Přírodní probiotika: dobré bakterie
Doba čtení 5 minut

Přírodní probiotika: dobré bakterie

 Přírodní probiotika nalezneme ve spoustě potravinách. Co všechno jíst, abyste nemuseli sahat po probiotikách v tabletkách?

SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Probiotika jsou kultury mikroorganismů, tzv. dobré bakterie, které jsou pro lidské tělo nepostradatelné. Jejich důležitost dokazuje i to, že v trávicím traktu každého z nás se jich nachází dohromady až jeden kilogram. Společně navíc mají na svědomí zhruba 10 % veškerého denního energetického výdeje. Podporují trávení, ale i imunitu, bojují s patogenními bakteriemi a starají se o rovnováhu střevní mikroflóry a pH ve střevě. Ta ovlivňuje i duševní pohodu. 

Kdykoli se tato rovnováha naruší, ať už nemocí, užíváním antibiotik nebo stresem, je vhodné probiotika doplnit. Můžete si je koupit v lékárně, je ovšem mnoho skvělých a lahodných potravin, kterými probiotika doplníte přirozeně.

Kladete si otázku, jestli se můžete přejíst probiotiky? Odpověď je jasná – můžete. Když to přeženete, tělo vám to dá jasně najevo v podobě nadýmání či lehkých střevních potíží. Však víte, co umí přemíra kysaného zelí. 

Zdraví z přírody

Přírodní probiotika nalezneme ve spoustě potravin. Daly by se rozdělit do těchto skupin: mléčné výrobky, fermentovaná zelenina, výrobky ze sóji a fermentované nápoje.

Mléčné výrobky, jako jsou jogurt, podmáslí, kefír a některé zrající sýry – například bryndza – jsou skvělým zdrojem přírodních probiotik. Všechny tyto výrobky vznikají kvašením mléka, při kterém se množí laktobacily a bifidobakterie, které štěpí laktózu, živí se mléčnými cukry a činí výrobek lépe stravitelným.

Jogurt je skvělá součást snídaně a spolu s domácí granolou je prefektním startem dne. Dobře se s ním i peče, tomuto jogurtovému koláči s džemem dodá jak vláčnost, tak příjemnou chuť. Ve sladkém pečení má svou neotřesitelnou pozici i podmáslí, které se hodí do palačinek, lívanců a bábovky. Kefírové mléko klidně můžete použít do palačinkového těsta, ale je lahodné i jen tak ke svačině. 

Bryndza je nedílnou součástí halušek, ale překvapí i jako náplň pirohů, krůtích prsou se sušenou šunkou nebo dokonce brambor. A skvěle kombinuje její výraznou chuť s ovocem tento slaný koláč s morušemi a jablky.

Nakládaná a kvašená zelenina jsou dalším cenným zdrojem probiotik. Zelenina, která projde fermentací, v tomto případě mléčným kvašením, získává navíc i prodlouženou dobu trvanlivosti – fermentace se totiž už kdysi používala ke konzervaci potravin.

Korejské kimči je pikantní salát z kvašené nakrouhané zeleniny, kořenící pasty z chilli, zázvoru, česneku, rybí omáčky a soli. Ve své domovině to je tradiční příloha téměř každého jídla – takový malý probiotický salátek plný vitaminů a minerálů. Ze zeleniny se nejčastěji používá pekingské zelí, bílá ředkev daikon a jarní cibulka.

Pickles je anglická verze krátce kvašené zeleniny. Nám jsou zde známé tzv. rychlokvašky neboli krátce kvašené okurky a kysané zelí. To je skvělou zásobárnou vitaminů, zejména vitaminu C. Zelí v našich krajích milujeme a servírujeme ho k masu a knedlíkům, ale dopřát si ho můžete i v salátu. 

I sója je výrazným zdrojem přírodních probiotik, ale pozor, pouze ta fermentovaná. Druhů fermentovaných sójových výrobků je naštěstí opravdu mnoho. Z celých bobů se vyrábí například tempeh či natto.

Tempeh, původně z Indonésie, jsou stlačené fermentované boby ve tvaru obdélníkových placek. Chutná po oříšcích a houbách a díky vysokému obsahu proteinu je ideální náhradou masa. Dá se koupit marinovaný, smažený, uzený či přírodní k úpravě dle vašich potřeb. 

Natto je podobný, a přitom tak chuťově odlišný produkt, používaný v japonské kuchyni. Na rozdíl od tempehu je nekompaktní, lepivé konzistence a velice specifické chuti. Přesto jej Japonci milují a jedí klidně i k snídani s rýží. 


Fermentovaným nápojům kraluje kombucha. Je to slazený černý či zelený čaj, do kterého je přidávána kultura kombuchy. Ta se následně „krmí“ cukrem v čaji a vytváří jemně perlivý probiotický drink.

Kolik kombuchy můžete vypít? Začněte menším množstvím, například 200 ml a nepřekračujte maximální doporučenou dávku 0,5 l denně. Kombucha přece jen obsahuje poměrně hodně cukru a může způsobit překyselení. 

Jak vidíte, příroda nám nabízí mnoho skvělých potravin a nápojů, kterými lze zvýšit příjem probiotik. Začněte tím nejjednodušším – mléčnými výrobky – a postupně se propracujte třeba až k domácí kombuche! 

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU