Lívance klasicky i netradičně

Lívance klasicky i netradičně

Pamatujete si na babiččinu kulatou pánev s oky? Možná se vám vybaví i vůně skořice, jemně smaženého těsta a pusa modrá od borůvek. A dost pravděpodobně se vám na lívance už sbíhají sliny.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Pamatujete si na babiččinu kulatou pánev s oky? Možná se vám vybaví i vůně skořice, jemně smaženého těsta a pusa modrá od borůvek. A dost pravděpodobně se vám na lívance už sbíhají sliny.

 

Proč se vlastně lívanci říká lívanec? Protože se těsto do lívanečníku, litinové pánve s kulatými formičkami, jednoduše lije. Lívance se připravují, stejně jako palačinky, z litého těsta. Narozdíl od palačinek obsahují kypřidlo (droždí či kypřící prášek), díky čemuž narostou do výšky. Další rozdíl je pak ve velikosti. České lívance jsou menší, tlustší placičky, francouzské crêpes jsou naopak tenoučké velké placky. Ruské bliny jsou zas malé placičky, které se podávají jako jednohubky.

 

Nenechme se zmást ani anglickou terminologií. Americké pancakes jsou větší a tlustší lívance, kdežto anglické pancakes jsou opravdu palačinky, podobné těm našim a o trochu silnější než ty francouzské.

 

I samotné lívance mají ale mnoho podob, díky kterým si na nich pochutnají i vegani či celiaci.

 

Česká klasika je nepřekonatelná. Poctivé české lívance se u nás tradičně se připravují z kynutého těsta. Oblíbená je i kypřená varianta. Kypřící prášek nahradí dlouhé kynutí a pomůže těstu nabýt na objemu bez čekání. Jsou sice tenčí než ty kynuté, ale rozhodně jim to neubírá na chuti.

 

TIP: Přeneste se do horské chaty uprostřed šumavských lesů a připravte si místní specialitu. Kynuté lívance smažené na sádle či přepuštěném másle ještě za tepla obalte ve ve skořicovém cukru, polijte teplým borůvkovým žahourem a ozdobte trochou šlehané smetany.

 

Snídaně po americku, to jsou lívance naskládané na sobě, polité javorovým sirupem, s kostičkou másla a k tomu volská oka a slanina. Američané netroškaří. Rozhodně to není ideální snídaně na každý den, ale skvěle se hodí na víkendový brunch. A to i když se rozhodnete pro jejich sladkou variantu s čerstvým ovocem a sirupem.

 

Snídaně pro 4:

  • 135 g hladké mouky
  • 240 ml mléka
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžíce cukru
  • ½ lžičky soli
  • 1 velké rozšlehané vejce
  • 30 g másla, rozpuštěného a vychladlého

 

V míse dobře promíchejte všechny suché ingredience, v menší míse rozšlehejte vejce s mlékem a pak do směsi vmíchejte rozpuštěné, vychladlé máslo. Vše přilijte do suchých ingrediencí a dobře promíchejte. Nechte těsto chvilku odpočinout a pak lívance smažte na 

másle. Nebojte se je udělat velké a tlusté. Jakmile začnou navrchu bublat, otočte je a opečte i z druhé strany. 


Veganské lívance si můžete připravit také velmi jednoduše. Recept je obměnou amerických lívanců. Nahraďte mléko rostlinným a vynechte vejce – nahradí je jedna lžíce jablečného octa, který podpoří kypření. Zvyšte množství kypřícího prášku na jednu celou polévkovou lžíci a přidejte lžičku vanilkového extraktu. Máslo vynechte jak v těstě, tak na pánvi a smažte na rostlinném oleji.

 

TIP: Zkuste do lívanců při smažení prstem jemně vmáčknout například borůvky, kousky jiného ovoce či čokolády.

 

Zdravé banánové lívance s ovesnými vločkami si dopřejte, když máte chuť na sladkou snídani a zároveň chcete tělu dodat potřebnou energii v podobě zdravých surovin. Použijete-li rostlinné mléko a bezlepkové ovesné vločky, budete mít rázem bezlaktózovou a bezlepkovou dobrotu. Navíc vám k přípravě stačí jen robot. Potřebujete:

 

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 125 ml rostlinného mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 135 g ovesných vloček
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky soli

 

Vše rozmixujte dohladka. Záleží na vašem přístroji – někdy je větší jistota nejdříve rozmixovat vločky a pak přidat zbylé ingredience. Jakmile bude těsto hladké, nechte ho 2 minutky odpočinout, zatímco si rozehřejete pánev. Hotové lívance ozdobte řeckým jogurtem, ořechy a trochou medu.

 

TIP: Sáhněte po opravdu zralých banánech, čím více černých teček tím líp. Nemusíte pak už lívance doslazovat.

 

Namazat, polít nebo obalit?

K lívancům si dejte to, co máte rádi. Můžete je například:

  • posypat čerstvým ovocem, nasekanými ořechy a polít javorovým sirupem
  • polít borůvkovým žahourem a ozdobit šlehačkou
  • obalit ve skořicovém cukru
  • namazat marmeládou nebo džemem
  • natřít povidly a ozdobit lžičkou tvarohu
  • ozdobit jogurtem, praženými ořechy a medem

TIP: Pomažte lívance krémovým sýrem, ozdobte uzeným lososem a kapari. Nebo vyzkoušejte humus, či guacamole. Máte tak skvělé jednohubky na večírek!

Co vy a lívance? Držíte se ostřílené klasiky nebo spíš moderních, zdravějších variant? Napište nám do komentářů.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU