Jak zpracovat rakytník

Jak zpracovat rakytník

Představte si malou zářivě oranžovou bobulku, která má v sobě tolik vitaminu C, že pokryje doporučenou denní dávku.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Představte si malou zářivě oranžovou bobulku, která má v sobě tolik vitaminu C, že pokryje doporučenou denní dávku. K tomu má ještě řadu dalších vitaminů A, D, F, K nebo B, minerálů a dalších látek, které pomáhají s detoxikací, bolavými klouby, v boji s virózami a dokonce i podzimní melancholií a depresí. Navíc ji můžete snadno vypěstovat na zahradě nebo koupit v blízkém supermarketu. Taková bobulka opravdu existuje, jmenuje se rakytník řešetákový a je skutečným zázrakem ve výživě. Dnes si povíme, jak rakytník zpracovat a jak z kyselého podzimního plodu udělat pochoutku, po které se budou všichni olizovat.

Rakytníkový sirup – klasika, která nezklame

Nejběžnější je zpracování na sirup. Spojení kyselých plodů s cukrem je fantastické a zářivě barevná rakytníková limonáda zachutná zejména dětem. Do sklenice stačí namíchat domácí rakytníkový sirup, kostky ledu, nasekanou mátu a vodu nebo sodovku a denní dávka zdraví zmizí v bříšku, než se nadějete. A nezapomeňte! Sirup nevařte, jenom trochu zahřejte, aby se rozpustil cukr. Za studena si totiž uchová nejvíc cenných látek.

blog

Rakytníkový džem – zajímavá pochoutka

Pokud hledáte způsob jak plody uchovat i na celý zbytek roku, džem z rakytníku je ta správná volba – zejména máte-li v oblibě výrazné a nakyslé marmelády, jako je třeba rybízová. Čerstvá rakytníková šťáva, lahodné hrušky, voňavá skořice a často opomíjený kardamon spolu vytvoří pochoutku, kterou zužitkujete nejen na chleba, ale i do dortů či na vánoční linecké cukroví (pokud si džem vyrobíte bez velkých kousků ovoce).

blog

Rakytníkový olej – dárek plný zdraví

Co s vylisovanou dužinou, která vám zůstane po odšťavnění rakytníku? Stačí jí usušit a i se semínky naložit do panenského oleje. Můžete použít i celé sušené bobule, jen je předem rozemelte, abyste narušili i semínka. Olej z rakytníku použijete zejména do salátů a studené kuchyně. Hlavně v zimě, kdy má ovoce a zelenina méně cenných látek, se každý vitamin navíc počítá. Navíc lahev s pěknou mašlí poslouží i jako milý ručně vyrobený dárek, třeba k Vánocům.

 

blog

Rakytníkový ocet – vitamíny i v zimě

Z pomačkaných čerstvých, nebo i pomletých sušených bobulí si připravte ovocný ocet po vzoru našeho receptu. Použijete ho do salátů nebo si dejte každé ráno lžíci rakytníkového octa spolu s třemi lžícemi vlažné vody a po doušcích vypijte ještě před snídaní. Pak vás žádná plýskavice nemůže zaskočit.

blog

Rakytník – pomocník do každé domácnosti

Pokud vás kyselá chuť neoslovila, ale nechcete se vzdát cenných vitaminů, zamrazte čerstvou úrodu. Jedna malá krabička plodů vám vystačí klidně na celou zimu. Rakytník si pak můžete dopřát každé ráno jako zmrzlou kuličku zapitou douškem vody, nebo pár zmrzlých plodů přidejte do oblíbeného smoothie, třeba řepného. A jestli vám trocha osvěžující kyselinky nevadí, zamíchejte ho do ranního müsli, oblíbené kaše nebo přidejte do ranního čaje.

Zkrátka a dobře, rakytník je nejen neuvěřitelně prospěšným pomocníkem za sychravého počasí, ale umí být i lahodnou součástí zdravého jídelníčku. Už jste ho vyzkoušeli? Jaký je váš nejoblíbenější recept z rakytníku?

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU