Myslíte si, že cesty do rychlého občerstvení na burrito jsou plnohodnotné setkání s mexickou pouliční kuchyní? Vyvedeme vás z omylu.
Zmíněné burrito je asi jen setina gurmánské pestrosti, kterou majitelé stánků na ulicích v Mexiku nabízejí. Místní pouliční stravování má velkou tradici a je součástí dnešní mexické kultury. Jídlo hraje všemi barvami, voní a svádí k ochutnání.
Ukážeme vám, co vše vykouzlíte s tortillou, s jakými ingrediencemi si vystačíte a vysvětlíme jednoduchou terminologii.
Talíř i příbor v jednom – tenké lahodné placky slouží k servírování trhaného masa, zeleniny, sýra a dalších skvělých ingrediencí. Jsou nejčastěji z kukuřičné mouky, mají kulatý tvar a jejich historie sahá až do mayské kultury.
K jejich přípravě se používá speciální druh kukuřičné mouky, masa harina. Tahle speciální mouka je synonymem všech tortill, protože z normální kukuřičné mouky je prostě neuděláte.
Tacos určitě znáte. Jedná se o malé kukuřičné tortilly plněné či zdobené různými ingrediencemi a jí se rukama. Při jejich přípravě máte zcela volnou ruku. Placky se jí měkké a ještě teplé nebo do křupava pečené či smažené. Takzvané „hard shell“ tacos vypadají jako lodičky a jednoduše se plní.
TIP: Sestavte si vlastní tacos! Vyberte si druh tortilly, měkkou či křupavou, do středu postupně vrstvěte vybrané maso (mleté hovězí maso, plátky hovězího steaku, trhané vepřové maso, smaženou rybu či kuřecí prsa), přidejte podle chuti fazole, limetovou rýži nebo grilovanou zeleninu a dozdobte sýrem, zakysanou smetanou, čerstvou salsou a bylinkami. Nemusíte to přehánět, tacos není burrito a neudrží příliš ingrediencí. Spíš si hrajte s chutěmi.
Zatočené tacos mají svůj vlastní název. Tzv. flautas, neboli flétničky, jsou kukuřičné tortilly střídmě plněné trhaným kuřecím masem, srolované a s pomocí párátka, aby se nerozbalily, se smaží v oleji. Jsou dokonale křupavé. Ve stylu flautas si můžete naplnit a zarolovat i velké tortilly a připravit si je zapečené s mletým masem a sýrem.
Když malé kukuřičné tortilly rozkrájíte na trojúhelníčky a usmažíte, nebo upečete, máte rázem nachos – křupavé kukuřičné chipsy. Trojúhelníkový tvar je jako stvořený k nabírání guacamole a salsy. A snad ještě návykovější jsou zapečené s hromadou sýra. Krekry uděláte i z pšeničné tortilly, skvěle se hodí ke špízům z mletého masa, ale i guacamole a salsám.
Tostada je malá opečená kukuřičná tortillka. Vypadá jako klasické taco, ale je usmažená v oleji. Klasická je pomazaná pastou z černých fazolí s mletým masem, avokádem, sýrem a tenoučce nasekaným salátem.
Velká pšeničná tortilla, jak ji známe my, slouží k zabalení ingrediencí do notoricky známého burrita nebo zapékané quesadilly. Quesadilla je přeložená velká pšeničná tortilla, plněná sýrem a ogrilovaná do křupava. Roztékající se sýr a křupavá pšeničná placka je lahoda i jen tak, ale můžete je naplnit čímkoli se vám zamane, snad jen kromě salátu, kterému by grilování neprospělo. Vyzkoušejte ji s mletým masem fazolemi a avokádovou pastou.
Burrito netřeba představovat. Zabalená pšeničná tortilla plná rýže, hovězího masa, černých fazolí, salsy, zakysané smetany, sýra a avokáda. Burrito obsahuje snad od všeho trochu. Nebo i více. Jídlo je to pořádné, vydatné a syté. Tortillu můžete před plněním rychle opéct na suché pánvi nebo ji opéct už naplněnou.
Enchiladas jsou další skvělý recept. Připravuje se tradičně z plněných srolovaných kukuřičných tortill a pak zapečených v rajčatové a chili omáčce. Můžete je udělat i z velké tortilly, jak vám ukáže Roman Paulus v tomto receptu na enchiladas se salsou roja.
No a co by byl street food bez sendvičů? V Mexiku narazíte na tzv. tortas, což je bílá houska plněná masem, rajčaty a koriandrem, nebo v podstatě čímkoli, čím byste naplnili tacos, ale houska tomu dává nový rozměr.
A nakonec Empanadas jsou taštičky plněné masem či rybami a cibulí a pečené v troubě či peci. Připomínají indickou samosu a jsou to pravé k zakousnutí při toulkách městem.
Jak vidíte, s plackami vykouzlíte plejádu rychlých a jednoduchých jídel plných chuti. Několik ingrediencí, nespočet variant a mnoho spokojených strávníků. Udělejte si mexický večer s přáteli.
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.