I v našich podnebných podmínkách se dnes dají sehnat čerstvé dary moře, počítejte ale s tím, že si za ně připlatíte. Nic proto nezkazíte, pokud sáhnete po mražených. I ty můžou mít své výhody. Mořské plody už jsou očištěné, nakrájené a často i předvařené – jejich úprava tak bude mnohem snazší. Můžete také koupit mražený mix různých druhů, ze kterého snadno připravíte třeba paellu, polévku z mořských plodů nebo tapas. Mražené mořské plody rozmrazujte spíše pozvolna, ne prudce.
TIP: Mořské plody, jak čerstvé, tak mražené, není vhodné dlouho skladovat. Čerstvé vydrží v lednici maximálně 48 hodin, v mrazáku můžete měkkýše skladovat asi tři měsíce, nezapomeňte si proto poznačit datum, kdy jste je uložili.
Výhoda mořských plodů obecně je, že se tepelně upravují jen krátce, aby nepřišly o svou specifickou chuť. Rychle tak připravíte zdravá a rychlá jídla. Navíc obsahují kvalitní bílkoviny, minimum tuku i kalorií.
Základem mořské kuchyně jsou mušle. Pokud seženete čerstvé, dlouho neotálejte a rovnou je připravte. Všechny musí být zavřené a neporušené, otevřené vyhoďte. Propláchněte a připravte podle triku, který vám ukáže Roman Paulus. Hotové mušle se poznají tak, že se během vaření otevřou. Uvidíte, že stačí jen pár slávek, dobrá zelenina a víno a luxusní večeře je na stole! Jako alternativu můžete vyzkoušet mušlovou omáčku.
Krevety v syrovém stavu mají šedivou barvu. Můžete je vařit nevyloupané a s vyloupáním počkat až po vaření, nebo je vyloupat rovnou. Jak na to, se dozvíte v Kulinářské akademii Lidlu. Pokud jste koupili růžové krevety, už jsou předvařené a můžete je rovnou použít. Stačí rychle osmahnout na pánvi nebo ogrilovat. Krevety se výborně doplňují s chilli, citronem, česnekem nebo zázvorem. Hojně se proto využívají v asijské kuchyni. Vyzkoušejte třeba asijskou polévku s krevetami a kokosovým mlékem nebo krevety se zázvorem a chilli na křupavé topince.
Olihně jsou v gastronomii zaměnitelné se sépiemi a kalmáry. Připravují se prakticky stejně. V obchodech se liší obvykle svou velikostí, kdy olihně a sépie můžete koupit maličké a kalmáry jsou většinou dostupné spíše formou větších chapadel. Jak tyto druhy snadno zbavit vnitřností i chrupavek, ukáže Roman Paulus. Nejčastěji je připravujeme tak, že je nakrájíme na kroužky a krátce a zprudka orestujeme na pánvi. Výborně chutnají smažené olihně s pikantní majonézou. Radost ale udělají i v těstovinách, rizotu nebo salátech.
Fajnšmekři můžou sáhnout i po méně obvyklé chobotnici nebo právě kalmárech. Roman Paulus označuje její přípravu jako kuchařskou výzvu a doporučuje metodu sous-vide. A pro speciální příležitost se nebojte vyzkoušet ani ústřice, které už nejsou v našich krajích výjimkou, stačí jen vědět, jak na ně!
A jaký dar moře nejvíc těší vás? Podělte se s námi o vaše recepty v komentářích!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.