Fazole: zdravá a levná luštěnina
Doba čtení 4 minut

Fazole: zdravá a levná luštěnina

Fazole jsou všestranné. Výsledkem je vždy chutné a nutričně hodnotné jídlo za příznivou cenu. Zazáří v polévkách, salátech i masových směsích.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Zapomenuté luštěniny

Luštěniny, mezi něž patří fazole, hrách, čočka nebo cizrna, jsou zdraví prospěšné, leč často opomíjené. Na pultech obchodů jsou přitom dostupné fazole rozličných druhů, velikostí, barev i chutí. Fazole jsou cenným zdrojem rostlinných bílkovin, vlákniny a minerálních látek. Zároveň mají nízkou kalorickou hodnotu, což mnozí před blížící se letní sezónou ocení. Hojně využívané jsou luštěniny ve vegetariánské stravě, najdete je v burgerech nebo karbanátcích jako náhradu masa.

Jak správně uvařit fazole?

Přípravu fazolí je sice nezbytné zahájit s velkým časovým předstihem před plánovaným servírováním, ale nebojte, naprostou většinu doby nevyžadují pozornost. Doporučená doba namáčení ve studené vodě se liší podle jednotlivých druhů, obvykle se ale pohybuje v rozmezí 8–12 hodin. Ideální je proto začít večer a využít k namáčení celou noc, během níž krásně nabobtnají.

Pokud máte doma tvrdou vodu, přidejte do hrnce špetku jedlé sody. Ta její vlastnosti neutralizuje a pomůže zrnům změknout.

Pokud byste dali fazole rovnou vařit, jejich slupka by zatuhla, dovnitř by se nedostalo potřebné množství vody, a i při dlouhém pobytu na sporáku by uvnitř zůstaly tvrdé. Zároveň se během namáčení vyplaví nežádoucí látky způsobující nadýmání. V letních měsících hrnec s fazolemi umístěte do lednice, aby v teple nedošlo ke kvašení. Stejně jako u čočky platí, že čím starší zrna jsou, tím déle by měla ve vodě pobýt.

Fazole pomalu přiveďte k varu, následně je slijte a vodu nahraďte čerstvou. Můžete ji vyměnit i opakovaně, vyvarujete se tak obarvení výsledného pokrmu barvivem, které slupky luštěnin přirozeně obsahují. Můžete přidat bylinky, například majoránku, bazalku či oregano, které fazole jemně dochutí a podpoří správné trávení. Dobře připravené fazole jsou měkké a nerozpadají se.

V případě jídla z několika druhů fazolí, které se výrazně liší svojí velikostí, a tím pádem délkou přípravy, doporučujeme vařit každý zvlášť.



Oblíbené bílé a červené

U nás patří mezi nejčastěji používané bílé a červené fazole. Bílé fazole mají velká zrna moučnějšího charakteru, skvěle se hodí do polévek. Vyzkoušejte silnou fazolovou polévku, tradiční italskou minestrone, maďarskou gulášovku nebo králičí polévku s bílými fazolemi. Velmi chutné jsou rovněž jako příloha k masu – Roman Paulus si pro vás přichystal recepty na skvělou kachnu s fazolovým ragú a pečenou tresku se zeleninou a fazolemi. Fazole jsou hojně využívané v mexické kuchyni, budete je potřebovat například jako součást náplně do zapečených tortill. Ve Francii zase tradičně patří do guláše cassoulet.

Pokud nemáte času nazbyt, použijte konzervované fazole. Ty jsou již připravené ke konzumaci, takže je nemusíte namáčet ani vařit. Na výběr máte spoustu druhů a různě ochucených nálevů, navíc ve spíži v zásobě vydrží skutečně dlouho. 

Sterilované červené fazole mají velmi široké možnosti uplatnění. V Kulinářské akademii Lidlu najdete spoustu receptů, ve kterých hrají významnou úlohu – od zeleninové směsi servírované ke grilované krkovici či filetu z mořského vlka, přes brambory plněné masovým ragú s fazolemi, až po vepřový guláš na španělský způsob. Luštěniny jsou často brány jako alternativa k masu, zpestřete si jídelníček třeba domácím vegetariánským burgerem z červených fazolí.

Neobvyklé druhy fazolí

Bílé a červené fazole původně pocházejí z Ameriky, naopak domovinou méně rozšířených druhů jako mungo a adzuki jsou tropické části Asie. Tyto velikostně drobnější luštěniny jsou charakteristické svou chutí. V případě adzuki se jedná o oříškový nádech, mungo chuťově připomínají zelený hrášek. Stačí jim kratší namáčení a hodí se i pro klíčení. Na rozdíl od jiných druhů fazolí totiž nejsou toxické bez tepelné úpravy. Mungo a adzuki využijete například do zdravých teplých salátů a do pokrmů z čínské kuchyně.

Máte rádi bohaté anglické snídaně? K nim neodmyslitelně patří drobné bílé fazole v rajčatové omáčce.

Mezi další druhy dostupné v České republice se řadí černé oko, tedy chuťově neutrální bílá fazole s příznačnou černou skvrnou. Italské borlotti vynikají pohledným mramorováním na povrchu a příjemně nasládlou chutí. Černé fazole jsou důležitou složkou burrita i celého mexického street foodu, obdobně jako hnědě žíhané pinto s až pikantní chutí. 

Jak vidíte, nemusíte najít zrovna kouzelné fazole, abyste s nimi mohli v kuchyni čarovat. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.