Bazalka je aromatická bylinka, kterou si můžete snadno pěstovat doma. Její jemná chuť obohatí každé středomořské jídlo a sytá zelená barva jej krásně ozdobí.
Bazalka je aromatická bylinka, kterou si můžete snadno pěstovat doma. Její jemná chuť obohatí každé středomořské jídlo a sytá zelená barva jej krásně ozdobí.
Jak pěstovat koření králů
Na světě existuje mnoho druhů bazalek, u nás se nejčastěji vyskytuje bazalka pravá, která je jednoletou bylinou. Přestože bazalka původně pochází z Indie, nejvíce se uplatňuje v italské kuchyni.
Během celého roku se v obchodech dají koupit jak semena bazalky, tak již vzrostlé sazenice. Protože bazalka těžce snáší přesazování, vysejte jen počet semen odpovídající požadovanému množství rostlin. Semínka zatlačte do substrátu a lehce zasypte. Půdu udržujte vlhkou, ideálně jí každý den dopřejte malé množství vody. Pokud se vám nechce čekat a rádi byste listy ihned používali při vaření, pořiďte si dospělou bylinku, kterou stačí postavit na okno a pravidelně zalévat.
TIP: Bazalka není jen univerzálním kořením, můžete ji pěstovat i jako okrasnou rostlinu v okenních truhlících nebo balkonových květináčích na zábradlí. Zelená bazalka spolu s červenou (i přes svůj název má tmavě purpurovou barvu) vytvoří krásnou kombinaci. A navíc přirozeně odpuzuje hmyz!
Pestré možnosti uchování bazalky
Díky snadnému pěstování a rychlému dorůstání můžete mít doma pořád čerstvé listy, které jsou chuťově nejvýraznější. Pokud potřebujete uchovat větší množství bazalky ze zahrádky, nabízí se několik variant. Aby lístky neztratily nic ze svého specifického aromatu, dejte je do uzavíratelné sklenice, zalijte olivovým olejem tak, aby nevykukovaly nad hladinu, a umístěte do lednice, ze které si je pak můžete brát dle potřeby. Olej s příměsí bazalky je navíc skvělou zálivkou na saláty.
Druhou možnost představuje mrazení – čerstvou bazalku umyjte a nechte oschnout, nakrájejte, vložte do sáčků a rychle zmrazte. Nevýhodou je, že mražená bazalka brzy zhnědne, chuťově je ale plnější a blíží se čerstvé víc než ta sušená.
TIP: Zkuste bazalku zamrazit v tvořítkách na led. Kostky pak můžete přidat třeba do osvěžující studené polévky z rajčat nebo zeleninového smoothie.
Sušením ztrácí bazalka značnou část svých silic. Musí se proto sušit opatrně v tenkých vrstvách při teplotách nepřesahujících 35 °C. Snítky bazalky se následně rozdrtí, uzavřou do nádob a skladují v temnu. Tato varianta je vhodná zejména pro přípravu oblíbeného čaje či obkladů.
Výborným způsobem, jak využít přebytky bazalky, je udělat si domácí pesto, tedy populární italskou omáčku s nezaměnitelnou chutí. Jednoduchý recept na pronikavě zelené a intenzivně aromatické pesto v Itálii nazývané „alla Genovese“ najdete v Kulinářské akademii Lidlu. K přípravě budete potřebovat bazalku, olivový olej, piniové oříšky, česnek a tvrdý sýr (parmazán, pecorino), které společně rozmixujete. Vzniklou pastu pak skladujte v chladu (vydrží několik týdnů), nebo ji v menších miskách zamrazte. Bazalkové pesto výtečně ochutí různé typy těstovin či noky.
TIP: Snítky bazalky obsahují vitaminy A a C a řadu minerálních látek. Jejich přidání do jídla ho nejen výrazně chuťově obohatí, ale zároveň napomáhá ke správnému fungování trávení a zklidňování nervové soustavy.
Bazalka na sto způsobů
Ať už se rozhodnete pro bazalku čerstvou, mraženou, sušenou nebo pesto, vždy dodá jídlu příjemnou středomořskou chuť. Díky svému všestrannému využití představuje základ italské kuchyně. Protože se hezky doplňuje s ostatními bylinkami (oreganem, rozmarýnem, tymiánem), potkáte ji v provensálském koření a dalších směsích.
Originální chuť bazalky nejvíce vynikne v pokrmech s pestem, jehož je hlavní hvězdou. My jsme si oblíbili těstoviny s bazalkovým pestem a kešu oříšky a recept Romana Pauluse na vepřovou krkovici s bramborami, cuketou a pestem. Bazalka tvoří nerozlučnou dvojici s rajčaty, najdete ji proto v mnoha receptech na těstoviny a pizzu – vyzkoušejte špagety s bazalkou a kuřecím masem nebo domácí pizzu se zeleninou.
Bazalka se uplatní i v salátech, jako je například krůtí salát s těstovinami a zeleninou, dochutíte a ozdobíte s ní polévku se sušenými rajčaty. Bazalka je výborným kořením při přípravě masa, velmi si rozumí s rybami jako pečenou pražmou či lososem. Neztratí se ani nasladko, hravě z ní vytvoříte vitamíny nabité broskvovo-bazalkové smoothie či netradiční bazalkový sorbet.
TIP: K lehkému obědu či večeři je ideální volbou caprese. Jde o typický italský salát z tence nakrájených rajčat proložených plátky mozzarelly, které jsou pokapané olivovým olejem a balzamikovým octem a doplněné čerstvě utrženou bazalkou.
Čerstvé listy bazalky jsou citlivé na teplo, proto je do horkých pokrmů vždy přidávejte až těsně před servírováním. V případě, že by prošly varem, ztratily by většinu esencí a tím pádem i svou krásnou barvu, vůni a chuť.
Máte rádi bazalku? Napište nám do komentářů, jaká její úprava je vaše nejoblíbenější!
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.