Tzaziki
Doba čtení 3 minut

Tzaziki

Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte, vybaví léto strávené u řeckého moře? Pojďte se tam s námi ještě ne chvilku přenést.

Jedna legenda však praví, že tzaziki nepochází z Řecka, nýbrž z Indie. V dobách největšího rozmachu Osmanské říše byli Indové pod nadvládou Peršanů. Ti si velice oblíbili místní specialitu biryani, což je velice pikantní indická rýže. Ta však byla pro Peršany pikantní až moc. Proto se Indové rozhodli svým pánům pomoci a připravili jim jako přílohu pokrm nazývaný raita, což nebylo nic jiného než jogurt s okurkou. Perfektní kombinace! Pak už to nebylo těžké, Osmanská říše byla rozlehlá, tudíž se díky cestujícím obchodníkům dostal tento pokrm až na západ říše.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

V čem se tedy liší tzaziki a raita? Raita je příloha z jogurtu a různých druhů ovoce a zeleniny, Indové většinou přidávají i nějaké koření. Oproti tomu tzaziki jsou čistě jogurt a okurka. Řekové s původním receptem trochu experimentovali, až se dostali k dnešním podobě.

Není náhodou, že se takový salát či omáčka podává právě ve Středomoří, je velmi osvěžující, což v tamním klimatu oceníte. Co si tedy na přípravu tzatzik musíte připravit:

  • 1 salátovou okurku,
  • sůl,
  • 1 stroužek česneku,
  • šťáva z 1 citronu nebo vinný ocet,
  • čerstvou mátu,
  • 100 g řeckého jogurtu (dbejte na to, aby jogurt obsahoval aspoň 10 % tuku),
  • pepř (lepší je bílý, který je jemnější).
     

Nikde není však psáno, že třeba česneku nemůžete dát více, máte-li česnekový apetit, proč ne.

Při přípravě tzazik vzniká jedno dilema, které se jmenuje kopr! Ano či ne? Odpověď je jednoduchá – záleží jen na vás. V samotném Řecku se setkáte s mnoha variantami tzazik s koprem i bez, takže toto rozhodnutí necháme na vás.

 

A jdeme na to!

  • Okurku oloupejte a nastrouhejte. V některých receptech najdete, že se krájí, ale „strouhaná varianta je běžnější.
  • Okurku lehce osolte a nechte v sítku 2 až 3 hodiny okapat.
  • Poté ještě zbylou vodu vymačkejte, ať se vám z tzaziki nestane vodnaté a nevzhledné cosi.
  • Do misky s okurkou nastrouhejte 1 stroužek česneku, zakápněte citronovou šťávou nebo vinným octem, přidejte najemno nakrájenou mátu, případně kopr a jogurt a opepřete.
     

U nás existuje mnoho variant například se zakysanou smetanou nebo čerstvým sýrem. Nejedná se o tzaziki, ale pokud vám tato varianta chutná, nebudeme vás od ní zrazovat. Bez výčitek si je takto připravujte dál.

K čemu tzaziki podávat?

Můžete podávat jen jako salát a k němu přikusovat pita chléb. Je to nápad na skvělý předkrm. I pita chléb můžete připravit domácí, není to žádná věda, recept Romana Pauluse najdete v Kulinářské akademii Lidlu.

Tzaziki lze servírovat i jako dip k pečeným masům, například ke gyrosu nebo souvlaki, což je tradiční řecký špíz, ale to si určitě pamatujete z našeho minulého článku o řecké kuchyni.

V našich končinách si často připravujeme okurkový salát s jednoduchou zálivkou z octa, cukru a pepře. Ten můžete nahradit také tzaziki, pochutnáte si na nich v kombinaci s karbanátkem z mletého masa se sýrem feta, na recept Romana Pauluse se podívejte zde.

Dostali jste chuť podívat se s námi na konci léta do Řecka? My si tuto atmosféru budeme určitě ještě chvilku vychutnávat.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU