Roman Paulus
Doba přípravy2 hod. 30 min.

Vepřové výpečky na pivu se zelím a chlupatým knedlíkem

Je snad vůbec někdo, kdo by nemiloval vepřové výpečky? Nemusíte na ně chodit jenom do restaurace, ale můžete si je velmi snadno udělat doma.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Pečený bůček

  • 1.5 kg vepřového boku bez kosti z přeštického prasete
  • hrst česneku
  • 3 cibule
  • 1 polév. lž. celého kmínu
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 0.5 l 12° světlého ležáku Maestic Argus
  • 200 ml vepřového vývaru

Zelí

  • vepřové sádlo Pikok
  • 50 g anglické slaniny Pikok 
  • 1 cibule
  • špetka celého kmínu
  • 100 ml Prosecca Frizzante Allini
  • 400 g kysaného zelí Chef select
  • 2 bobkové listy Kania
  • 5 kuliček nového koření Kania
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 brambora

Chlupaté knedlíky

  • 200 g vařených brambor
  • 2 vejce „M“
  • 100 g syrových brambor
  • 100 g hrubé mouky Belbake
  • 1 polév. lž. vepřového sádla Pikok
  • čerstvá listová petržel
  • pekáč
  • provázek
  • plátýnko
  • struhadlo

POSTUP

Pečený bůček:

Maso nakrájíme na kostky velké asi 3 × 3 cm a vložíme do pekáče společně s celými stroužky česneku a cibulí pokrájenou na větší kusy. Okořeníme kmínem, solí, pepřem a promícháme. Podlijeme pivem, trochou vývaru a pečeme v troubě rozpálené na 180 °C asi 1,5 hodiny. V průběhu pečení podléváme pivem či vývarem podle potřeby.

Zelí:

V pánvi rozehřejeme lžíci sádla, na kterém orestujeme slaninu nakrájenou na kostičky spolu s cibulí najemno a špetkou kmínu. Po chvíli podlijeme Proseccem, přidáme zelí, do plátýnka zabalené divoké koření (bobkové listy, nové koření a černý pepř) a nastrouhanou syrovou bramboru. Pomalu dusíme asi 15 minut do měkka a do zahuštění bramborou.

Chlupaté knedlíky:

Uvařené brambory propasírujeme, přidáme vejce, osolíme a přidáme najemno nastrouhané a vyždímané syrové brambory. Promícháme a postupně přidáváme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme pomocí lžíce knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě 5 – 6 minut. V průběhu vaření knedlíky otáčíme, aby se dobře provařily. Uvařené knedlíky scedíme, omastíme sádlem a posypeme sekanou listovou petrželí.

Tip: Video návod na přípravu chlupatých knedlíků najdete v triku Kulinářské akademie Lidlu zde.

Servírování:

Výpečky podáváme s chlupatým knedlíkem, kysaným zelím a ideálně i půllitrem oblíbeného vychlazeného piva na zapití.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU