Kuchyně
Francouzská
Doba přípravy
1 hod. 30 min.
Obtížnost
Pokročilý
Věřili byste, že můžete upéct výborný koláč i v pánvi? Samozřejmé v té bez plastového madla! Šéfkuchař Roman Paulus připravil recept na obrácený koláč alias tradiční francouzský Tarte Tatin. Ve video návodu se naučíte, jak si připravit těsto (které se podobá tradičnímu lineckému) i jak podusit jablka na másle, aby byla správně měkká. Naučíte se i připravit karamel a uvařit z něj máslovo-karamelovou omáčku, která koláči dodá tu správnou chuť. Zbytek už závisí jen na troše šikovnosti a za chvíli můžete podávat!
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Energie
19 687 kJ / 4 703 kcal
Bílkoviny
39,50 g
Tuky
237,10 g
Vláknina
50,40 g
Sůl
5,20 g
Sacharidy
645,70 g
Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.
01.Mouku, změklé máslo, cukr, vejce a špetku soli vypracujeme v robotu v hladké těsto. Zformujeme z něj cihlu, kterou necháme alespoň 3 hodiny (klidně do druhého dne) v lednici odpočinout.
02.Jablka oloupeme, rozřízneme na čtvrtiny a vypeckujeme. V pánvi s rozehřátým máslem ovoce krátce orestujeme a poté dusíme 4–5 minut pod pokličkou. Nakonec necháme dobře okapat.
03.Cukr necháme postupně zkaramelizovat, přidáme máslo, vodu a nakonec hvězdičky badyánu. Svaříme na hustou karamelovou omáčku a z hotové nakonec vyndáme koření.
04.Těsto necháme asi 20 minut změknout při pokojové teplotě a poté vyválíme do kruhu velikosti pánve. Do pánve s karamelem vyskládáme jablka a následně přiklopíme těstem. Okraje zatlačíme ke dnu, plát propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C 40–50 minut.
05.Po upečení necháme 20 minut vychladnout, vyklopíme a podáváme ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo zakysanou smetanou.
Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.
Pro hodnocení se musíte PŘIHLÁSIT