Vánoční ozdoby z kuchyně
Doba čtení 6 minut

Vánoční ozdoby z kuchyně

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Skořice, jablka a pomeranče neodmyslitelně patří k období Vánoc. Jak udělat z těchto přírodních produktů elegantní vánoční výzdobu, která nádherně provoní celý byt? Přinášíme inspiraci na ozdoby, které snadno a rychle vyrobíte z věcí, které najdete ve spíži.

Dekorace z přírodních materiálů odkazují k tradičnímu prožívání vánočních svátků. Naši předci používali k výzdobě vše, co dům dal, tedy plátky jablíček, skořápky oříšků či napečené perníčky. Nebojte se na ně navázat, přidat tropické ovoce i zajímavé koření a na poslední chvíli vytvořit originální ozdoby, které vycházejí z úzkého propojení člověka s přírodou.

SKOŘÁPKY OŘECHŮ A EXOTICKÉ KOŘENÍ

Oblíbenou vánoční dekorací jsou vlašské ořechy. Ty můžete použít jak celé, tak jádro dát do vanilkových rohlíčků nebo medvědích tlapek a pro výzdobu si nechat jen rozlousknuté půlky skořápek. Šetrně tím využijete části, které byste jinak vyhodili. Skořápky stačí pozlatit či postříbřit a dozdobit mašlí nebo ozdobnou stužkou, která zároveň poslouží jako očko k jejich pověšení.

Z exotických koření, jako jsou hřebíček, celá skořice nebo badyán, vytvoříte krásné ozdoby, které zaujmou svou jednoduchostí a opojnou vůní. Pokud hvězdičky badyánu nabarvíte nabílo či nastříkáte metalickými barvami ve spreji, ihned se z nich stanou pomyslné vločky sněhu nebo zářící hvězdičky. Těmi můžete ozvláštnit například usušená kolečka jablek a pomerančů. Pomocí tavné pistole ke každému plátku připevníte svitek skořice nebo obarvenou hvězdičku badyánu.

TIP: Ozdoby z ořechů a koření patří jak na stromeček, tak na různá další místa po domě, kde je můžete rozvěsit. Vánoční vůni a atmosféru pak budete mít všude, nejen v obýváku.

 

SUŠENÉ JABLKO, LIMETA I POMERANČ

Jablka a citrusové plody jsou skvělým materiálem pro vánoční ozdoby. Kreativně se dá totiž využít celé ovoce, nakrájené plátky i sušená kůra. Díky široké škále dostupných citrusů – při výzdobě se uplatní limetky, citrony, mandarinky, pomeranče i pomela – získáte různé velikosti koleček a odstíny barev.

Vybrané citrusové plody pokrájejte ostrým nožem na tenká (přibližně 3–4 mm vysoká) kolečka. K usušení plátků celých pomerančů je nejlepší využít sušičku na ovoce, protože si v ní ovoce zachová syté barvy a nezkroutí se. Citrusy můžete případně vysušit i v horkovzdušné troubě (při nejnižší teplotě zhruba 3 hodiny), tu ale musíte chodit pravidelně kontrolovat a kolečka otáčet. Stejný postup lze využít i pro čerstvá jablka.

TIP: Jako surovinu pro dekoraci můžete použít i plody, které nejsou tak chutné, například kvůli své vyšší kyselosti. Také lze zužitkovat ovoce, kterého jste nakoupili příliš, a hrozí, že by se zkazilo. Jak správně skladovat citrusy se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

Sušené plátky ovoce jsou půvabnou dekorací samy o sobě. Pokud je chcete pověsit, stačí jehlou se širším očkem provléknout provázek. Kolečka lze samozřejmě i dozdobit, dát ke každému plátku kousek svinuté kůry skořice a celou ozdobu svázat barevnou stužkou.

PŘÍRODNÍ ŘETĚZY A GIRLANDY

Chystáte na štědrovečerní večeři kapra s avokádem a pomerančem a rádi byste kůru oloupanou z pomeranče využili? Přeměnit potraviny v originální dekoraci je jednoduché – z čerstvé citrusové kůry vykrájejte pomocí vykrajovacích formiček na cukroví vánoční motivy jako stromečky či komety. Ostře vyrýsovaných hran docílíte tím, že na vykrajovátko pořádně zatlačíte, nebo do něj ideálně klepnete dřevěnou paličkou na maso. Případně si lze pomoci menším nožem, kterým do kůry vytlačený tvar dokrojíte. Vykrojené prvky následně vysušte, navlékněte je pomocí velké jehly na režnou nit či jutový provázek, a půvabný řetěz vonící po pomerančích je hotový.

Ozdobnou girlandu můžete vytvořit i z medových perníčků. Hotové perníčky zabalte do průhledného celofánu, poté je postupně navažte na delší stužku a girlandu na obou stranách upevněte na vybrané místo.

TIP: Máte napečeno víc perníčků, než zvládnete sníst? Vytvořte z nich kouzelné ozdoby na stromeček! Stačí udělat dírku, kterou provlékněte provázek s kovovým háčkem.

Oblíbili jste si nějakou další potravinu, která se dá použít k vánoční výzdobě? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.