Mouku, promícháme s kypřicím práškem, solí a sádlem. Rukama vypracujeme těsto podobné drobence a teprve poté přidáme vodu teplou kolem 50 °C.
Alespoň 20 minut vypracováváme těsto, které následně potřeme rozpuštěným sádlem a necháme asi 30 minut přikryté utěrkou odpočnout.
Poté oddělíme kousky o váze 80 g a z každého připravíme bochánek, který potřeme sádlem, vložíme do pekáče vymazaného sádlem a necháme opět 30 minut odpočnout.
Odpočatý bochánek obtiskneme do mouky, rukama z něj a vytvarujeme placku a následně vyválíme kulatou co nejtenčí tortillu.
Hotovou tortillu rovnou pečeme na grilu na rozehřátém pizza kameni asi minutu z každé strany.
Tip: Stejným způsobem připravíte tortillu i doma v kuchyni. Upečete ji i na sucho v pánvi.
Pokud chcete tortillu připravit do zásoby, ale naplnit a jíst až později, upečte ji trochu světlejší. Dozapečete ji až těsně před jídlem, třeba už naplněnou.
Pokud chcete tortillu hned jíst, upečte ji klasicky s tmavšími fleky. Chutná i jen tak samotná potřená máslem.
Jak tortillu použít?
Nechte se inspirovat našimi videi a připravte si z tortill parádní večeři nebo letní oběd. Zkuste například v kuchyni připravenou tortillu plněnou mletým masem s avokádovým dipem. Nebo grilem ovoněnou tortillu plněnou kuřecím masem s lehkým salátkem. Případně se nechte rozmazlit tortillou s kousky pečených kuřecích stehen, avokádovou pastu a rukolou. Spoustu dalších tortillových receptů najdete zde.