Vitaminová příprava na zimu: kde hledat zázračné céčko?
Doba čtení 4 minut

Vitaminová příprava na zimu: kde hledat zázračné céčko?

Přichází podzim, imunitu je potřeba posilovat víc než kdy jindy. Vitaminy můžete získat i ze sezónních lokálních plodů.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Nenahraditelné céčko

Nejdůležitější pro fungování imunity je vitamin C. Má protivirové i antioxidační účinky a pomáhá i proti únavě. Z rostlinných zdrojů jsou na něj bohaté nejen citrusy, ale i spousta plodů, které rostou u nás. Z lokální zeleniny bude prospěšný špenát, květák, zelí, brokolice nebo papriky. Na vitamin C je bohatý i šípek, rakytník, brusinky nebo černý rybíz. Velké množství céčka obsahují i listy kopřivy.

Rakytník: vitaminová bomba

O rakytníku se říká, že i jedna jeho oranžová bobulka pokryje denní dávku vitaminu C. Tento zázrak si můžete vypěstovat na zahradě nebo koupit v obchodě. V kuchyni má několik využití. Z podzimního plodu vyrobíte rakytníkový sirup, který poslouží jako základ limonády pro děti. Nakyslá chuť vynikne i v džemu se skořicí, který letos může posloužit jako varianta k jahodovému nebo rybízovému džemu při slepování vánočního cukroví. Rakytník ale využijete i ve slané kuchyni, z vylisované usušené dužiny připravíte rakytníkový olej, který se bude hodit hlavně do salátů. Další tipy na zpracování rakytníku najdete v našem článku.


Šípková sezóna

Keře se v těchto měsících červenají i krásnými šípky, které mají vitaminu C jen o něco méně než rakytník. Výhoda je, že si je můžete sami nasbírat při procházkách podzimní přírodou. Za syrova ale šípek není dobře stravitelný, ideální je ho nasušit (návod najdete zde). Hrst sušených šípků pak stačí zalít vodou a máte skvělý šípkový čaj, který zahřeje a povzbudí. Takto upravené šípky sice neobsahují tolik céčka jako za syrova, imunitě ale i tak prospějí.

Syrové šípky naopak využijete do šípkového pyré, z něhož pak snadno připravíte výbornou šípkovou omáčku, která se hodí jako doprovod ke zvěřině – kdo ještě neochutnal legendární kančí se šípkovou? Šípky chutnají i se sýry nebo jako náplň do koláčů a koblih.

Zelí: lokální superpotravina

Za „lidový všelék“ je považované i kysané zelí, které si můžete lehce připravit i doma. V zimě se vyplatí mít ho při ruce – hodí se do polévek – zelňačky i boršče, jako doplněk salátů a menších jídel, třeba s nastrouhaným jablkem, rozinkami a karamelizovanou cibulkou, nebo jako součást známých jídel strapačky se škvarky a zelím, vepřové výpečky na pivu se zelím a chlupatým knedlíkem nebo segedínský guláš. Výborný posilovač imunity je i korejské zelí kimči a další kvašená zelenina, v posledních letech oblíbené pickles. 

Což takhle dát si špenát?

Dobrým zdrojem vitaminů C a skupiny B je špenát. Ten se v kuchyni dobře vyjímá dušený nebo jako součást zapečených pokrmů, nejvíc zdravých prospěšných složek v něm ale zachováte, když ho nebudete nijak tepelně upravovat. Naštěstí se skvěle hodí i do studené kuchyně – například do salátu se špenátem, kefírem a mákem podle receptu Romana Pauluse. Stejně tak z něj můžete připravit výborné pesto podle tohoto receptu – stačí jen zblanšírované kopřivové listy vyměnit za čerstvý špenát.

A pokud vám lokální suroviny nestačí, doporučujeme před zimou malé opáčko z exotického ovoce, které pro vás připravil náš šéfkuchař. Je také plné vitaminů, a tak ho občas můžete s regionálními plody prostřídat. Možností, jak doplnit céčko, je zkrátka hromada!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU