Marcel Ihnačák
Doba přípravy45 min.

Kachní játra s lokšemi, špenátem a hruškovým čatní

Máte rádi moderní pojetí tradiční kuchyně? Tento recept pak bude pro vás to pravé! Šéfkuchař Marcel Ihnačák připravil vynikající restovaná kachní játra s tradičními slovenskými lokšemi. K tomu přidal mladý špenát a hlavně hruškové čatní (neboli chutney). Dozvíte se zejména spoustu triků na to, jak restovat játra i jak překvapivě snadno připravit čatní z hrušek (ty můžete zkusit vyměnit za jablka). Tato moderní variace na tradiční slovenskou kuchyni je něco, co bude z talířů rychle pryč, ale na co budete ještě dlouho vzpomínat.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Hruškové čatní

  • 1 polév. lž. másla Pilos
  • 1 šalotka
  • 2 bobkové listy Kania
  • 1 cm zázvoru
  • keramický mlýnek s mořskou solí Kania
  • keramický mlýnek s pepřem Kania
  • 2 polév. lž. třtinového cukru Belbake
  • špetka mleté skořice Kania
  • 3 menší hrušky
  • 50 ml bílého suchého vína Soave
  • 1 citron (šťáva)

Kachní játra

  • 500 g vykrmených kachních jater Řezníkova čerstvá porce
  • bio extra panenský olivový olej Primadonna
  • 1 polév. lž. másla Pilos
  • 1 hrst mladého špenátu
  • 4 lokše
  • struhadlo
  • grilovací pánev

POSTUP

Hruškové čatní:

V menším hrnci rozpustíme máslo. Přidáme nadrobno nasekanou šalotku, bobkové listy, najemno nastrouhaný zázvor a na mírném plameni restujeme, dokud šalotka nezměkne. Potom přisypeme sůl, pepř, cukr a mletou skořici.

Tip: Můžeme přidat i hřebíček.

Jakmile se cukr rozpustí, přidáme 2 očištěné hrušky nakrájené na menší kousky. Podlijeme vínem a pokapeme citronovou šťávou. Nakonec přidáme 1 očištěnou hrušku nastrouhanou najemno. Promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného míchání asi 20 minut do změknutí.

Kachní játra:

Očištěná kachní játra nakrájíme na hrubší plátky, přendáme na talíř, z jedné strany ochutíme solí a pepřem. V grilovací pánvi s trochou oleje necháme rozehřát máslo. Potom přidáme játra a krátce restujeme z obou stran dozlatova. Během opékání játra poléváme výpekem. Hotové stáhneme z ohně a přisypeme umytý a osušený špenát.

Lokše zahřejeme na suché pánvi z obou stran. Na závěr je pokapeme výpekem.

Servírování:

Do středu talíře naservírujeme skládané lokše. Na ně dáme hruškové čatní a kachní játra se špenátem. Na závěr pokapeme výpekem.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU