Chleby z jiných koutů světa
Doba čtení 1 minut

Chleby z jiných koutů světa

Český chléb je poměrně unikátní. Místo typického bochníku se v mnoha zemích setkáte spíše s chlebovými plackami, o kterých si nyní povíme.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Mexická tortilla

Jeden ze základních pilířů mexické kuchyně představuje tortilla. Jde o nekynuté pečivo z kukuřičné nebo pšeničné mouky. Tenké kulaté placky si díky všestrannému využití a skvělé chuti podmanily celý svět. Běžně je tak najdete i v českých obchodech. Pokud se rozhodnete pro domácí přípravu tortill, bude vám stačit pšeničná mouka, vepřové sádlo, prášek do pečiva, sůl a voda. Hravě to zvládnete jak na kvalitní pánvi, tak na zahradním nebo kuchyňském grilu. Jednoduchým procesem vás ve videu Kulinářské akademie Lidlu provede Roman Paulus. Benefitem domácí výroby je dokonalá chuť bez přidaných látek a výrazně nižší cena, protože veškeré složky patří mezi základní suroviny. 

Hotové placky můžete servírovat jak teplé, tak studené. Skvělé jsou jako příloha, třeba k pikantní omáčce (salse), salátům či mexickému ragú. U nás se nejčastěji setkáte s naplněnou a zavinutou tortillou. Můžete do ní dát takovou směs masa a zeleniny, jaká vám chutná. My doporučujeme tortilly plněné mletým hovězím masem nebo ty s kuřecím masem a avokádem. Zajímavou alternativou jsou zapečené tortilly. Kulaté placky jsou obecně skvělým pomocníkem při přípravě rychlého oběda či lehčí večeře.

Pokud do náplně k masové směsi přidáte i fazole, rýži nebo sýr, a následně vše zavinete, vytvoříte pokrm zvaný burrito. Menší tortilly přeložené v polovině a bohatě naplněné se nazývají tacos. Jejich výhodou je, že skvěle padnou do ruky, jedná se proto o oblíbený street food. Vyzkoušejte třeba tacos s vepřovou kýtou. 


Tip: Mexické ulice nabízí mnoho výborných pokrmů, jejichž základem jsou právě tortilly. Doporučení, jaké jídlo si vzít s sebou do ruky, nebo co připravit na domácí party v latinskoamerickém duchu, najdete zde. 

Arabský pita chléb

Pita chléb je charakteristický pro arabskou kuchyni, v oblasti Blízkého východu a Středomoří je velmi populární. Jedná se o nadýchanou kulatou placku z kynutého těsta. K jeho přípravě je potřeba mouka, droždí, špetka soli i cukru a teplá voda. Jak vám vysvětlíme v návodu Kulinářské akademie Lidlu, peče se v pánvi při vysoké teplotě, což způsobí, že se těsto nafoukne a uprostřed chleba vznikne vzduchová kapsa. 

Kapsa se následně může naplnit masem – jehněčím kebabem, typicky řeckým gyrosem či vepřovou kýtou doplněnou ledovým salátem a červenou řepou. Do pity se hodí i vegetariánský falafel z cizrny. Arabský chléb nejlépe chutná ještě teplý, jako příloha si například znamenitě rozumí s hummusem. 

Tip: V magazínu Kuchyně Lidlu najdete spoustu informací o řecké gastronomii, přečtěte si zajímavosti o receptuře hustého řeckého jogurtu nebo o legendárním salátu tzatziki. 


Indický naan

Důležitou součástí orientálního kuchařského umění je kvašený chléb naan, vypadající jako placka s opečenými bublinami. Vyrábí se z hladké mouky, bílého jogurtu, másla, droždí i prášku do pečiva, soli a vody. Jogurt v těstě zajišťuje vláčnost a měkkost výsledné chlebové placky. Roman Paulus vytvořil velmi snadný video recept pro Kulinářskou akademii Lidlu, ve kterém ukazuje, jak si tuto indickou specialitu udělat v domácích podmínkách. Kynuté těsto se tradičně sází do tandoori pece tvarem připomínající obrovskou vázu, jednoduše ho však opečete i ve větší pánvi. 

Naan je zpravidla podáván jako příloha k hlavnímu jídlu, je vhodný k naprosté většině indických specialit. Pochutnáte si na něm spolu s dýňovým kari s masovými kuličkami, dokonale doplní pečené krůtí prso s kari čočkou nebo asijskou verzi polévky z červené čočky. V zemi svého vzniku se často používá místo příboru přímo k nabírání pokrmu. Oblíbený je jak neochucený, tak jeho varianty s česnekem či koriandrem. 

Tip: V Indii není populární pouze naan, místní kuchyně nabízí i mnoho dalších druhů chlebových placek. O čapátí nebo puri se můžete dozvědět více v magazínu Kuchyně Lidlu.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU