Ovoce očistíme, zbavíme semínek, případných lístků a nakrájíme na podobně velké kousky.
Nakrájené ovoce nandáme do hrnce a zalijeme trochou vody. Množství vody záleží na vodnatosti ovoce. Pokud vaříte více druhů ovoce, nejprve začněte tím tvrdým (například tvrdé hrušky) a následně přidávejte měkčí ovoce. To úplně měkké (jako třeba jahody) přidejte až těsně před koncem, aby se moc nerozvařilo. Případně přidáme i koření (skořici).
Tip: Pokud děláte přesnídávku pro opravdu malé děti, vynechte raději skořici a jiné koření.
Přiklopíme pokličkou a na mírném plameni vaříme do měkka.
Uvařené ovoce rozmixujeme na jemnou kaši a přendáme do čistých vyvařených sklenic.
Z 1 kg ovoce připravíte asi necelý litr přesnídávky.
K přímé spotřebě:
Přesnídávku jíme ještě teplou, nebo necháme vychladnout. Spotřebujeme ihned samotné ke svačině, případně spolu s lívanci nebo císařským trhancem. Skladujeme v lednici a sníme ještě ten samý den.
Na později:
Uzavřené sklenice přendáme do zavařovacího hrnce, kde je zavařujeme při 80 °C 30 minut. Necháme vychladnout a skladujeme v lednici. Spotřebujeme do 3 měsíců.
Oblíbená kombinace ovocnÝCH přesnídávek
- Jablečná pouze z jablek, ideálně se skořicí
- Ovocná - jablka, hrušky, jahody
- Švestková – jablka, švestky, ideálně perníkové koření
- Meruňková – meruňky, banán, badyán
- Zahradní – jablka, rybíz, třešně a v případě kyselého ovoce můžete přidat hnědý cukr
- Lesní – jablka, borůvky, ostružiny
- Rebarborová – jablka, rebarbora, jahody