Mirka van Gils Slavíková
Doba přípravy2 hod.

Větrníky

Král české cukrařiny – to je větrník. Připravte si tento zázrak plněný žloutkovým krémem, karamelovou šlehačkou přelitý karamelovou polevou podle receptu Mirky van Gils Slavíkové.


SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP
Zvolte počet porcí:
12

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Odpalovaná hmota:

  • 125 ml plnotučné mléko Pilos
  • 125 ml voda
  • 100 g máslo Pilos
  • 10 g cukr krupice Belbake
  • 3 g sůl Kania
  • 140 g hladká mouka Belbake
  • 5 × vejce „M“

Žloutková šlehačka:

  • 250 ml plnotučné mléko Pilos
  • 1 × lžička mletá vanilka
  • 4 × žloutek
  • 100 g cukr krupice Belbake
  • 1 g sůl Kania
  • 15 g kukuřičný škrob Belbake
  • 15 g hladká mouka Belbake
  • 40 g máslo Pilos
  • 200 ml smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)

Karamelová šlehačka:

  • 100 g cukr krupice Belbake
  • 20 g med
  • 350 g smetana ke šlehání Pilos (33 % tuku)

Karamelová poleva:

  • 40 g med
  • 200 g cukr krupice Belbake
  • 100 ml smetana ke šlehání Pilos (40 % tuku)

POSTUP

Odpalovaná hmota:

1. Do hrnce vlijeme mléko, vodu, máslo, cukr a sůl a přivedeme k varu. Stáhneme z plotny a vmícháme mouku. Vrátíme zpět na plotnu a odpálíme – mícháme a restujeme, až se hmota přestane lepit na vařečku. 

2. Odpálené těsto vložíme do mísy robota, necháme vychladnout a postupně do ní vmícháme 4 vejce, jedno po druhém.

Tip: Poslední vejce přidejte pouze v případě, že je těsto příliš tuhé.

3. Odpálené těsto nanášíme porcovačkou na zmrzlinu na pečicí plech vyložený silikonovou podložkou. Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C, ihned snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 20 minut.

Tip: Větrníky nanášejte na plech dostatečně od sebe, nafouknou se. 

Žloutková šlehačka:

4. Do hrnce vlijeme mléko, přidáme mletou vanilku a přivedeme k varu.

5. Do mísy vložíme žloutky, cukr, sůl a kukuřičný škrob, promícháme a přidáme hladkou mouku. Zalijeme svařeným mlékem s vanilkou, důkladně promícháme, vrátíme zpět do hrnce a za stálého míchání provaříme.

Tip: Krém je provařený ve chvíli, kdy zmizí pěna.

6. Provařený krém přendáme do misky, přidáme máslo, které se teplem rozpustí a zabrání vzniku škraloupu, a necháme vychladnout.

7. K vychladlému krému přidáme vyšlehanou šlehačku, lehce promícháme a přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.

Karamelová šlehačka: 

8. Cukr s medem vložíme do hrnce a necháme zkaramelizovat. Neustále mícháme, aby se cukr nespálil.

Tip: Od karamelu nikdy neodcházejte a hlídejte, až zhnědne.

9. Jakmile je karamel hnědý tak, jak požadujeme, zalijeme ho horkou smetanou. Provaříme, až je karamel rozpuštěný.

Tip: Studená smetana je nebezpečná, když ji nalijete do karamelu, může vyprsknout. 

10. Provařený karamel přelijeme přes sítko do misky a necháme vychladnout. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočívat přes noc v lednici. 

11. Druhý den karamelovou šlehačku vyšleháme a přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.

Karamelová poleva:

12. Do hrnce vložíme med a cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme horkou smetanou, vypneme plamen a mícháme až do rozpuštění karamelu. Svařená poleva je na 115 °C.

Dokončení:

13. Upečené větrníky rozřízneme, na spodek větrníku nastříkáme žloutkovou šlehačku a na ni karamelovou šlehačku. 

Tip: Pokud větrníky nerozřezáváte, vytvořte řezanou trubičkou zespodu dírku a naplňte trochou karamelovou a poté žloutkové šlehačky. 

14. Vrchní části větrníků namáčíme v karamelové polevě a položíme na karamelovou šlehačku.

Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 547 kcal, 7 g bílkovin, 52 g sacharidů, 35 g tuků.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

BUDE SE VÁM HODIT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.