Poznejte řecký sýr feta
Doba čtení 5 minut

Poznejte řecký sýr feta

Sýr feta patří mezi poklady řecké kuchyně, ze které se rozšířil do celého světa. Je výtečný, všestranný a pokrmům dodává osobitou chuť a vůni.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Bílý sýr výjimečné chuti

Název feta je chráněným označením původu. Tato specialita pocházející z Řecka se vyrábí z čerstvého ovčího a kozího mléka, přičemž toho ovčího by měla obsahovat minimálně 70 %. Sýr následně zraje v solném roztoku alespoň dva měsíce. Slaný nálev produkt konzervuje a podílí se na jeho typické slané chuti. Podle doby zrání se rozlišuje měkká a tvrdší varianta sýru feta. Pokud máte raději méně kořeněné sýry, zvolte měkký typ, v případě preference velmi výrazné chuti si kupte naopak tvrdší verzi. 

Historie sýru feta je velmi dlouhá, sýry ze směsi ovčího a kozího mléka se v oblasti Středomoří hojně připravovaly již ve starověku. Jejich výhodou je hladká stravitelnost a velmi nízký obsah laktózy. Feta vyniká zářivě bílou barvou, která ji odlišuje od sýrů z kravského mléka. Strukturu má tvarohovitou, dobře se láme na plátky. Přestože je sýr feta poměrně tučný a slaný, je díky vysokému obsahu bílkovin, vápníku a vitaminů dobrou volbou i při zdravém životním stylu. 

Tip: Mezi vyhlášenými regionálními sýry najdeme dále například italskou mozzarellu nebo parmazán. Ve Francii se tradičně konzumují sýry jako dezert. Skvělé sýry ale máme i u nás, jejich přehled najdete zde.

Vzdálený příbuzný balkánského sýra

Jméno feta mohou nést pouze produkty vyrobené v Řecku, obdobné sýry jsou však populární i v okolních státech. To je případ balkánského sýra, který je jeho alternativou vyrobenou kdekoliv a obvykle z pasterovaného kravského mléka. Díky tomu ho zpravidla koupíte za nižší cenu, ochudíte se však o charakteristický buket plynoucí z mléka právě od ovcí a koz. Feta i balkánský sýr mají společnou slanou chuť, bílou barvu i měkkou konzistenci. Shodné je i použití – oba mají široké uplatnění jak ve studené, tak teplé kuchyni.

Tip: Návod, jak si doma připravit hody jako v řecké taverně, najdete v magazínu Kuchyně Lidlu. Dočtete se zde i spoustu zajímavostí o vyhlášené středomořské kuchyni, například že specifickou chuť mnoha lokálním specialitám dodává oregano. 

Feta patří mezi čerstvé sýry, po otevření by proto měl být spotřebován během několika dní. Vždy ho skladujte v ledničce a v původním slaném nálevu. Ten ani po otevření nevylévejte, protože tvoří ideální prostředí pro uchování sýra.


Hvězda středomořské kuchyně

Sýr feta je originální a nepostradatelnou surovinou řeckého kulinářského umění. Ve studené kuchyni je oblíbenou součástí salátu na řecký způsob z několika druhů zeleniny a zelených i černých oliv. Připravit si můžete i chlebíčky s baba ganoush, fetou a sušenými rajčaty. Chutný je i jen tak na chléb či k čerstvé zelenině.

Tip: V Kulinářské akademii Lidlu najdete spoustu receptů na tradiční pokrmy řecké gastronomie. Mezi ty nejoblíbenější patří salát tzatziki nebo masové špízy souvlaki, na oběd do ruky je ideální gyros. 

Feta se výborně taví, díky čemuž se hodí na tepelnou úpravu, především na zapékání a gratinování. Vyzkoušejte sýrem feta „okořenit“ zapečené brambory, rajčata nebo lilek. Roman Paulus si pro vás přichystal recept na zapečené mleté maso s bramborami a fetou. Sýr dobře doplní také těstoviny, na rychlou a zdravou večeři doporučujeme kritharaki těstoviny s cuketou a rajčaty. V řeckých restauracích často narazíte na pokrm zvaný kofta – šišky z mletého masa obložené rajčaty, bazalkou a fetou si můžete podle přehledného video návodu udělat i sami doma. 

Řecká feta je opravdu variabilní, zkuste jí po vzoru Romana Pauluse vylepšit karbanátky z mletého masa. Případně ji nakrájejte na menší kostičky a přidejte do náplně k vepřové kýtě v pita chlebu. Sýr feta můžete i grilovat spolu s masem či zeleninou. Zajímavým jídlem, které připravíte za pomoci kvalitní grilovací pánve, jsou špízy z mletého masa se salátem s pečenou paprikou. 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU