Mandarinka: královna zimní sezóny
Doba čtení 6 minut

Mandarinka: královna zimní sezóny

Vůně mandarinky – předzvěst Vánoc. Sezóna oblíbeného ovoce začíná koncem října, vrcholí právě teď a potrvá až do ledna.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Vůně mandarinky – předzvěst Vánoc. Sezóna oblíbeného ovoce začíná koncem října, vrcholí právě teď a potrvá až do ledna. Mandarinka se popularitě těší hlavně proto, že se dá snadno oloupat a hned sníst, využití ale najde i v mnoha originálních receptech.

Vitaminy a vůně z Dálného východu

Oranžové plody pocházejí z Číny. Jako symbol bohatství si je prý kdysi mohli dopřát jen státní hodnostáři mandaríni, podle nichž vznikl i název mandarinka. Do Evropy je přivezli Angličané v 19. století a od té doby se pěstují v celém Středomoří.

Díky vysokému obsahu vitaminu C mandarinky významně posilují imunitu. Údajně snižují také riziko rakoviny a díky vláknině pektin čistí trávicí soustavu. Mají nízký obsah kalorií (40 kcal na 100 g) a vysoký obsah vody, takže přispívají k hydrataci a prospívají jak pleti, tak vlasům.

Mandarinky se často zaměňují s klementinkami. Pravé mandarinky jsou větší, sladší a aromatičtější, hůře se loupou a mívají pecky. Lesklá kůra klementinek se naopak loupe snáz, měsíčky by navíc měly být bez pecek (až na výjimky).

TIP: Mandarinky i klementinky by měly vydržet v pokojové teplotě až týden, jejich trvanlivost prodloužíte uložením do lednice do boxu na zeleninu.

Mandarinka v dezertech

Chuť mandarinky vynikne v kombinaci s mléčnými výrobky. Kromě klasického jogurtu s ovocem nebo zmrzlinových pohárů se ji nebojte přidat do dezertů na bázi tvarohu.

TIP: Pokud chcete získat u mandarinek jemnější chuť a zbavit je hořkosti, odstraňte z nich bílou slupku. Podívejte se na trik v Kulinářské akademii Lidlu, kde vám Roman Paulus poradí, jak na to.

Vyzkoušejte třeba vynikající cheesecake s mandarinkovou omáčkou (jako základ můžete použít tento recept na cheesecake). Na omáčku bude potřeba 100 g krystalového cukru, 2 vejce, 1 žloutek, 150 ml mandarinkové šťávy, šťávu z jednoho citronu (podle chuti i více) a 40 g másla. Všechny suroviny vařte do zhoustnutí. Omáčku nechte odstát. Mezitím si připravte cheesecake. Až bude chladnout, v menším hrnci rozehřejte želatinu. Vmíchejte do ní lžíci mandarinkové omáčky, aby nezačala tuhnout, a želatinu pak zpět vmíchejte do omáčky. Polijte cheesecake a nechte zatuhnout.

Nebojte se vyzkoušet i o něco složitější recept na luxusní mandarinkové koláčky.

TIP: Pomerančovou kůru ve vašich oblíbených receptech můžete nahradit právě mandarinkovou. Nezapomeňte si ale vždy ověřit původ a kvalitu ovoce.

Mandarinka na slano – nevěříte?

Mandarinka nezklame ani v hlavních jídlech. V asijských receptech se výborně kombinuje s kuřecím, kachním nebo krůtím masem. Podle Romana Pauluse například kachna plněná mandarinkami a zázvorem získá jedinečnou chuť. U kuřete zase můžete vyzkoušet nádivku z mandarinek, pekanových ořechů a žampionů. Ke zmíněným druhů masa se bude hodit i mandarinková omáčka. Stačí rozmíchat mandarinky s česnekem, zázvorem nebo sójovou omáčkou.

K rybám (losos, treska nebo kapr) zachutná mandarinková omáčka na bázi vína. Budete potřebovat 750 g loupaných mandarinek a mandarinkovou kůru, 5 cl suchého bílého vína, 15 cl rybího vývaru, 15 cl smetany ke šlehání, 30 g másla, podle chuti mandarinkový likér, pepř a sůl. Mandarinky a kůru rozmixujte a přeceďte. Využijete jen šťávu, do které přidejte bílé víno, vývar a chvíli povařte. Přidejte smetanu, případně likér a vařte dalších několik minut. Podávejte za studena.

Mandarinka osvěží i v salátech. Zkuste ji přidat třeba do rychlého salát s krevetami a avokádem a máte rovnou připravený lehký předkrm. 

Vánoční likér

Tradiční vaječňák letos zkuste nahradit mandarinkovým likérem. 300 g cukru nasypte do větší zavařovací nádoby, přidejte 5 vyloupaných nakrájených mandarinek a jeden citron, zalijte 50 ml pomerančového džusu, přidejte vanilku a dolijte 250 ml rumu. Směs každý den promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Za dva až tři týdny sceďte, přelijte do lahve a vychutnejte si vůni Vánoc.

Co se slupkami?

Před Vánocemi ale možná uvítáte i relax. V takovém případě se vám budou hodit slupky od mandarinek, které se využívají v čínské medicíně a aromaterapii. Slupky vysušte a rozemelte nebo rozdrťte na jemný prášek, který si pak můžete přidat třeba do svého oblíbeného nápoje. Při bolesti hlavy zase můžete čerstvou slupku od mandarinky vložit do bavlněného sáčku a čtvrt hodiny inhalovat.

Jak vidíte, mandarinka je pravou zero waste potravinou, nepropásněte její sezónu! A pokud máte svůj tajný mandarinkový recept, neváhejte se podělit v komentářích.

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU