Kysané zelí
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Česká

doba přípravy

Doba přípravy

2 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Napadlo vás někdy, že byste si mohli připravit nefalšované domácí kysané zelí? S přehledným video návodem od šéfkuchaře Romana Pauluse to zvládnete snadno! Naučíte se, jak správně zelí naporcovat (a nakrouhat) i proč je důležité nechat si několik celých listů a proč se do kysaného zelí přidává i jablko. Také zjistíte, jak správně zelí naložit, aby dobře kvasilo a nezačalo plesnivět. Už za několik dní si budete moct začít pochutnávat!

Tagy

Česká klasika

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

  • 6 kg bílého zelí
  • 120 g soli
  • 1 × lžíce kmínu
  • 1 g cibule
  • 1 × jablko

Orientační nutriční hodnoty

Energie

6 789 kJ / 1 617 kcal

Bílkoviny

78,60 g

Tuky

7,30 g

Vláknina

156,90 g

Sůl

122,70 g

Sacharidy

376,50 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Zelí očistíme, vykrojíme košťál a oddělíme několik listů, které použijeme později. Zbytek nakrouháme na tenké nudličky, vložíme vše do velké mísy a prosypeme solí, kmínem a nadrobno nakrájenou cibulí. Necháme odležet minimálně hodinu.

02.Zelí „ušlapeme“, případně pořádně promačkáme rukama, dokud není měkké a nepustí šťávu. Tímto se snažíme dostat maximum vzduchu pryč ze zelí a „ušlapané“ je ve chvíli, kdy máme méně než polovinu původního objemu se spoustou šťávy.

03.Jablko omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme jádřince.

04.Do kvašáku plníme zelí se solí a kmínem, které prokládáme čtvrtinami jablek. Zelí do hrnce pěchujeme a stlačujeme, aby tam nezůstal žádný vzduch. Navrch položíme celé listy, které jsme si při čištění dali stranou a ještě jednou stlačíme, aby i ty byly ponořené.

Pokud zelí pustilo moc šťávy, nemusíte ji všechnu použít. Pokud naopak málo, můžete ho dolít trochou vody, aby bylo v hrnci ponořené.

05.Naplněné nádobě očistíme okraje a uzavřeme. Podle mechanismu kvašáku buď zatížíme kameny či závažím, nebo zajistíme tyčkou s gumičkou. Zelí by mělo být ponořené ve vlastní šťávě.

06.Necháme kvasit v teple 5 dnů a posléze celý hrnec uzavřeme, aby se k zelí nedostal vzduch a skladujeme v chladné místnosti či lednici.

Během kvašení zelí několikrát propícháme špejlí, aby se uvolnily plyny, které kvašením vznikají.

Podle chuti a teploty v místnosti zelí kvasí 5–30 dnů.

07.Hotové zelí příjemně nakysle voní a je ponořené do šťávy, na které jsou viditelné bublinky.

08.Takto nakvašené zelí je vhodné k přímé spotřebě. Můžete ho však i zavařit nebo použít jako surovinu k přípravě dalších jídel. Zkuste třeba zelí s proseccem jako přílohu k výpečkům nebo domácí strapačky.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo