Roman Paulus
Doba přípravy1 hod. 30 min.

Obrácený koláč Tarte Tatin

Věřili byste, že můžete upéct výborný koláč i v pánvi? Samozřejmé v té bez plastového madla! Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na obrácený koláč alias tradiční francouzský Tarte Tatin. Ve video návodu se naučíte, jak si připravit těsto (které se podobá tradičnímu lineckému) i jak podusit jablka na másle, aby byla správně měkká. Naučíte se i připravit karamel a uvařit z něj máslovo-karamelovou omáčku, která koláči dodá tu správnou chuť. Zbytek už závisí jen na troše šikovnosti a za chvíli můžete podávat!
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
1

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 × vejce „M“
  • špetka soli

Jablka

  • 10 × jablek Golden delicious
  • 2 × lžíce másla

Karamelová omáčka

  • 150 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 1,5 × lžíce vody
  • 4 × celé badyány
  • pánev vhodná do trouby
  • škrabka
  • kuchyňský robot
  • potravinová fólie

POSTUP

Těsto:

Mouku, změklé máslo, cukr, vejce a špetku soli vypracujeme v robotu v hladké těsto. Zformujeme z něj cihlu, kterou necháme alespoň 3 hodiny (klidně do druhého dne) v lednici odpočinout.

Jablka:

Jablka oloupeme, rozřízneme na čtvrtiny a vypeckujeme. V pánvi s rozehřátým máslem ovoce krátce orestujeme a poté dusíme 4–5 minut pod pokličkou. Nakonec necháme dobře okapat.

Karamelová omáčka:

Cukr necháme postupně zkaramelizovat, přidáme máslo, vodu a nakonec hvězdičky badyánu. Svaříme na hustou karamelovou omáčku a z hotové nakonec vyndáme koření.

Koláč:

Těsto necháme asi 20 minut změknout při pokojové teplotě a poté vyválíme do kruhu velikosti pánve. Do pánve s karamelem vyskládáme jablka a následně přiklopíme těstem. Okraje zatlačíme ke dnu, plát propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 40–50 minut.

Po upečení necháme 20 minut vychladnout, vyklopíme a podáváme ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU