Rakytníkový olej
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
doba přípravy

Doba přípravy

1 hod.

obtížnost

Obtížnost

Pokročilý

Výroba domácího oleje z rakytníku je opravdu snadná. Připravte si sušený rakytník, nebo zužitkujte zbylou dužinu po lisování šťávy na sirup. Pak už budete potřebovat jen extra panenský olej a čistou sklenici. Šéfkuchař Roman Paulus vám v receptu Kulinářské akademie Lidlu prozradí, jak si jednoduchý rakytníkový olej připravit. Navíc můžete hotový domácí olej věnovat jako vlastnoručně vyrobený jedlý dárek, třeba kamarádce k Vánocům. Tak na co ještě čekáte?

Tagy

Škola vaření

Roman Paulus

Roman Paulus

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 1 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Rakytníkový olej

  • rakytník - usušená (vylisovaná) dužina
  • extra panenský olej (olivový/řepkový/mandlový)

Orientační nutriční hodnoty

Energie

0 kJ /

Bílkoviny

0,00 g

Tuky

0,00 g

Vláknina

0,00 g

Sůl

0,00 g

Sacharidy

0,00 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

01.Jako základ použijeme sušený rakytník - rozemletý, aby se narušila semínka, nebo využijeme usušený výlisek z rakytníku – to co nám zbyde při lisování šťávy například na sirup nebo džem.

02.TIP: Recept na rakytníkový sirup nebo džem se skořicí najdete v Kulinářské akademii Lidlu.

03.Dužinu nandáme do sklenice, zalijeme extra panenským olejem (1 díl rakytníku na 3 díly oleje) a sklenici uzavřeme. Necháme alespoň týden louhovat a občas protřepeme.

04.Poté přecedíme přes sítko s plátnem, přelijeme do čisté sklenice a skladujeme na chladném temném místě.

Jak rakytníkový olej využít?

05.Domácí olej z rakytníku je výborný zdroj vitaminů, zejména vitaminu C. Babička by vám jistě poradila dát si lžičku oleje třikrát denně, ale my spíše doporučujeme použít ho do salátů, dresinků a studené kuchyně či k dokončení jídel.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo