České sýry, dobré sýry: velký přehled

České sýry, dobré sýry: velký přehled

Asi nikdo nepochybuje o kvalitě francouzských nebo italských sýrů, vynikající sýry ale najdeme i u nás. Kvalita českých sýrů v posledních letech roste a některé druhy navíc ani v zahraničí nenajdete. Tady je náš velký sýrový přehled!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Sýry můžeme dělit podle typu mléka – v Česku se nejčastěji vyrábějí z kravského mléka, ovčí a kozí u nás najdeme spíše regionálně. Sýry dále rozlišujeme podle tvrdosti na tvrdé, polotvrdé, měkké, plísňové a čerstvé. Ukazatelem je i obsah tuku v sušině – za nízkotučné považujeme sýry do 10 %, dále nejčastěji narazíme na polotučné, plnotučné a vysokotučné (nad 60 %). Tady jsou ty nejznámější:

Eidam – původně holandský sýr, který v Česku během několika staletí zdomácněl a stal se nejpopulárnějším českým sýrem. Jemný a mírně nasládlý sýr z kravského mléka se hodí jak na chleba, tak na strouhání nebo na přípravu klasického smažáku.

Roquefort (sýr s modrou plísní) a Camembert – další zahraniční, tentokrát francouzské sýry, které si v Česku a na Slovensku našly tolik fanoušků, že se tu začaly vyrábět jejich lokální varianty. Tyto plísňové sýry se hodí jak k vínu, tak k pečivu do pomazánek. Camembert je lahodný grilovaný, smažený a samozřejmě nakládaný. Roquefort se naopak hodí do omáček k těstovinám nebo nokům – vyzkoušejte třeba noky s brokolicí, hruškou a omáčkou ze sýra s modrou plísní. Vynikne i v méně tradičních kombinacích, třeba s ořechy nebo hroznovým vínem.

Tvarůžky – národní unikát, který se vyrábí na Olomoucku už od 15. století. Zrající sýr z odstředěného mléka se vyznačuje nízkým obsahem tuku, specifickou chutí a především vůní. Milovníci na něj nedají dopustit jen tak s chlebem a cibulí. Tvarůžky se hodí i na obalování, Roman Paulus je například přidal do speciálního sýrového špízu. Chutná je i jednoduchá tvarůžková pomazánka s cibulí, kmínem a žervé.

Palouček – přírodní smetanový sýr, jehož předchůdce byl uveden na trh v roce 1981. Lehce se roztírá, stejně jako žervé se proto bude hodit na přípravu zdravých pomazánek, pomocníkem ale bude i při vaření a pečení, třeba na cheesecake nebo jako krém do dortů.

Jadel – český pařený sýr z ovčího nebo kravského mléka ukládaný v nálevu. Slaný jadel proto můžete v klidu naservírovat na večerní pohoštění k vínu jen tak nakrájený, nepotřebuje dále dochucovat.

Balkánský sýr – jedná se o český odkaz na řecký sýr feta, který také velmi slaný, tučný a uchovává se ve slaném nálevu. Zatímco v Řecku se feta vyrábí ze směsi ovčího, kozího a kravského mléka, balkánský sýr si vystačí pouze s kravským mlékem. Je proto značně levnější, byť o něco méně aromatický. Hodí se do salátů, ale i do teplé kuchyně. Vyzkoušejte třeba kuřecí prsa plněná balkánským sýrem.

Tavené sýry – směs sýrů, které jsou tavené pomocí tavící soli tak, aby déle vydržely. Tato dostupná varianta sýrů se hodí na pečivo, do pomazánek, v plátkové verzi i do hamburgerů. Stejně jako s ostatními zpracovanými potravinami to ale ani s tavenými sýry není třeba přehánět.

Na pultech dnes najdete i mnoho dalších českých variant zahraničních sýrů – obdoby německého pivního sýru, českou verzi parmazánu, mozzarelly nebo řeckého balkánského sýru. Pokud byste si chtěli připomenout nejznámější sýry odjinud, podívejte se na video Romana Pauluse o sýrech.

Jaký český sýr máte nejraději vy? Napište nám do komentářů!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.