V čem se tedy liší tzaziki a raita? Raita je příloha z jogurtu a různých druhů ovoce a zeleniny, Indové většinou přidávají i nějaké koření. Oproti tomu tzaziki jsou čistě jogurt a okurka. Řekové s původním receptem trochu experimentovali, až se dostali k dnešním podobě.
Není náhodou, že se takový salát či omáčka podává právě ve Středomoří, je velmi osvěžující, což v tamním klimatu oceníte. Co si tedy na přípravu tzatzik musíte připravit:
- 1 salátovou okurku,
- sůl,
- 1 stroužek česneku,
- šťáva z 1 citronu nebo vinný ocet,
- čerstvou mátu,
- 100 g řeckého jogurtu (dbejte na to, aby jogurt obsahoval aspoň 10 % tuku),
- pepř (lepší je bílý, který je jemnější).
Nikde není však psáno, že třeba česneku nemůžete dát více, máte-li česnekový apetit, proč ne.
Při přípravě tzazik vzniká jedno dilema, které se jmenuje kopr! Ano či ne? Odpověď je jednoduchá – záleží jen na vás. V samotném Řecku se setkáte s mnoha variantami tzazik s koprem i bez, takže toto rozhodnutí necháme na vás.
A jdeme na to!
- Okurku oloupejte a nastrouhejte. V některých receptech najdete, že se krájí, ale „strouhaná varianta je běžnější.
- Okurku lehce osolte a nechte v sítku 2 až 3 hodiny okapat.
- Poté ještě zbylou vodu vymačkejte, ať se vám z tzaziki nestane vodnaté a nevzhledné cosi.
- Do misky s okurkou nastrouhejte 1 stroužek česneku, zakápněte citronovou šťávou nebo vinným octem, přidejte najemno nakrájenou mátu, případně kopr a jogurt a opepřete.
U nás existuje mnoho variant například se zakysanou smetanou nebo čerstvým sýrem. Nejedná se o tzaziki, ale pokud vám tato varianta chutná, nebudeme vás od ní zrazovat. Bez výčitek si je takto připravujte dál.
K čemu tzaziki podávat?
Můžete podávat jen jako salát a k němu přikusovat pita chléb. Je to nápad na skvělý předkrm. I pita chléb můžete připravit domácí, není to žádná věda, recept Romana Pauluse najdete v Kulinářské akademii Lidlu.
Tzaziki lze servírovat i jako dip k pečeným masům, například ke gyrosu nebo souvlaki, což je tradiční řecký špíz, ale to si určitě pamatujete z našeho minulého článku o řecké kuchyni.
V našich končinách si často připravujeme okurkový salát s jednoduchou zálivkou z octa, cukru a pepře. Ten můžete nahradit také tzaziki, pochutnáte si na nich v kombinaci s karbanátkem z mletého masa se sýrem feta, na recept Romana Pauluse se podívejte zde.
Dostali jste chuť podívat se s námi na konci léta do Řecka? My si tuto atmosféru budeme určitě ještě chvilku vychutnávat.