Bezlepkové mouky: zdravá a zajímavá alternativa

Když se řekne mouka, většině z nás se okamžitě vybaví bíla pšeničná mouka, kterou známe z české kuchyně od dětství. Existuje však mnoho druhů mouky, často s velmi specifickými vlastnostmi. Dnes se zaměříme na ty bezlepkové, představíme si jejich jednotlivé varianty a nabídneme tipy, jak je zařadit do svého jídelníčku.

Bezlepkové mouky: zdravá a zajímavá alternativa

VAŘENÍ A PEČENÍ BEZ LEPKU 

Náhrada pšeničné mouky za bezlepkovou je nutností pro ty, kteří trpí potravinovou alergií nebo intolerancí lepku. Její použití je však mnohem širší a vyzkoušet ji mohou všichni, kdo hledají zdravější variantu, plánují jarní očistu organismu nebo si chtějí obohatit jídlo o novou zajímavou chuť.

: Co je to lepek a které produkty ho obsahují se dočtete v článku na blogu Kuchyně Lidlu.

Bezlepkové mouky jsou obecně o něco dražší, ale obsahují výrazně větší množství zdraví prospěšných látek než klasická pšeničná mouka. Z jiného složení ale vyplývají rozdílné vlastnosti, proto se do bezlepkové mouky často přidávají přísady jako guma guar či xanthan. Ty kompenzují přednosti lepku spočívající ve zpevnění konzistence těsta a jeho elasticitě. Při vaření a pečení z bezlepkové mouky sice nelze postupovat přesně tak, jak jste zvyklí u pšeničné mouky, ale nové principy se rychle naučíte.

Pokud si chcete být jistí skvělým výsledkem, sáhněte po předpřipravené bezlepkové směsi. Ta zpravidla obsahuje ideální poměr různých druhů mouky pro daný typ jídla a přídavné látky, které zajistí požadovanou vláčnost těsta. Jak si ze směsi připravit kynutý štrúdl se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu.

Prodejny potravin mají v dnešní době rozmanitou nabídkou bezlepkových mouk získávaných z různých plodin. Kterou z nich vybrat a jak s ní pracovat?


KUKUŘIČNÁ MOUKA

Kukuřičná mouka je velmi oblíbená v oblasti Střední Ameriky, široce dostupná je ale i v České republice. V mexické kuchyni se z ní připravují světoznámé tortilly a nachos, v Itálii je zase populární kukuřičná kaše zvaná polenta. Její vlastnosti jsou poněkud odlišné od pšeničné mouky, je proto vhodné ji používat zejména v receptech speciálně vytvořených pro kukuřičnou mouku. Díky vysokému stupni pojivosti ji bez obav můžete využít na obalování nebo zahušťování. K dostání je v hladké i polohrubé variantě, či jako krupice.

Zkuste si z kukuřičné mouky připravit domácí tortilly, které naplníte grilovaným kuřecím masem nebo mletým masem s avokádovým dipem.

RÝŽOVÁ MOUKA

Výhodou rýžové mouky je její neutrální chuť, díky které má nespočet možností uplatnění. Protože zvyšuje objem a pojivost, hodí se do jíšky, do těstíčka na smažení nebo pro přípravu nudlí. Je také vhodnou volbou pro sladké nepečené dezerty. Při pečení se obvykle míchá s jinými druhy mouky (kukuřičnou či pohankovou). Rýžová mouka je výborným pomocníkem při různých dietách, protože se vyznačuje pomalou a dobrou stravitelností. Vyrábí se z různých odrůd rýžových zrn, na talíři barevně vyniknou pokrmy z červené nebo černé rýže.

: Hledáte inspiraci na skvělou sladkou snídani? Vyzkoušejte palačinky z rýžové mouky! K jejich přípravě budete potřebovat 1 hrnek rýžové mouky, 1 hrnek mandlového mléka, 1 vajíčko, 1 lžíci medu a kokosový olej na smažení.

POHANKOVÁ MOUKA

Mouka z pohanky je velice bohatá na minerály (zinek, železo a další) i vitaminy (především B a E). Je chutná zejména v pečivu, pizze a různých moučnících, jako jsou bábovky nebo ovocné koláče, kterým dodá jemnou oříškovou příchuť. Pohanková mouka může při pečení zcela nahradit tu pšeničnou, nebo ji namíchejte s kokosovou či mandlovou moukou. Často se používá do bezlepkového cukroví, vykouzlíte z ní například výtečné a zdravé hrudky se sušeným ovocem. Můžete se setkat se světlou i celozrnnou variantou.

: Pokud preferujete slanou snídani, připravte si palačinky galettes, které se podávají se šunkou, sýrem nebo volským okem. Recept na tento pokrm pocházející z francouzské kuchyně, jehož hlavní surovinou je právě pohanková mouka, najdete v článku na blogu Kuchyně Lidlu.

DALŠÍ ALTERNATIVY

Druhů bezlepkové mouky je na výběr opravdu mnoho. Kromě těch získávaných z kukuřice a rýže, které jsou u nás asi nejčastěji používané, můžete narazit třeba na mandlovou mouku. Ta je ideální volbou při sladkém pečení a výrobě dezertů, protože je přirozeně nasládlá. Speciálně z ní se připravují vyhlášené makronky či domácí marcipán, využijete ji do dortů nebo cukroví, kterému tak dodáte vyšší výživovou hodnotu. Do moučníků a sladkých pokrmů se hodí také kokosová mouka, které má rovněž mírně sladkou chuť. Těsto z ní je lehké a nadýchané.

Podívejte se, jak si Roman Paulus poradil s odpalovaným těstem z mandlové a lněné mouky, a připravte si pod jeho vedením bezlepkové kubánské větrníky.

Velmi všestranné použití má kupříkladu jáhlová mouka, se kterou můžete pracovat obdobně jako s pšeničnou moukou, své místo si najde ve slané i sladké kuchyni. Mezi další univerzály s neutrální chutí patří čiroková mouka. Kvůli své tmavší barvě se většinou využívá na pečení pečiva.

Rozmanitou kategorii tvoří luštěninové mouky, tedy ty vyrobené z čočky, fazolí, hrachu nebo cizrny. Jejich benefitem jsou výborné výživové vlastnosti (především množství vlákniny a bílkovin), díky kterým se často používají ve vegetariánské stravě. Luštěninové mouky jsou určeny k tepelnému zpracování, hodí se k zahuštění polévek nebo do pečiva.

Používáte bezlepkové mouky? Podělte se s námi v komentářích o zkušenosti, jak se vám s nimi pracuje!

Další články z magazínu

Zobrazit všechny články šipka vpravo