Roman Paulus
Doba přípravy30 min.

Koření a jeho základní směsi

Směsi koření si sice můžete koupit přímo v obchodě, ale mnohem větší radost vám udělají, když si je namícháte sami. Šéfkuchař Roman Paulus přesně pro tyto účely připravil přehled základních kořenících směsí a jejich složení. Zjistíte, co všechno patří například do perníkového koření, které dělá parádu kromě dezertů například i v jídlech se zvěřinou. Naučíte se namíchat i vlastní divoké koření, které je skvělé ve svíčkové. A nakonec Roman Paulus prozradí i to, co patří do tzv. bouquet garni a co to vlastně je.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

POSTUP

Koření a jeho základní směsi

Perníkové koření

Perníkové koření nepatří jen do vánočních perníčků nebo perníkové buchty. Své využití najde i v červeném zelí, zvěřinových jídlech a dokonce i při výrobě domácí zmrzliny. Například zajíc na černo, nebo švestková omáčka si o tuto směs vyloženě říká.

Jaký je základní recept na domácí perníkové koření? A k čemu lze ještě jednotlivé koření využít?

  • Veškeré koření smícháme již mleté, nebo ideálně nameleme v mlýnku či v hmoždíři.
  • Badyán (1 lžička) – celý ho využijete i na svařák či do oblíbené asijské polévky Pho.
  • Nové koření (1 lžička) – v celku se využívá na vývary, mleté maso a české omáčky (třeba na koprovku).
  • Zelený kardamom (1 lžička) – tobolky se hodí zejména do indické kuchyně, ale ani v Česku se o Vánocích neztratí.
  • Hřebíček (1 lžička) – bez něj se neobejde tradiční svařené víno a parádu udělá i v rajské omáčce.
  • Skořice (2 lžičky) – skvěle se hodí do zimních horkých nápojů, sladkých moučníků jako je štrúdl, ale radost udělá i s jehněčím na indický způsob.
  • Muškátový ořech (1 lžička) – zkusili jste ho čerstvě nastrouhaný v bramborové kaši? Pokud ne, tak rozhodně neváhejte!
  • Zázvor (2 lžičky) – čerstvý zazáří zejména v asijské kuchyni a rychlých wok receptech. Sušený (a drcený) využijete spíše do moučníků.
  • Fenyklová semínka (½ lžičky) – ze semínek je výborný a užitečný čaj. Oproti tomu hlíza slouží jako skvělá zelenina hlavně k rybám a listy se hodí do jogurtových dresinků.
  • Semínka koriandru (½ lžičky) – ta využijeme zejména v asijské kuchyni a svou důležitou roli hraje hlavně v kari.
  • Anýzová semínka (½ lžičky) – z anýzu se ve středomoří připravuje lahodný likér. Chuť po lékořici dodává i dětským bonbonům.

Divoké koření

Divoké koření je v české kuchyni hojně využívané. Neobejde se bez něj pořádný vývar, zvěřina a hlavně tradiční česká svíčková. Oproti perníkovému koření zde používáme celé sušené plody, které nemeleme a z hotového jídla buď vyndáme, nebo je v něm rozmixujeme. Často se vkládá do plátýnka, sváže provázkem a celý balíček z hotového jídla odstraní. Nemusíme se tak bát, že se zakousneme do tvrdé kuličky.

Jaký je základní recept na domácí divoké koření? A k čemu lze ještě jednotlivé koření využít?

  • Základem je kombinace nového koření, černého pepře a bobkového listu v poměru 2:5:1. Ostatní můžeme do směsi přidat v závislosti na chuti celého jídla.
  • Nové koření (10 kuliček) – vcelku se využívá na vývary, mleté maso a české omáčky.
  • Černý pepř (25 kuliček) – hodí se skoro všude. Nepostradatelný je zejména na šťavnatém steaku. Dokáže však trochu přiostřit takřka každé jídlo.
  • Bobkový list (5 listů)– neobejde se bez něj žádný vývar. Nezapomeňte ho však přidat i při vaření luštěnin.
  • Jalovec – výborně se hodí ke zvěřině, třeba ke kanci se šípkovou. Zkuste ho i jako přírodní žvýkačku.
  • Kmín – výborně doplní chuť brambor a neobejde se bez něj poctivá česnečka ani kysané zelí.
  • Hořčičné semínko – nejznámější je svým využitím při nakládání okurek. Vyrábí se z něj ale hlavně hořčice.
  • Zázvor – čerstvý zazáří zejména v asijské kuchyni a rychlých wok receptech. Zkusili jste už asijský marinovaný zázvor?

Bouquet garni

Výraz pocházející z francouzštiny v sobě skrývá čerstvé bylinky provázkem svázané do jedné menší kytice. Výborně se tak hodí na přípravu omáček i vývaru, kde se celý malý buket vyvaří a stonky pak snadno vyndáme.

  • Neexistuje žádný obecný recept, ale většinou obsahuje čerstvou petržel, tymián, rozmarýn, čerstvý bobkový list a třeba i část pórku.
  • Přidat můžete i bazalku, sušený bobkový list, krvavec, kerblík, čerstvý pepř, saturejku nebo estragon.
Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU