prodávané v obchodech jsou totiž pouze najemno namleté a hlavně už s přídavkem kypřících látek. Ušetří vám to sice prášek do pečiva při pečení bábovky, ale omáčku s ní těžko zahustíte.
V Polsku pro změnu nenajdete naší klasickou hladkou mouku. Jejich mouky by se daly popsat jako naše polohrubé nebo hrubé.
No a třeba v Anglii máte namísto hladké, polohrubé a hrubé asi 10-20 různých druhů mouky, každá vhodná na konkrétní věc. Najdete tam třeba mouku chlebovou, mouku na bábovky, na omáčky, na husté omáčky, zkrátka na každé jídlo speciální balíček.
V Mexiku je zase velice oblíbená kukuřičná mouka, takzvaná masa harina, ze které se připravují oblíbené tortilly nebo nachos. Ochutnejte doma trochu Mexika i vy v podobě zapečených tortill s mletým masem.
V Asii se zase neobejdete bez rýžové mouky, která je pravým podkladem japonské kuchyně. Připravují se z ní různé lehce stravitelné nudle, sladkosti nebo rýžový papír, který využijete zejména na svěží závitky.
Do Indie vás zanese cizrnová mouka, ze které si připravíte oblíbené placičky papadum nebo třeba koftu a pakoru.
A jak to máte vy? Máte nějaký tip, čím nahradit hladkou bílou mouku, nebo patříte mezi ty, co na ní nedají dopustit a nezahuštěná rajská omáčka je pro vás prvním znamením přicházejícího konce světa? Podělte se s námi o vaše zkušenosti a preference v komentářích.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.