Hustý řecký jogurt: jak z něj dostat maximum
Doba čtení 4 minut

Hustý řecký jogurt: jak z něj dostat maximum

Už několik let ho můžete vidět na pultech mezi ostatními bílými jogurty, přesto se od nich liší původem i recepturou.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Už několik let ho můžete vidět na pultech mezi ostatními bílými jogurty, přesto se od nich liší původem i recepturou. Je výborným základem pro sladké snídaně a může nahradit i smetanu v omáčkách nebo polévkách. Díky své krémové konzistenci výborně chutná i samotný – řecký jogurt. 

Unikátní receptura

Řecký jogurt najdete kromě Řecka i v kuchyních východního Středomoří a Blízkého východu. Tradičně se vyrábí z ovčího mléka, v dnešní průmyslové výrobě se ale používá spíše mléko kravské. Stejně jako u klasického jogurtu je základní procedurou kysání (fermentace) mléka. Řekové následně jogurt cedí přes plátno nebo papír, čímž ho zbaví tekuté syrovátky a získají hustý jogurt s vysokým podílem bílkovin. Takový postup samozřejmě vyžaduje pořádnou dávku mléka. Na řecký jogurt je ho proto potřeba třikrát více než u klasického. Jogurt je v základní verzi také tučnější, často může obsahovat až 10 % tuku.

TIP: V obchodě můžete narazit také na označení jogurt řeckého typu, ten se ale vyrábí jinak – zahušťuje se sušenými bílkovinami.

Zdravá volba

Jak je tedy možné, že řecký jogurt doporučují i někteří dietologové? Nízkotučná varianta řeckého jogurtu totiž může obsahovat méně tuků i cukrů než klasický jogurt. Díky svému vysokému obsahu bílkovin navíc lépe zasytí, a tak nebudete mít nutkání utíkat hned po snídani znovu do ledničky. Ocení ho proto například sportovci. Stejně jako ostatní jogurty je vhodný i pro udržení rovnováhy ve střevech. A vitamín B12 zase podporuje fungování mozku. Jako všechny mléčné produkty je řecký jogurt i zdrojem vápníku, obsahuje ho ale zhruba o třetinu až polovinu méně než klasický bílý jogurt.

Božská řecká snídaně

Vydatný jogurt je ideálním základem každé zdravé snídaně. Řekové si vystačí s kombinací jogurtu a domácího medu. Vy můžete experimentovat i s marmeládami, ovesnými vločkami nebo nejrůznějšími druhy ovoce.

TIP: Jogurt s ovocem vypadá skvěle, když se servíruje v zavařovacích sklenicích. Navíc si ho můžete vzít s sebou, pokud se nestíháte nasnídat doma.

Pokud byste si chtěli dopřát opravdu luxusní snídani, vyzkoušejte rychlé lívance z řeckého jogurtu. Budete potřebovat hrnek a půl mouky, tři čtvrtě hrnku řeckého jogurtu a stejné množství mléka, 2 lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce a trochu vanilkové nebo mandlové esence. V jedné misce si připravte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl, ve druhé vejce, olej, vanilku a jogurt. Promíchejte obě dohromady a postupně přilévejte mléko. Rozpalte pánev a lívance z připravené směsi smažte zhruba dvě minuty z každé strany. Hotové lívanečky ochuťte marmeládou. Vaše ráno bude hned příjemnější.

Díky své krémové konzistenci se řecký jogurt také ideálně hodí do dezertů. Vyzkoušejte cupcake se sušenkami nebo jemný jogurtový koláč.

Jogurt naslano

V mnoha receptech můžete řeckým jogurtem nahradit i majonézu, zakysanou smetanu nebo podmáslí. Jogurt je taky základem mnoha známých řeckých receptů, třeba okurkového salátu tzatziki, který osvěží nejen v parném létu. Roman Paulus ho zvolil jako přílohu k vynikajícím karbanátkům se sýrem feta.
 

Jednoduchý dip si snadno připravíte sami. Okurku v něm můžete tentokrát vyměnit třeba za zelenou papriku. Stačí miska řeckého jogurtu, najemno nakrájená zelená paprika, sušený česnek a cibule, sůl, pepř, petržel a bylinky podle vašeho gusta. Vše zakápněte olivovým olejem nebo trochou citronové šťávy.

Pokud máte i vy svůj tajný recept s řeckým jogurtem, neváhejte se podělit v komentářích.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.