Ovoce, které považujeme za zeleninu: rajská jablíčka jsou nezbytnou součástí naší kuchyně. Ale nebylo tomu tak vždy!
Ovoce, které považujeme za zeleninu: rajská jablíčka jsou nezbytnou součástí naší kuchyně. Ale nebylo tomu tak vždy!
Rajčata pochází z Jižní Ameriky, pěstovali je už Aztékové a do Evropy je přivezli Španělé. A dnes se bez nich neobejde mnoho světových kuchyní. Jsou neskutečně zdravá. Obsahují vitaminy C, E a skupinu B. Najdete v nich i biotin, který je zásadní pro zdravou pokožku, vlasy a nehty, kyselinu listovou a několik minerálů. Ačkoli zní jako studnice zdraví, ani to dobré se nemá přehánět a to platí i v případě rajčat. Zejména pokud máte problémy s ledvinami – jsou totiž močopudná.
Rajčátka jsou známá pro svou typickou červenou barvu, původně ale byla oranžová či žlutá a šlechtěním získala rudý odstín. I dnes ale často narazíme na různé barvy včetně zelené. Druhy rajčat se odlišují i rozličnými tvary a velikostí, podle toho se v kuchyni hodí na různé úpravy. Pojďme si představit ta nejznámější.
Drobná třešňová cherry rajčátka jsou kulatá, sladká a ideální do salátů, ale i například k pečení vcelku, a to právě díky jejich tvaru. Můžete je i sušit, podívejte se jak na domácí sušená rajčata.
Podobně drobná, ale podlouhlá jsou tzv. datlová. Například odrůda Pollicino je lahodná díky vyváženosti cukrů a kyselin. Jsou proto skvělá čerstvá do salátů.
Mezi větší plody patří snad nejslavnější odrůda ze všech, San Marzano. Jak název napovídá, jedná se o italskou odrůdu, která se pěstuje v městečku San Marzano po Vesuvem. Je dokonale vyvážené chuti, podlouhlého tvaru, řadí se mezi tzv. švestková rajčata. Rajčata San Marzano mají málo semen a masitou pevnou dužinu, proto se úžasně hodí do suga, omáčkového základu na pizzu a do těstovinových jídel.
Obr mezi rajčaty je steakové či masité rajče neboli americká odrůda Beefsteak. Tento gigant je skvělý do burgerů a sendvičů, ale i do salátu caprese. Ve všech případech oceníte nejen velikost, ale i kompaktnost a tudíž snadné krájení.
Pak tu máme například odrůdu Roma, která je ideální na vaření a zejména do kečupu.
Velká rajčata můžete využít k prakticky k jakémukoli vaření, pokud mají příliš mnoho semen, tak je odstraňte. Můžete rajčata i oloupat.
Tip: Neskladujte rajčata v lednici, naopak je mějte na suchém a teplém místě. Nepřijdou tak o svou konzistenci, chuť a vůni.
Rajčata zdomácněla prakticky všude po světě. Nejvýrazněji v Itálii, kde jsou nenahraditelná v omáčkách k těstovinám, lasagních a zejména jako sugo, kterým se potírá oblíbená pizza. Upečte si tuto domácí pizzu. Recept na rychlé penne s rajčatovou omáčkou a sýrem gran padano se vám bude zajisté hodit, na večery, kdy potřebujete rychle uvařit. Trochu pracnější, ale dekadentní jsou lasagne. Ochutnat musíte i lahodnou tomatovou polévku nebo luxusní polévku ze sušených rajčat s mascarpone. A jako ideální předkrm vyzkoušejte bruschettu.
Španělé rajčata milují natolik, že je i snídají. Pan con tomate je jednou z nejoblíbenějších snídaní. Jedná se o opečenou bagetu s nasekanými čerstvými rajčaty, česnekem, pořádnou dávkou extra panenského olivového oleje a špetkou mořské soli. Proslavená je i studená polévka gazpacho. To je pravé letní osvěžení.
I ve Francii se s rajčaty často vaří. Jsou součástí lahodné zeleninové přílohy ratatouille. Rajčata se i celá plní masem či sýrem a zapékají. Výborná jsou na provensálský způsob, jednoduše rozkrojená na polovinu a spolu s česnekem, provensálskými bylinkami a olivovým olejem jsou zapečená až do zkaramelizování. Skvělý předkrm i příloha.
Dalším oblíbeným způsobem, jak využít čerstvá rajčátka, je zapéct je do koláče. Francouzi rádi pečou i slané koláče a quiche a do nich se skvěle hodí malá různě barevná rajčátka. Podobný koláč si snadno vykouzlíte sami s použitím listového těsta.
Mexická kuchyně rajčata využívá často čerstvá v podobě červené salsy a guacamole. Indická s nimi zase spíš vaří. Slavné pálivé kari Madras je postaveno na rajčatech, kuřecím masu a pálivé, výrazné směsi koření.
Nezbývá než zmínit i naši rajskou omáčku s hovězím masem a houskovým knedlíkem. Je skvělé se inspirovat mezinárodní kuchyní, ale nezapomínejme na kulinářské zlato z našeho kraje.
Tip: K rajčatům se skvěle hodí bylinky, mořská sůl a pořádná dávka kvalitního olivového oleje. Můžete je zapéct, grilovat, rozvařit i nasekat na salsu.
Zužitkovat zbytky zeleniny a vyrobit třeba domácí hnojivo? I takto můžete šetřit nejen planetu, ale i vlastní peněženku.
Najdete ho na jídelním lístku snad každé restaurace, připravuje se při různých příležitostech, rádi ho sbalíme jako svačinu na cesty, děti ho milují.…
Zimní období patří zabíjačkám. Měli jste možnost zažít pravou zabíjačku? V následujících řádcích se na jednu „vydáme“, možná se dozvíte i něco, o čem…