Knedlík je konstanta české kuchyně. Vaříme ho na všechny možné způsoby a v létě, kdy zraje ovoce, přichází na scénu jeho sladká varianta. Plněné ovocné knedlíky zná každý, méně už malé knedlíčky, které jsou ovocem přelité. Přitom jsou snazší a chutnají i za studena.
Tyto nadýchané, tvarohové knedlíčky skvěle doplní tradiční šumavský žahour, hustá omáčka z lesních borůvek, kterou se často polévají například lívance nebo trhanec.
No jo, ale na čerstvé borůvky si do šumavských lesů nevyrazí každý. Co dělat, když zrovna nemáte borůvky?
Připravte si žahour podle receptu, který najdete níže, jen vyměňte borůvky za jahody, maliny nebo ostružiny.
Zkuste odlehčenější variantu s jakýmkoliv lesním ovocem. Vynechte smetanu, ovoce rozmačkejte a lehce povařte s trochou cukru. Dochutit můžete skořicí nebo vanilkou.
Dejte si lehký letní dezert! Rozmixujte libovolné ovoce do hladkého pyré a zalijte jím studené knedlíčky. Ozdobte kysanou smetanou, třtinovým cukrem a snítkou máty. Pokud si chcete práci opravdu usnadnit, poslouží vám i dětská přesnídávka.
Zkrátka možností je spoustu a vaší fantazii se meze nekladou. Výborný letní oběd (nebo dezert) máte rychle a snadno na stole. Pusťme se tedy do něj.
Na asi 30 malých knedlíčků potřebujete:
Na žahour:
Nejprve si připravíme žahour. Borůvky lehce pomačkáme, podlijeme trochou vody a s moučkovým cukrem rozvaříme. Pro hladký žahour až 10 minut, pokud nám nevadí kousky borůvek, stačí méně. Škrob vmícháme do smetany a směsí zalijeme borůvky. Povaříme chvilku do zhoustnutí.
Odstavíme z plotny a dáme si vařit větší hrnec vody na knedlíčky.
Tvaroh s vajíčkem a špetkou soli promísíme do jemna, postupně přisypeme krupičku, podle potřeby. Těsto by mělo zůstat křehké a nelepit. Pak lžičkou dávkujeme těsto a dlaněmi tvarujeme kuličky. Ty vložíme do osolené vroucí vody a chvilku vaříme.
Jakmile knedlíčky vyplavou, jsou hotové. Vylovíme je z vody, zalijeme žahourem, ozdobíme trochou kysané smetany a posypeme třtinovým cukrem.
Pokud vám tvarohová varianta knedlíkového těsta zachutná, neváhejte a pusťte se do klasických plněných s receptem od Romana Pauluse. A dejte nám do komentářů vědět, jak vám chutnalo!
Sushi, jarní a letní závitky či polévky pho bo nebo miso patří v poslední době k nejoblíbenějším pokrmům. Je to tak, asijská kuchyně v našich…
Po pečené kachně určitě přijde chuť na sladké. Svatomartinskou tabuli proto výborně doplní pečené dobroty od Markéty!
Halloweenské dýňové lucerničky jsou sice doménou spíše anglosaských zemí, v posledních letech si ale našly cestu i do českých domácností.