Kachní játra s lokšemi, špenátem a hruškovým čatní

play Přehrát video recept
Kachní játra s lokšemi, špenátem a hruškovým čatní
hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná hvězda plná
kuchyně

Kuchyně

Slovenská

počet porcí

Počet porcí

4 porce

doba přípravy

Doba přípravy

45 min.

obtížnost

Obtížnost

Začátečník

Máte rádi moderní pojetí tradiční kuchyně? Tento recept pak bude pro vás to pravé! Šéfkuchař Marcel Ihnačák připravil vynikající restovaná kachní játra s tradičními slovenskými lokšemi. K tomu přidal mladý špenát a hlavně hruškové čatní (neboli chutney). Dozvíte se zejména spoustu triků na to, jak restovat játra i jak překvapivě snadno připravit čatní z hrušek (ty můžete zkusit vyměnit za jablka). Tato moderní variace na tradiční slovenskou kuchyni je něco, co bude z talířů rychle pryč, ale na co budete ještě dlouho vzpomínat.

Marcel Ihnačák

Marcel Ihnačák

Další recepty šipka vpravo
Suroviny
Kuchyňské potřeby
Zvolte počet porcí:
- 4 +

Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit.
Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.

Hruškové čatní

  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 1 × šalotka
  • 2 × bobkové listy Kania
  • 1 × cm zázvoru
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 × lžíce třtinového cukru Belbake
  • špetka mleté skořice Kania
  • 3 × menší hrušky
  • 50 ml bílého suchého vína Soave
  • 1 × citron (šťáva)

Kachní játra

  • 500 g vykrmených kachních jater Řezníkova čerstvá porce
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 × lžíce másla Pilos
  • 1 × hrst mladého špenátu
  • 4 × lokše

Orientační nutriční hodnoty

Energie

3 614 kJ / 864 kcal

Bílkoviny

17,80 g

Tuky

66,20 g

Vláknina

5,40 g

Sůl

2,10 g

Sacharidy

52,80 g

Nutriční hodnoty jsou vypočítány na jednu porci.

Postup přípravy

tiskárna Vytisknout recept

Hruškové čatní:

01.V menším hrnci rozpustíme máslo. Přidáme nadrobno nasekanou šalotku, bobkové listy, najemno nastrouhaný zázvor a na mírném plameni restujeme, dokud šalotka nezměkne. Potom přisypeme sůl, pepř, cukr a mletou skořici.

02.Tip: Můžeme přidat i hřebíček.

03.Jakmile se cukr rozpustí, přidáme 2 očištěné hrušky nakrájené na menší kousky. Podlijeme vínem a pokapeme citronovou šťávou. Nakonec přidáme 1 očištěnou hrušku nastrouhanou najemno. Promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného míchání asi 20 minut do změknutí.

Kachní játra:

04.Očištěná kachní játra nakrájíme na hrubší plátky, přendáme na talíř, z jedné strany ochutíme solí a pepřem. V grilovací pánvi s trochou oleje necháme rozehřát máslo. Potom přidáme játra a krátce restujeme z obou stran dozlatova. Během opékání játra poléváme výpekem. Hotové stáhneme z ohně a přisypeme umytý a osušený špenát.

05.Lokše zahřejeme na suché pánvi z obou stran. Na závěr je pokapeme výpekem.

Servírování:

06.Do středu talíře naservírujeme skládané lokše. Na ně dáme hruškové čatní a kachní játra se špenátem. Na závěr pokapeme výpekem.

Chutnalo? Dejte tomu hvězdičku!

Vaše hodnocení pomáhá ostatním vybrat ten správný recept.

Pro hodnocení se musíte

Bude se vám hodit

Zobrazit všechny recepty šipka vpravo