Roman Paulus
Doba přípravy1 hod.

Rakytníkový olej

Výroba domácího oleje z rakytníku je opravdu snadná. Připravte si sušený rakytník, nebo zužitkujte zbylou dužinu po lisování šťávy na sirup. Pak už budete potřebovat jen extra panenský olej a čistou sklenici. Šéfkuchař Roman Paulus vám v receptu Kulinářské akademie Lidlu prozradí, jak si jednoduchý rakytníkový olej připravit. Navíc můžete hotový domácí olej věnovat jako vlastnoručně vyrobený jedlý dárek, třeba kamarádce k Vánocům. Tak na co ještě čekáte?

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Rakytníkový olej

  • rakytník - usušená (vylisovaná) dužina
  • extra panenský olej (olivový/řepkový/mandlový)
  • sítko
  • trychtýř
  • sklenice na olej
  • plátno

POSTUP

Jako základ použijeme sušený rakytník - rozemletý, aby se narušila semínka, nebo využijeme usušený výlisek z rakytníku – to co nám zbyde při lisování šťávy například na sirup nebo džem.

TIP: Recept na rakytníkový sirup nebo džem se skořicí najdete v Kulinářské akademii Lidlu.

Dužinu nandáme do sklenice, zalijeme extra panenským olejem (1 díl rakytníku na 3 díly oleje) a sklenici uzavřeme. Necháme alespoň týden louhovat a občas protřepeme.

Poté přecedíme přes sítko s plátnem, přelijeme do čisté sklenice a skladujeme na chladném temném místě.

Jak rakytníkový olej využít?

Domácí olej z rakytníku je výborný zdroj vitaminů, zejména vitaminu C. Babička by vám jistě poradila dát si lžičku oleje třikrát denně, ale my spíše doporučujeme použít ho do salátů, dresinků a studené kuchyně či k dokončení jídel.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.