Roman Paulus

Nejznámější druhy salátů

Pokud nejste jen ryzí masožravci, projde vám kuchyní spousta druhů salátů. Abyste se v nich bezpečně vyznali, připravil šéfkuchař Roman Paulus přehled těch nejoblíbenějších druhů. Zjistíte v něm například hlavní rozdíl mezi ledovým a hlávkovým salátem a i to, jak si poradit s povadlými kousky. Zároveň se podíváte, na co se nejvíce hodí římský salát nebo ozdobné kousky v podobě lollo biondo a lollo rosso. Nakonec se podíváte i na v poslední době velmi oblíbenou rukolu či polníček.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Hlávkový salát

Největší českou klasiku asi není třeba představovat. Najdeme ho na každé druhé zeleninové zahrádce a díky různým odrůdám si můžeme dopřávat čerstvé listy od jara do podzimu. Listy jsou nabité vitaminy a nejraději je servírujeme natrhané v různých octových zálivkách jako přílohu.

Tip: Zavadlé hlávkové listy se dají rozmixovat a přidat do špenátu.

Ledový salát

Ledový salát se rychle dostává do popředí českých kuchyní. Díky své šťavnatosti, křupavosti a nenáročnému skladování (v lednici vydrží i více jak týden) si rychle vybudoval skvělou reputaci v různých míchaných salátech, burgerech či tortillách. Své uplatnění ale najde i v teplé kuchyni. Obecně však není tak zdraví prospěšný, jako ostatní saláty.

Jak poznat čerstvý ledový salát? Čerstvá hlávka nemá nahnědlý košťál. Čím je salát starší, tím je košťál více hnědý.

Římský salát

Vzhledově krapet připomíná čínské zelí, má tmavší pevné listy a seženeme ho i v malé a mladé baby variantě. Využití je široké a univerzální. Často jej najdeme v salátech, zejména pak v salátu Caesar.

Tip: Při přípravě salátů je dobrým zvykem římský salát spíše trhat, než krájet.

Lollo Rosso a Lollo Biondo

Nádherný salát Lollo Rosso (načervenalá varianta) a Lollo Biondo (zelená varianta) promění každé jídlo v umělecké dílo. Je lehce křupavý a podobný hlávkovému salátu s tím rozdílem, že má kadeřavé konce listů. Nicméně použít ho můžeme prakticky stejně. Hodí se jak na klasické míchané saláty, tak jako příloha ke grilování nebo klidně i k plněným paprikám. Často se s ním setkáte na rautech, kde dozdobuje různorodé tácy s občerstvením.

Rukola

Listy připomínající tvarem pampelišku jsou štiplavé až lehce nahořklé a zlehka chutnají po oříšcích. Nejčastěji se s ní setkáme v míchaných salátových mixech, ale její využití je skutečně široké. Využijeme ji tak při přípravě zdravých večeří, na pizze, na chlebíčku/bruschettě ale i nečekaně rozmixovanou ve smoothie drinku.

Tip: Při nákupu rukoly se můžete setkat i s méně obvyklým názvem „roketa“. 

Polníček

Roztomilé malé trsy lístků se vyznačují univerzálním použitím, skvělou jemnou chutí ale i vysokým obsahem látek zklidňujících nervovou soustavu. Sytě zelený polníček je dobrým základem pro většinu míchaných salátů a hodí se i jako hodnotná součást zdravých misek, netradičních hamburgerů, či příloha nebo ozdoba lehčích jídel.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU