Prosinec je za dveřmi a s ním i pečení cukroví. Díky těmto praktickým tipům si můžete vytvořit plán pečení a hotové cukroví skladovat tak, aby vydrželo co nejdéle čerstvé (nebo aby se co nejlépe uleželo). Na Vánoce si pak pochutnáte na krásně měkkých perníčcích, vláčném lineckém a dokonale křehkých pusinkách.
Nejprve si řekněte, do jakého cukroví se letos pustíte. Podle této tabulky si vytvořte plán, nakupte suroviny a postupně se dejte do práce.
Hned na přelomu listopadu a prosince začněte s perníčky. Ty potřebují nejvíce času, aby dostatečně změkly. Rozvíjí se i výrazná chuť koření, proto je dobré jim dopřát 3 týdny až měsíc k uležení.
Tip: Nestíháte? Vložte k perníčkům do papírem vystlané plechové krabice či keramické dózy malé jablko. Perníky z něj natáhnou vlhkost a rychleji změknou. Po čase ho vyměňte, aby se nezačalo kazit.
3 týdny před svátky přichází na řadu další druhy cukroví, které jsou dobré uleželé, jako například medvědí tlapy, neboli pracny, vanilkové rohlíčky či kokosky.
O týden později, tedy zhruba dva týdny před Štědrým dnem, se pusťte do lineckého. Napečte si obě jeho vrstvy, plnou i vykrojenou. Se slepováním ale vyčkejte ještě týden, aby těsto od marmelády příliš nenavlhlo. Stejně tak můžete péct i další druhy z křehkého těsta, například išlské dortíčky.
Poslední týden před svátky můžete předpečené cukroví slepovat džemem, polévat čokoládou a plnit máslovými krémy. Jako poslední také přichází na řadu sněhové pusinky a nepečené cukroví, jako jsou rumové kuličky nebo vosí hnízda.
Máte napečeno? Skvěle. Nyní jednotlivé cukroví vhodně uložte, aby skvěle chutnalo co nejdéle. Tohle jsou základní věci, které cukroví pro správné uložení potřebuje:
Pro kolik druhů cukroví jste se nakonec rozhodli, ovlivní nejen nákup surovin, ale i množství různých krabic a dóz, které budete potřebovat:
Těšíte se na pečení jako my? Jaké jsou vaše oblíbené druhy, ke kterým se každoročně vracíte? Podělte se s námi v komentářích.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…