Encyklopedie salátů
Doba čtení 5 minut

Encyklopedie salátů

Listová zelenina je ideální letní surovinou. Vrcholí její sezóna, takže je šťavnatá, voňavá a plná chuti. Pojďme si ji proto blíže představit.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Výborné a zdravé listové saláty

Salátové listy bychom měli pravidelně zařazovat do naší stravy. Jsou totiž bohatým zdrojem vitaminů (především A, B, C a K) a minerálních látek (železa, draslíku nebo vápníku). Obsahují velké množství kyseliny listové (B9), která napomáhá ke správné tvorbě červených krvinek. Díky vysokému podílu vody v letních dnech navíc krásně osvěží. Všechny druhy listové zeleniny mají nízkou energetickou hodnotu, takže se hodí při přípravě na plavkovou sezónu. 

V obchodech se můžete setkat s pestrou nabídkou listových salátů. Pokud máte zahrádku nebo volné truhlíky na balkóně, můžete si salát vypěstovat sami. Je to velmi snadné, protože je zeleninou nenáročnou, a to jak na stanoviště, tak půdu i zálivku. Navíc roste rychle a nepotřebuje příliš prostoru. Pozor si musíte dávat pouze na škůdce.

Listy omyjte studenou vodou těsně před podáváním, nikdy ne dříve, protože by mohly zhořknout. Poté je můžete ručně natrhat nebo rozkrájet ostrým nožem. Zkuste použít i kráječ s odstředivkou, která zajistí, že výsledný salát bude suchý a zároveň zůstane křupavý. Zajímavou variantou, jež ušetří čas, jsou hotové směsi listových salátů, které jsou připravené k přímé spotřebě. 

Tip: Jak namíchat salát, aby byl nutričně i chuťově vyvážený, se dozvíte v magazínu Kuchyně Lidlu. Nezapomínejte na zálivky, protože ty určují výsledek – naučte se hořčičný francouzský dresink či univerzální italský dresink.


Rozmanité druhy salátových listů 

U nás je tradiční hlávkový salát, který má velké a pevné listy. Ty se hodí jako příloha či obloha, krásně jimi doladíte třeba kuřecí plátky. Často se také zpracovávají do podoby salátu s octovou zálivkou. Druhů listové zeleniny je však dostupných několikanásobně více, přičemž každý z nich má svá specifika. Liší se strukturou listů i jejich chutí.

Tip: Experimentujte a vyzkoušejte odrůdu lollo rosso, která vyniká kadeřavými listy, hořkou chutí a fialovou barvou. V salátu s hroznovým vínem vytvoří skvělou protiváhu sladkým bobulím. 

Ledový salát poznáte podle světle zelené barvy a kulaté hlávky s pevně naskládanými listy. Ty jsou velmi šťavnaté a příjemně křupavé. Jeho velkou výhodou je odolnost, v lednici vydrží svěží déle než jiné druhy. Ledový salát využijete jako zelený předkrm, do hlavních jídel jako salátu s kuřecími játry nebo pečeným kuřecím masem, i k lososu s s hráškovým krémem. 

Modernější variaci představuje římský salát s podlouhlými listy, který je populární především díky své lehce mandlové chuti a vhodnosti k tepelné úpravě. Římský salát tvoří základ široce oblíbeného Caesar salátu. Jak si doma připravit jeho originální verzi vám ukáže Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Jednoduše jím doplníte také kuřecí prsa s cizrnovou kaší. K dostání je i miniaturní odrůda little gem.

Drobné lístky rukoly a polníčku

Výraznou chutí oplývá rukola. Tmavě zelené listy s charakteristickým tvarem jsou nahořklé a mají kořeněnou vůni. Zpravidla se proto využívají do jídel, která je potřeba zvýraznit. Rukola si velmi rozumí s rajčaty, je výborná v sendvičích, patří i na pizzu, těstoviny nebo rizoto. Barevně ladí s červenou, ozdobte jí marinovanou červenou řepou s kozím sýrem či vegetariánským řepným salátem se sýrem cottage. Doporučujeme ji i k masu, například k hovězímu steaku s quinoou nebo rump steaku s chlebovými chipsy. Je vhodná i na výrobu pesta.

Tip: Salátové listy se dají kombinovat i s ovocem. Vhodné jsou do smoothie, třeba toho ze sladkého melounu a rukoly. 

Polníček je velmi univerzální. Jeho malé zelené lístky jsou chuťově neutrální, takže najdou uplatnění v jednoduchém salátu s rajčaty, o zeleninovou složku doplní marinované kuřecí řízky nebo grilovaná kuřecí stehna. V mixu s různými druhy listových salátů se hodí ke grilovanému sýru halloumi s malinovým dresinkem

Tip: Pokud se nebojíte hořké chuti, vsaďte na čekanku červenou. Ta se na rozdíl od jiných salátů podává výhradně tepelně upravená. Recept na čekankový salát najdete zde.

Dejte salátům zelenou i ve své kuchyni!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.