Teplé saláty: hromada zeleniny i během zimy
Doba čtení 4 minut

Teplé saláty: hromada zeleniny i během zimy

Saláty jsou jednoduchý způsob, jak si dopřát spoustu vitaminů i minerálů. Většina z nás si je ale spojuje spíš s horkým létem. Jak do sebe dostat všechnu tu zeleninu v zimním období? Odpovědí jsou vydatné teplé saláty.

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

V hlavní roli

Vyberte si, čím chcete, aby váš salát dominoval. Mohou to být luštěniny, jako je vařená čočka, cizrna i jakékoli fazole. Delikátní je například černá čočka beluga, která spolu s dýní tvoří skvělou kombinaci. Vyzkoušejte i méně známé luštěniny jako fazole mungo, adzuki či černé oko.

TIP: Pokud se luštěninám vyhýbáte ze strachu z nadýmání, stačí je namočit přes noc s trochou citronové šťávy a pak je vařit v čisté vodě. Přidat můžete i kousek řasy kombu, která se postará, aby luštěniny byly ještě lépe stravitelné.

Dalším skvělým základem jsou obiloviny a na kuskus pro jednou zapomeňte. Vyzkoušejte quinou, bulgur, či klasické kroupy, žito a jáhly, které jsou hvězdou tohoto salátu s restovaným candátem. Vařená obilovina salátu dodá sytost a potřebné sacharidy, aby vám hodinu po obědě zas nekručelo v žaludku.

I těstoviny poslouží jako pestře využitelný základ. Připravte si lehký oběd v podání tohoto krůtího salátu s těstovinami a zeleninou.

Zimní salát můžete postavit i na pečené či restované zelenině. Ta si často vystačí jen se sýrem a bylinkami. Výborná je pečená dýně, batáty, řepa, cibule, ale i cuketa, lilek či papriky. Tento mexický salát s mletým masem je ideální kombinací restované zeleniny a lahodných masových koulí.

Salát si samozřejmě lehce připravíte z brambor, však máme všichni praxi z Vánoc. Varianta na bramborový salát může být tak jednoduchá jako vařené brambory na plátky, červená cibule, olivový olej, pepř, sůl a trocha majonézy. Nebo vyzkoušejte tento teplý salát z brambor a fazolek.

Ingredience samozřejmě můžete kombinovat, ale zbytečně to nepřehánějte, aby se chutě nerušily.  

Zimní listy

Zapomeňte na ledový salát. V zimních měsících sáhněte raději po kadeřávku, mangoldu, baby špenátu či dokonce kapustě a mladém zelí. Nebojte se vyzkoušet například bok choi nebo-li čínskou brukev či nahořklou čekanku, která se skvěle páruje s citrusy a avokádem.

Tyto zimní saláty stačí podusit a doplnit dalšími surovinami. Například čerstvým či sušeným ovocem, praženými ořechy a sýrem. Kadeřávek ale skvěle doplní i kuřecí maso či losos, sardinky nebo restované hlíva ústřičná.

A jako u každého salátu, dobrý salát dělá kvalitní zálivka. I klasickou zálivku vinaigrette můžete ohřát. Skvělým přídavkem do salátu je také sezamová pasta tahini, javorový sirup či pomerančová šťáva.

Že sýr může ze zeleniny udělat opravdu labužnický zážitek, obzvlášť je-li rozpečený, ví každý. K pečené zelenině se úžasně hodí feta nebo čerstvý kozí sýr. Restované halloumi pak doplní jakékoli salátové lůžko. A sázkou na jistotu je zapečený kozí sýr či Camembert na toastu, jako příloha k salátu.

TIP: Nakrájejte řepu na tenoučké plátky a zapečte ji se špenátem a fetou pro lahodný a rychlý salát.

Zimní salát nemusí být celý teplý. Stačí vám jediná teplá surovina, kterou zvládne i klasický základ z listových salátů, ať už to bude maso, ryby, houby, opečená slanina nebo dokonce sázené vejce.

Hlavní je si uvědomit, že salát není jen záležitost léta a že si můžeme dopřávat zeleninu a kombinované saláty po celý rok. Možná jeden den vyzkoušíte žito, jindy zas salát z máslových fazolí s bylinkami a rajčaty a jindy zas dostanete chuť na zimní Caesar z kadeřávku. Zamilujte si saláty na všechny způsoby.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU