Není nad čerstvé potraviny, do kterých se můžeme hned pustit! Jak ale doma jídlo uchovat, aby nám vydrželo svěží, i když ho nechceme použít ihned? Každé potravině svědčí něco jiného a občas je těžké vyznat se v tom, která rada je ta správná. Náš nový seriál jednoduchých tipů na uskladnění vám pomůže vyhnat z lednice nezvané hosty v podobě zkažených potravin a prodlouží radost z čerstvého jídla.
Pro citrusy je obecně vhodnější pokojová teplota nebo větraná spíž, než chladná lednice. Na tu přijde čas až ve chvíli, kdy se jejich kůra začne pomalu scvrkávat. Před skladováním je lepší citrony neumývat, mají vlastní ochrannou vrstvu, díky níž vydrží déle čerstvé. Už při výběru v obchodě věnujte pozornost kůře, která by měla být pevná a pružná zároveň, ale rozhodně ne ztvrdlá. Citrusy by také neměly být při nákupu příliš měkké, aby mohly doma ještě nějaký čas zvolna uzrávat a nekazit se příliš rychle.
Málokdy spotřebujeme celý citron hned, mnohdy se stane, že nám po vaření zbyde polovina, nebo využijeme jen šťávu či kůru. V takovém případě už je lepší dát citron do lednice a přikrýt ho, aby nevyschnul. K tomu je dobré použít ideálně oblíbené ubrousky napuštěné včelím voskem – ty jsou pro zachování šťavnatosti obzvláště vhodné. Nikdy citron nepřikrývejte alobalem.
Pokud potřebujete jen trochu šťávy, zkuste do citronu udělat malý otvor špejlí. Vykapejte z citronu pár kapek a ten pak celý ještě uchovejte v ledničce.
Citronovou šťávu je praktické zamrazit ve tvořítku na led a pak přesypat do pytlíku. Takto naporcovaná se bude hodit při přípravě osvěžujících nápojů. Zamrazit se dá i nastrouhaná citronová kůra. Tu také můžete nastrouhat do uzavíratelné sklenice a smíchat se solí nebo s cukrem – dle potřeby ji pak využijeme k ochucení slaných jídel či sladkých dezertů.
Tip: Máte víc citronů, než dovedete včas spotřebovat? Zkuste si připravit citronový olej podle Romana Pauluse, který se bude hodit při dalším vaření.
A jak máte citron nejraději vy? Užijete si ho nejvíc v čaji, limonádě, nebo třeba citronovém koláči?
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.