O cizrně by se dalo říct za málo peněz hodně muziky. Není drahá, připravíte z ní množství vynikajících receptů a navíc je plná vitaminů a zdravých látek.
Cizrnu najdete i pod názvem římský hrách nebo také garbanzo. Pochází z oblasti Středního východu, odkud se postupně rozšiřovala. Dnes se používá po celém světě, avšak velmi oblíbená je v arabské kuchyni.
Vaříte-li suchou cizrnu, je potřeba ji před vařením namočit do vody, ostatně jako každou luštěninu. Vzhledem k tomu, že patří k tvrdším luštěninám, nebojte se ji namočit klidně až na 24 hodin. Stejně jako ostatní luštěniny vařte bez soli! V opačném případě nebude nikdy úplně měkká. Pokud chcete, aby byla cizrna dříve měkká, držte se rady Romana Pauluse a přidejte trochu sody. Cizrna se vaří déle než hodinu, dobrou službu vám však prokáže „papiňák“, který zkrátí dobu vaření až o polovinu. V případě, že koupíte cizrnu sterilovanou, máte snadnější práci, pouze ji slijte a můžete ihned používat.
Cizrna rozhodně patří mezi potraviny vhodné pro zdravou výživu. Obsahuje velké množství vlákniny, která přispívá ke správné funkci střev a zabraňuje zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Je skvělým zdrojem bílkovin, což ocení zejména vegetariáni. Dále obsahuje kyselinu listovou, která podporuje správnou funkci nervové soustavy, vitamíny skupiny B a železo, které je potřebné pro osoby trpící chudokrevností. Navíc neobsahuje lepek, takže se skvěle hodí pro všechny, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat lepek.
Už jsme zmínili, že cizrna je často používanou surovinou arabské kuchyně, a zároveň surovina nezbytná pro přípravu typických arabských specialit – hummusu a falafelu.
Hummus je cizrnová pomazánka, na jejíž přípravu potřebujete pár surovin. Stačí jen uvařit cizrnu, přidat rozmixovat, přidat sezamovu pastu tahini, česnek, pár kapek citronové šťávy a olivového oleje a osolit. Můžete ho doplnit listovou petrželí, která je v arabské kuchyni též velmi oblíbená. Pokud se vám však do přípravy hummusu nechce, skočte si do Lidlu, kde seženete hummus v několika variantách.
Falafel je smažená pochoutka z cizrny provoněná aromatickým kořením a bylinkami. Nesmí chybě petrželka, koriandr a hlavně římský kmín, který je pro arabskou kuchyni typický a nechybí snad v žádném jídle. Je to skvělá alternativa pokrmů z masa a podává se na různé způsoby, nejčastěji však s hummusem v pita chlebu s přílohou z čerstvé zeleniny. V arabských zemích můžete falafel ochutnat snad v každém baru. Jak se falafel připravuje, se dozvíte od Romana Pauluse v Kulinářské akademii Lidlu zde.
Ani v Kuchyni Lidlu jsme nemohli cizrnu opomenout, a proto zde najdete několik skvělých nápadů, jak cizrnu podávat.
Také neustále točíte ty samé přílohy – rýže, brambory, těstoviny? Zkuste trochu zaexperimentovat a připravit si cizrnové ragú. Roman Paulus ho podává k vepřové pečeni, cizrnové ragú si však můžete dát jen tak i bez masa.
Cizrna může být i součástí salátu, například salátu s lilkem a červenou řepou. Připravte tento salát na letní grilovačku a uvidíte, že své hosty nejen překvapíte, ale zároveň jím potěšíte i jejich chuťové pohárky.
Z cizrny můžete kromě ragú a salátu připravit skvělou kaši, která se hodí jako příloha k pečeným kuřecím prsíčkům. Vyzkoušejte tento recept, který ocení i ti, kteří se poctivě připravují na plavkovou sezónu.
Kromě výše zmíněných pokrmů můžete z cizrny připravit i sladké moučníky. Máte nějaký osvědčený recept? Podělte se o něj s námi a napište nám ho do komentářů pod článek.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.