Král české cukrařiny – to je větrník. Připravte si tento zázrak plněný žloutkovým krémem, karamelovou šlehačkou přelitý karamelovou polevou podle receptu Mirky van Gils Slavíkové.
Král české cukrařiny – to je větrník. Připravte si tento zázrak plněný žloutkovým krémem, karamelovou šlehačkou přelitý karamelovou polevou podle receptu Mirky van Gils Slavíkové.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
1. Do hrnce vlijeme mléko, vodu, máslo, cukr a sůl a přivedeme k varu. Stáhneme z plotny a vmícháme mouku. Vrátíme zpět na plotnu a odpálíme – mícháme a restujeme, až se hmota přestane lepit na vařečku.
2. Odpálené těsto vložíme do mísy robota, necháme vychladnout a postupně do ní vmícháme 4 vejce, jedno po druhém.
Tip: Poslední vejce přidejte pouze v případě, že je těsto příliš tuhé.
3. Odpálené těsto nanášíme porcovačkou na zmrzlinu na pečicí plech vyložený silikonovou podložkou. Vložíme do trouby předehřáté na 220 °C, ihned snížíme teplotu na 170 °C a pečeme asi 20 minut.
Tip: Větrníky nanášejte na plech dostatečně od sebe, nafouknou se.
4. Do hrnce vlijeme mléko, přidáme mletou vanilku a přivedeme k varu.
5. Do mísy vložíme žloutky, cukr, sůl a kukuřičný škrob, promícháme a přidáme hladkou mouku. Zalijeme svařeným mlékem s vanilkou, důkladně promícháme, vrátíme zpět do hrnce a za stálého míchání provaříme.
Tip: Krém je provařený ve chvíli, kdy zmizí pěna.
6. Provařený krém přendáme do misky, přidáme máslo, které se teplem rozpustí a zabrání vzniku škraloupu, a necháme vychladnout.
7. K vychladlému krému přidáme vyšlehanou šlehačku, lehce promícháme a přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
8. Cukr s medem vložíme do hrnce a necháme zkaramelizovat. Neustále mícháme, aby se cukr nespálil.
Tip: Od karamelu nikdy neodcházejte a hlídejte, až zhnědne.
9. Jakmile je karamel hnědý tak, jak požadujeme, zalijeme ho horkou smetanou. Provaříme, až je karamel rozpuštěný.
Tip: Studená smetana je nebezpečná, když ji nalijete do karamelu, může vyprsknout.
10. Provařený karamel přelijeme přes sítko do misky a necháme vychladnout. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme odpočívat přes noc v lednici.
11. Druhý den karamelovou šlehačku vyšleháme a přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou.
12. Do hrnce vložíme med a cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme horkou smetanou, vypneme plamen a mícháme až do rozpuštění karamelu. Svařená poleva je na 115 °C.
13. Upečené větrníky rozřízneme, na spodek větrníku nastříkáme žloutkovou šlehačku a na ni karamelovou šlehačku.
Tip: Pokud větrníky nerozřezáváte, vytvořte řezanou trubičkou zespodu dírku a naplňte trochou karamelovou a poté žloutkové šlehačky.
14. Vrchní části větrníků namáčíme v karamelové polevě a položíme na karamelovou šlehačku.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce): 547 kcal, 7 g bílkovin, 52 g sacharidů, 35 g tuků.