Opravdu rajská rajčata
Doba čtení 1 minut

Opravdu rajská rajčata

Ovoce, které považujeme za zeleninu: rajská jablíčka jsou nezbytnou součástí naší kuchyně. Ale nebylo tomu tak vždy!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Ovoce z ráje

Rajčata pochází z Jižní Ameriky, pěstovali je už Aztékové a do Evropy je přivezli Španělé. A dnes se bez nich neobejde mnoho světových kuchyní. Jsou neskutečně zdravá. Obsahují vitaminy C, E a skupinu B. Najdete v nich i biotin, který je zásadní pro zdravou pokožku, vlasy a nehty, kyselinu listovou a několik minerálů. Ačkoli zní jako studnice zdraví, ani to dobré se nemá přehánět a to platí i v případě rajčat. Zejména pokud máte problémy s ledvinami – jsou totiž močopudná.

Barvy a druhy

Rajčátka jsou známá pro svou typickou červenou barvu, původně ale byla oranžová či žlutá a šlechtěním získala rudý odstín. I dnes ale často narazíme na různé barvy včetně zelené. Druhy rajčat se odlišují i rozličnými tvary a velikostí, podle toho se v kuchyni hodí na různé úpravy. Pojďme si představit ta nejznámější.

Drobná třešňová cherry rajčátka jsou kulatá, sladká a ideální do salátů, ale i například k pečení vcelku, a to právě díky jejich tvaru. Můžete je i sušit, podívejte se jak na domácí sušená rajčata. 

Podobně drobná, ale podlouhlá jsou tzv. datlová. Například odrůda Pollicino je lahodná díky vyváženosti cukrů a kyselin. Jsou proto skvělá čerstvá do salátů. 

Mezi větší plody patří snad nejslavnější odrůda ze všech, San Marzano. Jak název napovídá, jedná se o italskou odrůdu, která se pěstuje v městečku San Marzano po Vesuvem. Je dokonale vyvážené chuti, podlouhlého tvaru, řadí se mezi tzv. švestková rajčata. Rajčata San Marzano mají málo semen a masitou pevnou dužinu, proto se úžasně hodí do suga, omáčkového základu na pizzu a do těstovinových jídel. 

Obr mezi rajčaty je steakové či masité rajče neboli americká odrůda Beefsteak. Tento gigant je skvělý do burgerů a sendvičů, ale i do salátu caprese. Ve všech případech oceníte nejen velikost, ale i kompaktnost a tudíž snadné krájení. 

Pak tu máme například odrůdu Roma, která je ideální na vaření a zejména do kečupu. 

Velká rajčata můžete využít k prakticky k jakémukoli vaření, pokud mají příliš mnoho semen, tak je odstraňte. Můžete rajčata i oloupat. 

Tip: Neskladujte rajčata v lednici, naopak je mějte na suchém a teplém místě. Nepřijdou tak o svou konzistenci, chuť a vůni. 


Po celém světě

Rajčata zdomácněla prakticky všude po světě. Nejvýrazněji v Itálii, kde jsou nenahraditelná v omáčkách k těstovinám, lasagních a zejména jako sugo, kterým se potírá oblíbená pizza. Upečte si tuto domácí pizzu. Recept na rychlé penne s rajčatovou omáčkou a sýrem gran padano se vám bude zajisté hodit, na večery, kdy potřebujete rychle uvařit. Trochu pracnější, ale dekadentní jsou lasagne. Ochutnat musíte i lahodnou tomatovou polévku nebo luxusní polévku ze sušených rajčat s mascarpone. A jako ideální předkrm vyzkoušejte bruschettu.

Španělé rajčata milují natolik, že je i snídají. Pan con tomate je jednou z nejoblíbenějších snídaní. Jedná se o opečenou bagetu s nasekanými čerstvými rajčaty, česnekem, pořádnou dávkou extra panenského olivového oleje a špetkou mořské soli. Proslavená je i studená polévka gazpacho. To je pravé letní osvěžení. 

I ve Francii se s rajčaty často vaří. Jsou součástí lahodné zeleninové přílohy ratatouille. Rajčata se i celá plní masem či sýrem a zapékají. Výborná jsou na provensálský způsob, jednoduše rozkrojená na polovinu a spolu s česnekem, provensálskými bylinkami a olivovým olejem jsou zapečená až do zkaramelizování. Skvělý předkrm i příloha. 

Dalším oblíbeným způsobem, jak využít čerstvá rajčátka, je zapéct je do koláče. Francouzi rádi pečou i slané koláče a quiche a do nich se skvěle hodí malá různě barevná rajčátka. Podobný koláč si snadno vykouzlíte sami s použitím listového těsta. 

Mexická kuchyně rajčata využívá často čerstvá v podobě červené salsy a guacamole. Indická s nimi zase spíš vaří. Slavné pálivé kari Madras je postaveno na rajčatech, kuřecím masu a pálivé, výrazné směsi koření. 

Nezbývá než zmínit i naši rajskou omáčku s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Je skvělé se inspirovat mezinárodní kuchyní, ale nezapomínejme na kulinářské zlato z našeho kraje. 

Tip: K rajčatům se skvěle hodí bylinky, mořská sůl a pořádná dávka kvalitního olivového oleje. Můžete je zapéct, grilovat, rozvařit i nasekat na salsu.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.