Doba přípravy
1 hod.
Obtížnost
Pokročilý
Výroba domácího oleje z rakytníku je opravdu snadná. Připravte si sušený rakytník, nebo zužitkujte zbylou dužinu po lisování šťávy na sirup. Pak už budete potřebovat jen extra panenský olej a čistou sklenici. Šéfkuchař Roman Paulus vám v receptu Kulinářské akademie Lidlu prozradí, jak si jednoduchý rakytníkový olej připravit. Navíc můžete hotový domácí olej věnovat jako vlastnoručně vyrobený jedlý dárek, třeba kamarádce k Vánocům. Tak na co ještě čekáte?
Energie
0 kJ /
Bílkoviny
0,00 g
Tuky
0,00 g
Vláknina
0,00 g
Sůl
0,00 g
Sacharidy
0,00 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Jako základ použijeme sušený rakytník - rozemletý, aby se narušila semínka, nebo využijeme usušený výlisek z rakytníku – to co nám zbyde při lisování šťávy například na sirup nebo džem.
02.TIP: Recept na rakytníkový sirup nebo džem se skořicí najdete v Kulinářské akademii Lidlu.
03.Dužinu nandáme do sklenice, zalijeme extra panenským olejem (1 díl rakytníku na 3 díly oleje) a sklenici uzavřeme. Necháme alespoň týden louhovat a občas protřepeme.
04.Poté přecedíme přes sítko s plátnem, přelijeme do čisté sklenice a skladujeme na chladném temném místě.
05.Domácí olej z rakytníku je výborný zdroj vitaminů, zejména vitaminu C. Babička by vám jistě poradila dát si lžičku oleje třikrát denně, ale my spíše doporučujeme použít ho do salátů, dresinků a studené kuchyně či k dokončení jídel.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT