Zejména vietnamská, thajská či japonská kuchyně jsou založené na čerstvých surovinách, masu, zelenině a právě bylinkách, které se často postarají o výslednou chuť. Představme si ty nejznámější.
Mezi nejznámější bylinky patří koriandr setý. Pro svou výraznou vůni i chuť ho patrně buď budete milovat, nebo ho nesnesete. Věříme ale, že si ho spíš zamilujete. Je totiž součástí naprosté většiny pokrmů nejen asijské kuchyně.
Ačkoli se používají hlavně krásné listy, jsou jeho stonky a kořínky chuťově i aromaticky ještě výraznější, proto je nevyhazujte. Čerstvým koriandrem zdobíme polévku Pho Bo i thajskou Tom Yum, nudlový salát s hovězím masem Bun bo nam bo či grilovaný bůček Bún chá. Přidává se do letních závitků i na thajské kari či Pad Thai nudle.
Využití najdou i semínka, která se suší a mají zas trochu jinou chuť, jemně nasládlou. V této formě se hojně využívá v Indii.
Citronová tráva neboli voňatka citronová je bylinkou, která svou výraznou citronovou vůní dochucuje jak mnohé známé pokrmy, tak i parfémy. Vypadá jako šedo-zelená tráva, po vaření se z hotových pokrmů většinou vyjme.
Citronová tráva se skvěle hodí k jídlům s mořskými plody, rybami a drůbeží, lahodí i kokosovému mléku. Proto je ideálním přídavkem k různým kari.
Velmi populární je i bazalka thajská. Má ještě výraznější chuť a vůni než bazalka a je s podtóny lékořice. Jí se čerstvá, je součástí bylinkových salátů, které se podávají k mnohým pouličním jídlům. Je výborná do letních závitků, ale i polévky Tom Yum, Tom Kha Gai a Pad Thai.
Rdesno vonné znáte spíš pod názvem vietnamská máta, pálivá máta nebo i vietnamský koriandr. Je velmi zajímavou kombinací chutí máty a koriandru. Je to bylinka silné chuti a najdeme ji v kuchyni thajské, vietnamské, indonéské i kambodžské.
Hodí se ke všem druhům masa, pokrmům s rýží nebo nudlemi, salátům i polévkám. Jako většina bylinek se přidává až na závěr vaření, aby si udržela své aroma.
Perila křovitá připomíná nám známou kopřivu. Má ale listy zbarvené až do fialova. Má svěží chuť a vůni podobnou citronové trávě a jí se čerstvá, je tak hojně využívaná v čerstvých pokrmech. Ve vietnamské kuchyni je to opět například ve formě bylinkového salátu k Bún chá, v Koreji se z ní připravuje speciální perilla kimchi a v Japonsku na ní i servírují sushi či sashimi.
TIP: Součástí street foodu nejen ve Vietnamu je takzvaný bylinkový salát. Směs čerstvých aromatických bylinek doplňuje pokrmy jako například právě Bún chá, závitky, grilovaná masa a nudle.
Hojně využívané v thajské kuchyni jsou takzvané kafírové listy z malého stromu kafírové limetky. Mají velmi specifickou a nezaměnitelnou vůni a jsou narozdíl od bylinek tuhé. Vaří se s nimi podobně jako například s bobkovým listem, z jídla se před servírováním vyjmou. Přidávají se do různých thajských kari a polévek.
A na závěr si představme pažitku čínskou neboli česnek vonný. Je chuťově slabší než česnek a připomíná spíše medvědí česnek. Je hojně využívaná v čínské a japonské kuchyni, a to jak ve stir-fry tak i v syrových pokrmech. Je ideální pro přípravu pesta, nebo do pomazánky a lahodí vajíčkům na různé způsoby. Je aromatičtější sušená.
TIP: Bylinky si ponechávají nejvíc své chuti a aroma za čerstva, přidejte je do jídla až na závěr, aby neprocházely dlouze varem. O aroma by přišly.
A jak to platí o všech bylinkách, i ty asijské jsou nejlepší čerstvé! Většinu z nich přitom snadno můžete pěstovat na balkoně nebo za oknem.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.