Gyros

Gyros

Když se řekne Řecko, vybaví se nám dovolená, moře, slunce, písečná pláž a modro-bílé stavby. Krajina okouzluje svou krásou a svádí k sladkému nicnedělání. Oproti tomu řecká kuchyně láká ochutnat spoustu pokrmů z místních surovin: olivy, vinné listy, skopové maso, sýr feta, pita chléb nebo olivový olej. Občané této slunné země olivový olej přímo milují a dávají ho téměř do každého pokrmu, stejně jako místní koření a bylinky, např. česnek, oregano, mátu, tymián nebo papriku.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Klasika řecké kuchyně

Jaké pokrmy se v Řecku připravují nejčastěji? Jsou to tzatziki, musaka, souvlaki, plněná pečená paprika, řecký salát nebo sladká baklava. Všechna tato jídla patří ke klasice řecké kuchyně. Zná je celý svět a určitě už je každý ochutnal. Najdeme tu i pokrmy typu fast food. Tím nejoblíbenějším a nejznámějším, a to nejen v Řecku, je gyros. Z čeho se připravuje a jaký je postup?

Co je gyros?

Gyros je tradiční řecký pokrm z vepřového masa. Tato pochoutka se do Řecka dostala pravděpodobně z Turecka, kde v 19. století vzniklo jídlo zvané kebab. Řekové, kteří přesídlili z Turecka, z gyrosu udělali pochoutku známou na celém světě, jen skopové maso nahradili vepřovým, placku vyměnili za pitu a vše doplnili dresinkem tzatziki (více o tzaziki se dozvíte zde).

Gyros můžete podávat dvěma způsoby. První způsob, jak již bylo zmíněno, je ve stylu fast food – nakrájené maso, rajčata a cibule, přelité tzaziki a podávané v pita chlebu. Druhý způsob je ve stylu slow food jako plnohodnotné jídlo na talíři – maso, rajčata, cibule a hranolky, doplněné oblíbeným salátem tzaziki. Tuto verzi si můžete rovněž objednat v řeckých restauracích a tavernách.

 

Jak připravit maso na gyros?

I když gyros patří spíše k pokrmům typu fast food, celé tajemství se skrývá v dokonalém marinování masa, které je opravdu dlouho. K marinování se používá čerstvé koření jako oregáno, tymián, rozmarýn, chilli papričky a také sůl. Můžete rovněž přidat prolisovaný česnek, cibuli nebo římský kmín – vše záleží na vás a na vašich chuťových preferencích.

Následně se maso peče na svislém rožni, který se pomalu otáčí a zajistí tak rovnoměrné propečení. Před servírováním se maso pomocí dlouhého ostrého nebo elektrického nože nakrájí na tenké plátky.

Vepřové nebo drůbeží maso?

Tradiční gyros se připravuje z vepřového masa, ale můžete se rovněž setkat s telecím, skopovým nebo drůbežím masem. Někteří tvrdí, že v této podobě to již není pravý gyros, jiní si cení inovačního přístupu a kulinářské experimenty.

Jak připravit gyros doma?

Tradiční gyros si můžete připravit i ve své kuchyni. Stačí svislý rožeň vyměnit na vodorovný v troubě nebo marinované maso jednoduše opéct v grilovací pánvi. Připravené maso spolu s nakrájenou zeleninou vložte do opečeného pita chleba a nezapomeňte na tzatziki. Chcete se podívat, jak to dělá náš kuchař Roman Paulus? Stačí, že se podíváte na recept na vepřovou kýtu v pita chlebu.

Pita chleba na gyros seženete v rámci Řeckého týdne v prodejnách Lidl, do jeho přípravy se však můžete pustit sami doma. Pokud hledáte recept na domácí pita chléb, nahlédněte do naší Kulinářské akademie a podívejte se na trik Romana Pauluse. Náš kuchař pro vás připravil video, ve němž vám ukáže, jak snadno a rychle si je upečete doma z domácích surovin.

Na konec už jen připravíte zeleninu a tzatziki. I v tomto případě vám pomůžeme. V našem receptu na karbanátky z mletého masa se sýrem feta najdete postup na přípravu tradičního řeckého salátu tzaziki. A když už budete mít všechny suroviny připravené a hotové, stačí jen celý pokrm ochutnat a přenést se do Řecka.

Věříme, že jste díky nám dostali chuť na domácí kulinářské experimentování v řeckém stylu. Pokud se chcete dozvědět něco více na téma řecké kuchyně, přečtěte si náš text věnovaný oblíbeným řeckým pokrmům, ve kterém najdete spoustu zajímavostí. Třeba vás bude inspirovat. Kalí sas órexi.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU