Kuchyně
Česká
Doba přípravy
2 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Napadlo vás někdy, že byste si mohli připravit nefalšované domácí kysané zelí? S přehledným video návodem od šéfkuchaře Romana Pauluse to zvládnete snadno! Naučíte se, jak správně zelí naporcovat (a nakrouhat) i proč je důležité nechat si několik celých listů a proč se do kysaného zelí přidává i jablko. Také zjistíte, jak správně zelí naložit, aby dobře kvasilo a nezačalo plesnivět. Už za několik dní si budete moct začít pochutnávat!
Energie
6 789 kJ / 1 617 kcal
Bílkoviny
78,60 g
Tuky
7,30 g
Vláknina
156,90 g
Sůl
122,70 g
Sacharidy
376,50 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Zelí očistíme, vykrojíme košťál a oddělíme několik listů, které použijeme později. Zbytek nakrouháme na tenké nudličky, vložíme vše do velké mísy a prosypeme solí, kmínem a nadrobno nakrájenou cibulí. Necháme odležet minimálně hodinu.
02.Zelí „ušlapeme“, případně pořádně promačkáme rukama, dokud není měkké a nepustí šťávu. Tímto se snažíme dostat maximum vzduchu pryč ze zelí a „ušlapané“ je ve chvíli, kdy máme méně než polovinu původního objemu se spoustou šťávy.
03.Jablko omyjeme, rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme jádřince.
04.Do kvašáku plníme zelí se solí a kmínem, které prokládáme čtvrtinami jablek. Zelí do hrnce pěchujeme a stlačujeme, aby tam nezůstal žádný vzduch. Navrch položíme celé listy, které jsme si při čištění dali stranou a ještě jednou stlačíme, aby i ty byly ponořené.
Pokud zelí pustilo moc šťávy, nemusíte ji všechnu použít. Pokud naopak málo, můžete ho dolít trochou vody, aby bylo v hrnci ponořené.
05.Naplněné nádobě očistíme okraje a uzavřeme. Podle mechanismu kvašáku buď zatížíme kameny či závažím, nebo zajistíme tyčkou s gumičkou. Zelí by mělo být ponořené ve vlastní šťávě.
06.Necháme kvasit v teple 5 dnů a posléze celý hrnec uzavřeme, aby se k zelí nedostal vzduch a skladujeme v chladné místnosti či lednici.
Během kvašení zelí několikrát propícháme špejlí, aby se uvolnily plyny, které kvašením vznikají.
Podle chuti a teploty v místnosti zelí kvasí 5–30 dnů.
07.Hotové zelí příjemně nakysle voní a je ponořené do šťávy, na které jsou viditelné bublinky.
08.Takto nakvašené zelí je vhodné k přímé spotřebě. Můžete ho však i zavařit nebo použít jako surovinu k přípravě dalších jídel. Zkuste třeba zelí s proseccem jako přílohu k výpečkům nebo domácí strapačky.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT