Jděte k šípku: je šípková sezóna!
Doba čtení 4 minut

Jděte k šípku: je šípková sezóna!

.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Na keřích už maliny a ostružiny nenajdeme, ale červená se na nich pro změnu šípek. Plod růže je jednou z největších posil proti nachlazení. A protože přituhuje, bude se nám takový šípkový čaj dost hodit.

Šípek je zásobárna vitaminu C. Kromě toho obsahuje i vitaminy skupiny B, K a mnoho minerálních látek, tříslovin a antioxidantů. Za syrova není dobře stravitelný, ale když si ho nasušíte, můžete si z něj dělat lahodný čaj celou zimu. Který kromě toho, že je skvělý pro imunitní systém, má i skvělé detoxikační schopnosti a je mírně močopudný. Ocení ho i ženy pro klidnější cyklus a zmírnění obtíží s ním spojených.

Tip: Hrst sušeného šípku zalijte litrem vody a nechte ho v ní přes noc louhovat. Ráno ho tak můžete vařit 15 minut. Čaj chytí krásnou červeně rezavou barvu. Šípky můžete pak ještě dvakrát vylouhovat a vařit. Doslaďte medem.

Sběr a skladování

Podzimní měsíce jsou pro sběr šípků na sušení nejlepší. Pokud šípky ihned zmrazíte nebo usušíte, zachovají si dost vitaminu C, který se při vaření vytrácí (pozor, obsah vitaminu klesá i u starších sušených šípků). O skvělou šípkovou chuť však nepřijdete v žádném případě.

Sušení

Jak pracně nasbíraný šípek sušit? Máte vícero možností. Pokud ještě slunce svítí, rozložte ho na plech s pečicím papírem. Nechte je na slunci, dokud nebudou pěkně suché, tvrdé. To může trvat několik dní, na noc je vždy ukliďte domu.

Pokud máte sušičku na ovoce, máte v podstatě hotovo. Poradíte si i s troubou. Stejně jako při sušení na slunci si plechy vyložte pečícím papírem a rovnoměrně plody rozprostřete. Sušte na 60 °C se zapnutým ventilátorem, aby se plody nepřipekly. Kontrolujte je, dokud neztvrdnou a nenabydou tmavě červenou barvu. Sušený šípek uskladněte ve sklenici a občas ho zkontrolujte, aby vám nenavlhl nebo nechytil plíseň. Normálně by vám měl vydržet do dalšího podzimu, ale jsme si jistí, že ho do té doby spotřebujete.

Šípek v kuchyni

Každý víme, že kanec je nejlepší se šípkovou. Šípková omáčka je obecně nejlepší přítel zvěřiny. Proto je dobré mít po ruce dobrý a osvědčený recept. Při přípravě omáčky budete potřebovat šípkové pyré. To se vám bude hodit k dalším skvělým receptům. Máte-li čerstvě nasbírané šípky, připravte si šípkové pyré či šípkový džem než začnete šípky sušit na čaj. Jemně pikantní chuť šípku se skvěle hodí k masu, sýru i do koláče nebo do nadýchaných domácích koblih s rumem a šípkovou marmeládou.

Šípkové nápoje

Kromě lahodného čaje si na šípku můžete pochutnat v podobě limonády. Stačí když si ve spíži budete skladovat domácí šípkový sirup.

Porozhlédněte se kolem sebe na procházce, určitě na nějaký keř divoké růže, obsypaný jasně červenými šípky narazíte. Noste s sebou na procházky pro jistotu plátěnku, aby bylo vždy kam sbírat. Nechť lov na šípky začne!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU