Citrusy v kuchyni: co s nimi?
Doba čtení 6 minut

Citrusy v kuchyni: co s nimi?

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Šťáva

 

Šťávy z citrusů jsou skvělá dochucovadla. Dodají šmrnc a jejich kyselost pomůže „nakopnout“ zeleninová, kořeněná i smažená jídla. Zakapávejte citronem či limetkou ale až úplně na závěr. Varem ztrácí citrusy ostrost a jídlo by pak mohlo mdle chutnat i vypadat. 

 

TIP: Jak dostat co nejvíce šťávy? Citron či limetku dlaní rozválejte po pracovní desce, rozřízněte a jednou rukou mačkejte šťávu a ceďte případné pecky přes prsty ruky druhé přímo do hotového jídla. Pár kapek dokáže zázraky, uvidíte.

 

Citrusy lze použít i k přípravě omáček. Klasická citronová perfektně doplňuje pečeného candáta, vyzkoušejte ale i pomerančovou k restovanému lososu. Neotřelá je kombinace lososa a limetky v salátu s mangem či polévka s krevetami a kokosovým mlékem zakápnutá limetkovou šťávou.

Rozhodně na citrusy nezapomínejme při sladkém pečení. Pomerančová šťáva dodá pečivu šmrnc a jemný ovocný nádech. Můžete s ní také v receptu nahradit vodu či mléko, nebo alespoň jejich část. Tenhle úžasný mrkvový dort s ní v receptu rovnou počítá. Buďte však opatrní při míchání citronové šťávy s mléčnými výrobky, zejména při přípravě krémových omáček či sladkých krémů na dorty. Pokud byste šťávy přidali příliš, mohly by se zdrcnout a byla by to věčná škoda.

 

Kyselina citronová v citronové šťávě funguje jako skvělý konzervant. Pár kapek citronové šťávy zajistí, že avokádo v guacamole nezhnědne, stejně jako krájená či strouhaná jablka. V pomerančové šťávě dokonce můžete naložit červenou cibuli či ji použít do marinád.

 

TIP: Než se rozhodnete vyhodit lehce povadlý salát, dejte mu šanci ve studené lázni s citronovou šťávou. Listy se proberou a budou křupavější. 

 

Citrusy mají široké využití při přípravě nápojů. Odstartovat den čerstvě vymačkaným pomerančovým freshem je skvělý způsob, jak do sebe dostat dávku vitaminů. Navíc se spolehlivým pomocníkem je to hračka. Vyzkoušejte i grepy a mandarinky nebo si z citronu udělejte tuto horkou limonádu. Šťávy jsou skvělým doplňkem i při přípravě alkoholických koktejlů. Grepová šťáva, gin, tonic a snítka rozmarýnu – to je gin fizz, svěží a luxusní drink, který zvládnete hravě doma.

 

TIP: Šťávu si můžete jednoduše zamrazit pro případ nouze. V uzavíratelných sáčcích nebo tvořítkách na led.

Kůra

 

Čerstvě nastrouhaná kůra je vždy nejlepší, ale využijete ji i sušenou. Záleží na tom, co s ní plánujete. Při vaření sušená klidně postačí, ale do pečení a krémů volte raději čerstvou. V dortech a sladkém pečivu je citronová, pomerančová či limetková kůra opravdu výborná. Pokud ji navíc promnete s cukrem, krásně se rozvoní.

 

Vyzkoušejte lahodný a voňavý tvarohovo-citronový koláč. Jak správně kůru nastrouhat (a třeba i kandovat) vám ukáže Roman Paulus.

 

Při přípravě sušené kůry můžete použít jakýkoliv citrus, ale dbejte na to, aby byl v bio kvalitě. Nastrouhanou kůru rozložte na pečicím papírem vyložený plech a jemně usušte na tu nejnižší možnou teplotu (50–80 °C) zhruba 20 minut. Průběžně ji kontrolujte. Usušenou kůru ještě můžete rozemlít na prášek.

 

TIP: Pokud potřebujete citronovou kůru teď hned a bio citrony prostě nemáte, poraďte si takto: důkladně promněte citron v hrsti soli nebo ho nechte v solném roztoku vykoupat. Zbytky soli pak omyjte vodou.

Dužina

 

Nakrájené citrusy jsou skvělé do pestrých a svěžích salátů. Dodají chuť, barvu a šťavnatost. Podívejte se, jak správně krájet segmenty citrusů. Vyzkoušet pak můžete například salát s grepem a dýňovými semínky. Do salátů zeleninových i ovocných se hodí i obrovské pomelo, které má výhodu, že se dobře loupe. Nebojte se ho přidat i do lehkého salátu s krevetami. Vyzkoušet můžete i sweetie neboli oroblanco – limetkově zeleného křížence pomela a grapefruitu.

 

Celé nebo na plátky nakrájené plody najdou využití i při pečení. Citrusy se dobře párují nejen s rybami, ale i s drůbeží. Citron sluší třeba grilovanému baby kuřátku. Můžete ho jím rozkrojený nadívat i obložit. A taková kachna na pomerančích, to je klasika hodná svátečního nedělního oběda.

 

S dužinou si vyhrajete i při přípravě dezertů. Pokud milujete jemnou a sladkou chuť mandarinky, zkuste naše oblíbené luxusní mandarinkové koláčky.

Pomocník v domácnosti

 

Pochutnali jste si na freshi k snídani a teď vám na kuchyňské lince leží hromada slupek? Nevyhazujte je. Využijte je k výrobě univerzálního čističe.

 

Slupky nakrájejte podle libosti a vložte do velké sklenice. Naplňte ji a zalijte bílým vinným octem, aby byly slupky ponořené. Nechte alespoň 4 týdny macerovat na tmavém a chladném místě a pak slijte samotný ocet do nádoby se stříkací hlavicí.

 

Nakonec se podívejte se, jak citrony správně skladovat. Mít vždy nějaký po ruce se opravdu vyplatí.

 

Jak je nejraději používáte vy? Podělte se s námi v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU