Čočka: jak na Nový rok, tak po celý rok
Doba čtení 5 minut

Čočka: jak na Nový rok, tak po celý rok

Kdo si na Nový rok dopřeje čočku, nebude podle lidových rčení strádat. Luštěninu si ale můžete dopřát po celý rok nejen kvůli plné peněžence, ale především kvůli jejím přínosům.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Kdo si na Nový rok dopřeje čočku, nebude podle lidových rčení strádat. Luštěninu si ale můžete dopřát po celý rok nejen kvůli plné peněžence, ale především kvůli jejím přínosům.

Královna luštěnin sklízí obdiv hlavně kvůli tomu, že je výživná a zároveň nízkokalorická (na 100 gramů čočky asi 200 kilokalorií). Díky vysokému obsahu bílkovin může nahradit maso ve vegetariánské stravě a je přirozeně bezlepková. Čočka je také zdrojem vlákniny, vitaminu B1, železa nebo draslíku, stejně jako další luštěniny se proto hodí pro prevenci cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění. Vyhnout by se jí naopak měli lidé, kteří trpí na plynatost. Při problémech se střevy a žaludkem je lepší ji jíst omezeně. 

Namočit a povařit

Pro snadnější trávení se doporučuje čočku před použitím namočit do studené neosolené vody – minimálně na tři hodiny, nejlépe ale přes celou noc. Platí, že čím starší čočka, tím více vysychá a tím více času by měla ve vodě strávit.

Vodu pak slijte a vařte v čerstvé vodě. Řiďte se poměrem 2 hrnky vody na 1 hrnek čočky, luštěnina svůj objem zdvojnásobí. Vařte na mírném ohni 15 až 30 minut a osolte až na konec. Kdybyste rovnou vařili v osolené vodě, bude měknout mnohem déle, nebo nezměkne vůbec. Když ji nakonec stáhnete z plotýnky, můžete přidat trochu olivového oleje pro jemnější chuť. Z koření se bude hodit pepř, rozmarýn, bobkový list, česnek, kurkuma, zázvor nebo hřebíček.

TIP: Balenou čočku můžete ve skříni skladovat až rok. Vařená čočka vydrží v lednici týden, v mrazáku až tři měsíce.

50 odstínů čočky

Výhoda čočky je, že se hodí jako hlavní jídlo, ale i do salátů, polévek nebo dokonce sladkých jídel. Na každý pokrm se bude hodit jiný druh, připomeňme si ty nejznámější.

Hnědá – v naší kuchyni nejznámější a nejlevnější druh. Má největší zrna, proto se nejdéle vaří (20–30 minut). Má specifickou krémovou chuť, která se bude hodit jak do polévek, tak jako hlavní jídlo.

Zelená – speciálním typem zelené čočky je francouzská čočka z oblasti Le-Puy-En-Valey. Má ořechovou chuť a pevnou strukturu, nejčastěji se používá do salátů.

Červená – vzniká oloupáním a rozpůlením žluté čočky. Nemusí se tak předem namáčet a rychle se vaří do zlatavé barvy. Snadno se rozvaří a má jemnou chuť, proto se hodí na polévky, kaše nebo pomazánky. Používá se i k zahušťování. Díky tomu, že nemá nadýmavé látky, se bude hodit jako zdroj bílkovin i pro miminka a kojící ženy. 

Černá – stejně jako červenou čočku ji není potřeba předem namáčet, stačí propláchnout studenou vodou. Má vysokou nutriční hodnotu a velké množství antioxidantů, vitaminu B, železa a hořčíku. Má výraznější kořenitou chuť, která se v salátech dobře doplňuje s kořenovou zeleninou.

TIP: V obchodech seženete i konzervovanou předvařenou čočku, která může ušetřit čas. Pozor, bude mít vyšší glykemický index, takže nezasytí na tak dlouho.

Čočka nejen na kyselo

Ze školní jídelny si většina lidí vybaví čočku s párkem, vejcem a okurkou. Čočka na kyselo zahuštěná moukou nebo jíškou, dochucená octem a citronovou kůrou už tradičně patří k novoročnímu menu. Najde ovšem mnohem širší využití, od východoevropské kuchyně po indickou. Může být lehčí náhražkou rýže, proto se výborně hodí hlavně k masu i rybám. Z ryb vyzkoušejte třeba filety z lososa s čočkovým ragú, z masa vepřovou pečeni s čočkou a Schwarzwaldskou šunkou nebo pečenou kachnu s dušenou čočkou. V zimě přijde vhod i čočková polévka s vepřovou plecí. Změnu k večeři nabídne i čočkový salát.

Čočková chuť se dobře doplňuje nejen s vejcem a kyselými okurkami, ale i další nakládanou zeleninou. Pokud byste chtěli pořádně zaexperimentovat, vyzkoušejte netradiční kombinaci čočky s karamelizovanými hruškami!

A jaký je váš oblíbený novoroční recept? Podělte se s námi v komentářích!

 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU