Na keřích už maliny a ostružiny nenajdeme, ale červená se na nich pro změnu šípek. Plod růže je jednou z největších posil proti nachlazení. A protože přituhuje, bude se nám takový šípkový čaj dost hodit.
Šípek je zásobárna vitaminu C. Kromě toho obsahuje i vitaminy skupiny B, K a mnoho minerálních látek, tříslovin a antioxidantů. Za syrova není dobře stravitelný, ale když si ho nasušíte, můžete si z něj dělat lahodný čaj celou zimu. Který kromě toho, že je skvělý pro imunitní systém, má i skvělé detoxikační schopnosti a je mírně močopudný. Ocení ho i ženy pro klidnější cyklus a zmírnění obtíží s ním spojených.
Tip: Hrst sušeného šípku zalijte litrem vody a nechte ho v ní přes noc louhovat. Ráno ho tak můžete vařit 15 minut. Čaj chytí krásnou červeně rezavou barvu. Šípky můžete pak ještě dvakrát vylouhovat a vařit. Doslaďte medem.
Podzimní měsíce jsou pro sběr šípků na sušení nejlepší. Pokud šípky ihned zmrazíte nebo usušíte, zachovají si dost vitaminu C, který se při vaření vytrácí (pozor, obsah vitaminu klesá i u starších sušených šípků). O skvělou šípkovou chuť však nepřijdete v žádném případě.
Jak pracně nasbíraný šípek sušit? Máte vícero možností. Pokud ještě slunce svítí, rozložte ho na plech s pečicím papírem. Nechte je na slunci, dokud nebudou pěkně suché, tvrdé. To může trvat několik dní, na noc je vždy ukliďte domu.
Pokud máte sušičku na ovoce, máte v podstatě hotovo. Poradíte si i s troubou. Stejně jako při sušení na slunci si plechy vyložte pečícím papírem a rovnoměrně plody rozprostřete. Sušte na 60 °C se zapnutým ventilátorem, aby se plody nepřipekly. Kontrolujte je, dokud neztvrdnou a nenabydou tmavě červenou barvu. Sušený šípek uskladněte ve sklenici a občas ho zkontrolujte, aby vám nenavlhl nebo nechytil plíseň. Normálně by vám měl vydržet do dalšího podzimu, ale jsme si jistí, že ho do té doby spotřebujete.
Každý víme, že kanec je nejlepší se šípkovou. Šípková omáčka je obecně nejlepší přítel zvěřiny. Proto je dobré mít po ruce dobrý a osvědčený recept. Při přípravě omáčky budete potřebovat šípkové pyré. To se vám bude hodit k dalším skvělým receptům. Máte-li čerstvě nasbírané šípky, připravte si šípkové pyré či šípkový džem než začnete šípky sušit na čaj. Jemně pikantní chuť šípku se skvěle hodí k masu, sýru i do koláče nebo do nadýchaných domácích koblih s rumem a šípkovou marmeládou.
Kromě lahodného čaje si na šípku můžete pochutnat v podobě limonády. Stačí když si ve spíži budete skladovat domácí šípkový sirup.
Porozhlédněte se kolem sebe na procházce, určitě na nějaký keř divoké růže, obsypaný jasně červenými šípky narazíte. Noste s sebou na procházky pro jistotu plátěnku, aby bylo vždy kam sbírat. Nechť lov na šípky začne!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.