Pamatujete si na babiččinu kulatou pánev s oky? Možná se vám vybaví i vůně skořice, jemně smaženého těsta a pusa modrá od borůvek. A dost pravděpodobně se vám na lívance už sbíhají sliny.
Proč se vlastně lívanci říká lívanec? Protože se těsto do lívanečníku, litinové pánve s kulatými formičkami, jednoduše lije. Lívance se připravují, stejně jako palačinky, z litého těsta. Narozdíl od palačinek obsahují kypřidlo (droždí či kypřící prášek), díky čemuž narostou do výšky. Další rozdíl je pak ve velikosti. České lívance jsou menší, tlustší placičky, francouzské crêpes jsou naopak tenoučké velké placky. Ruské bliny jsou zas malé placičky, které se podávají jako jednohubky.
Nenechme se zmást ani anglickou terminologií. Americké pancakes jsou větší a tlustší lívance, kdežto anglické pancakes jsou opravdu palačinky, podobné těm našim a o trochu silnější než ty francouzské.
I samotné lívance mají ale mnoho podob, díky kterým si na nich pochutnají i vegani či celiaci.
Česká klasika je nepřekonatelná. Poctivé české lívance se u nás tradičně se připravují z kynutého těsta. Oblíbená je i kypřená varianta. Kypřící prášek nahradí dlouhé kynutí a pomůže těstu nabýt na objemu bez čekání. Jsou sice tenčí než ty kynuté, ale rozhodně jim to neubírá na chuti.
TIP: Přeneste se do horské chaty uprostřed šumavských lesů a připravte si místní specialitu. Kynuté lívance smažené na sádle či přepuštěném másle ještě za tepla obalte ve ve skořicovém cukru, polijte teplým borůvkovým žahourem a ozdobte trochou šlehané smetany.
Snídaně po americku, to jsou lívance naskládané na sobě, polité javorovým sirupem, s kostičkou másla a k tomu volská oka a slanina. Američané netroškaří. Rozhodně to není ideální snídaně na každý den, ale skvěle se hodí na víkendový brunch. A to i když se rozhodnete pro jejich sladkou variantu s čerstvým ovocem a sirupem.
V míse dobře promíchejte všechny suché ingredience, v menší míse rozšlehejte vejce s mlékem a pak do směsi vmíchejte rozpuštěné, vychladlé máslo. Vše přilijte do suchých ingrediencí a dobře promíchejte. Nechte těsto chvilku odpočinout a pak lívance smažte na
másle. Nebojte se je udělat velké a tlusté. Jakmile začnou navrchu bublat, otočte je a opečte i z druhé strany.
Veganské lívance si můžete připravit také velmi jednoduše. Recept je obměnou amerických lívanců. Nahraďte mléko rostlinným a vynechte vejce – nahradí je jedna lžíce jablečného octa, který podpoří kypření. Zvyšte množství kypřícího prášku na jednu celou polévkovou lžíci a přidejte lžičku vanilkového extraktu. Máslo vynechte jak v těstě, tak na pánvi a smažte na rostlinném oleji.
TIP: Zkuste do lívanců při smažení prstem jemně vmáčknout například borůvky, kousky jiného ovoce či čokolády.
Zdravé banánové lívance s ovesnými vločkami si dopřejte, když máte chuť na sladkou snídani a zároveň chcete tělu dodat potřebnou energii v podobě zdravých surovin. Použijete-li rostlinné mléko a bezlepkové ovesné vločky, budete mít rázem bezlaktózovou a bezlepkovou dobrotu. Navíc vám k přípravě stačí jen robot. Potřebujete:
Vše rozmixujte dohladka. Záleží na vašem přístroji – někdy je větší jistota nejdříve rozmixovat vločky a pak přidat zbylé ingredience. Jakmile bude těsto hladké, nechte ho 2 minutky odpočinout, zatímco si rozehřejete pánev. Hotové lívance ozdobte řeckým jogurtem, ořechy a trochou medu.
TIP: Sáhněte po opravdu zralých banánech, čím více černých teček tím líp. Nemusíte pak už lívance doslazovat.
K lívancům si dejte to, co máte rádi. Můžete je například:
TIP: Pomažte lívance krémovým sýrem, ozdobte uzeným lososem a kapari. Nebo vyzkoušejte humus, či guacamole. Máte tak skvělé jednohubky na večírek!
Co vy a lívance? Držíte se ostřílené klasiky nebo spíš moderních, zdravějších variant? Napište nám do komentářů.
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.
Blíží se Halloween a s ním děsivě dobrá hostina, na kterou se nezapomíná! Proměňte letos klasické menu ve strašidelné, které pobaví, ale i zachutná.
Halloween je především americký svátek, ale zabydluje se i v Evropě. Máme pro vás zábavný způsob, jak si s dětmi užít Halloween tak trochu po česku.