Tymián je rozšířený zejména ve Středomoří a také v ostatních kuchyních patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Má typickou aromatickou vůni a nahořkle ostrou chuť. Existuje mnoho druhů tymiánu, které se liší vůní dle obsažených silic – najdete například tymián s citronovou či pomerančovou vůní. A je jen na vás jak ho použijete – čerstvý i sušený má své kouzlo také.
Tymián je polokeř vysoký 20 až 30 cm, jeho lístky jsou drobné a protáhlé. Patříte-li mezi nadšené zahrádkáře, můžete si tymián sami vypěstovat, na pěstování totiž náročný není, je však potřeba dodržet několik zásad:
Ačkoli se tymián používá hlavně v kuchyni, má i mnoho blahodárných účinků na zdraví - dezinfekční účinky, působí proti bakteriím, plísním a parazitům. Zmírňuje nejen kašel a je účinný při bronchitidách, astmatu a černém kašli, působí pozitivně i při zánětech zažívacího traktu, zlepšuje trávení a zmírňuje dopady léčby antibiotiky. V neposlední řadě pomáhá při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi. Tymián požívejte vždy v malém množství, ve větších dávkách přestává být prospěšný, může dokonce způsobit otravu.
Trpíte často bolestmi kloubů nebo svalů? Pomůže vám tymiánový olej, který si snadno připravíte sami doma. Do nádoby s litrem oleje lisovaného za studena (pozor, to je důležité) přidejte hrst sušeného tymiánu, nádobu dobře uzavřete, nechte 2-3 týdny louhovat na slunečném místě a poté přeceďte.
A jak tedy tymián používáme při vaření? Díky svým pozitivním účinkům na trávení se přidává do hůře stravitelných luštěninových a tučnějších pokrmů. Používá se i při přípravě tradičních českých omáček, nádivek, marinád, paštik a bylinkových másel nebo třeba k ochucení vepřového a skopového masu a zvěřiny. Vyzkoušejte vepřové kostky s tymiánem a olivami nebo dušeného králíka s mandlemi a rozinkami.
Tymián tvoří součást směsi provensálského koření a také polévkového koření „bouquet garni" používaného ve Francii, které se používá při uzení masa, do salátů či polévek. Zachutná vám i v nádivce do kuřete nebo v rajčatových omáčkách, ve směsích s oreganem a bazalkou se používá na pizzu a těstoviny. Ostrá chuť tymiánu dotáhne chuť pečené, grilované či dušené ryby k dokonalosti. Maso posypte před pečením čerstvými lístky nebo vložte celou snítku pod kůži. V Německu ho potkáte spolu s bobkovým listem i v kysaném zelí. Znáte tymiánové pesto? Pokud ne, určitě ho musíte ochutnat, nejlépe se steaky z vepřové panenky.
Také v pokrmech, v nichž hrají prim sýry, bude tymián skvělou přísadou. Ochutnejte například gratinovanou dýni s tymiánem a ementálem. Kombinace, která by měla být skvělá a rychlá večeře bez masa. Připravujete-li si každý den obědy do práce, jednou z možností jsou různé quiche či slané koláče. Ochutnejte bryndzový koláč s morušemi a jablky. Tymián doladí chuť sýru, stejně jako v případě zapečeného sýru brie s ořechy a hroznovým vínem.
Má tymián stálé místo ve vaší sbírce bylinek, nebo tuto bylinku moc nepoužíváte?
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.