Hruška a její rozmanité druhy
Doba čtení 2 minut

Hruška a její rozmanité druhy

Po celém světě roste několik tisíc druhů hrušek různých tvarů, barev a chutí. Pomůžeme vám se v nich zorientovat!

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Letní, podzimní a zimní

Základní dělení evropských hrušní je podle období, kdy se sklízí jejich plody. Na zahradách i pultech obchodů se tak setkáte s letními, podzimními a zimními odrůdami. Jejich společným znakem je vysoký podíl vlákniny, díky kterému prospívají trávení. Zároveň obsahují množství vitaminů (zejména B a C) a minerálních látek (draslík, vápník nebo hořčík). Hrušky můžeme rozlišovat také podle způsobu použití. 

Tip: Hrušky pouze omyjeme a jíme je i se slupkou. Oloupáním se totiž připravujeme o řadu zdraví prospěšných látek, které slupka v hojné míře obsahuje.

Univerzální odrůdy

Často pěstovanou odrůdou je hrušeň Williamsova, která na konci léta dává plody s obvykle žlutozelenou slupkou. Jsou vhodné jak k přímé konzumaci, tak na tepelnou úpravu do různých pokrmů. Zajímavou alternativou, která rozzáří každé jídlo, jsou druhy jako Williams Red, jejichž ovoce je atraktivně zabarvené do červena. 

V českých obchodech je obvykle dostupnou odrůdou Konference. Má zelené plody podlouhlého tvaru. Ty oplývají sladkou chutí a vynikají svou naprostou univerzálností použití v kuchyni. 

Podzimní Hrušky Abate poznáte podle charakteristického podlouhlého tvaru, jsou šťavnaté a mají sladkou chuť. Mezi představitele zimních druhů spadá Bohemica, která byla vyšlechtěna speciálně pro české podmínky. Její žlutozelené plody vydrží uskladněné až do jara. 

Tip: Jak správně skladovat hrušky, aby vám pěkně dozrály a vydržely dlouho v té nejlepší kondici, se dozvíte v magazínu Kuchyně Lidlu.


Tvrdé i měkké

Zatímco dosud zmiňované odrůdy byly univerzální a snadno si s nimi poradíte jak při pečení, tak kompotování, existují i speciální odrůdy, přičemž se každá hodí na něco jiného. Jednou z nich je Clappova hruška s velkými a baňatými plody žlutozelené barvy. Jsou šťavnaté, ale nevydrží dlouhé skladování, skvěle se proto hodí na svačinky, třeba do školy nebo na výlety.

Opakem toho je tzv. Pařížanka s tuhou zelenou slupkou a tvrdou dužinou. Ta vyniká v kompotech, protože se v nich nerozpadá a drží dobře tvar. Na zkus jsou tyto hrušky jakoby „písčité“ a tedy pěkně křupavé.

Jemná, máslovitá a ideální na přípravu hruškových povidel nebo přesnídávky je hruška Lucasova, jejíž dužina se doslova rozplývá na jazyku. Poznáte ji podle velkých kuželovitých plodů žluté až lehce narůžovělé barvy.

Specifické asijské hrušky

V Asii se pěstuje mnoho typů hrušní, celosvětově rozšířenou se stala Nashi, kterou v sezóně snadno seženete i u nás. Tato odrůda klame tělem, protože se tvarem podobá jablku. Dužinu má velmi vodnatou, měkkou a tím pádem náchylnou k poškození. Proto se jednotlivé plody zlatavé barvy balí do ochranných sítěk. Nashi je nejlepší syrová, můžete ji ale dát i do koláčů. Pozor, po nakrájení rychle hnědne. 

Nasladko i naslano

Hrušky jsou skvělé syrové jako zdravá svačina. Mají rády i tepelnou úpravu, můžete je jak vařit, tak třeba péct v troubě. Při vymýšlení dezertu či nedělního moučníku se nechte inspirovat receptem na císařský trhanec, hruškový koláč s mascarpone či oblíbený štrúdl – ten je s hruškami opravdu znamenitý. 

Ve slané kuchyni si hrušky rozumí se sýry, drůbeží nebo zvěřinou, které svou nasládlou chutí prvotřídně doplňují. Vyzkoušejte vegetariánské noky s brokolicí, hruškou a sýrovou omáčkou, výborně vypadající kuřecí prsa s červenou řepou a karamelizovanými hruškami, netradiční vepřovou pečeni s kozím sýrem nebo těstoviny s kachním masem, obojí doplněné právě hruškami. 

Tip: Pokud vás již nebaví osvědčené recepty s jablky, můžete je vyměnit za hrušky, nebo oba druhy ovoce zkombinovat. Například francouzskému obrácenému koláči tak dáte nový kabát. 

Dalšími možnostmi jsou hrušková povidla a kořeněné čatní. To je dokonalé například ke kachním játrům s lokšemi. Máte-li sušičku ovoce, můžete ji použít a nasušit si plátky hrušek, které pak můžete mlsat nebo přidávat do křupavé granoly.

Ať už je připravíte jakkoliv, nezapomeňte si na nich pořádně pochutnat!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU