Roman Paulus
Doba přípravy9 hod. 20 min.

Domácí jogurt

Máte jogurtovač nebo přemýšlíte, jestli si ho nepořídit? Rozhodně se to vyplatí! Šéfkuchař Roman Paulus připravil návod na výrobu domácího jogurtu, který vydrží v lednici bez problémů klidně i celý týden, ale určitě ho sníte mnohem dříve. K jeho výrobě potřebujete jednoduše jen mléko a (možná překvapivě) jogurt. Speciálně ten s živými jogurtovými kulturami. A pokud si chcete udělat opravdu poctivou várku z čerstvě nadojeného mléka, prozradí vám Roman Paulus i to, jak ho před přípravou jogurtu správně pasterizovat.
SDĹEJTE RECEPT S PŘÁTELI
RYCHLÁ NAVIGACE CO BUDETE POTŘEBOVAT POSTUP

Recept na domácí jogurt

  • 1 l plnotučného mléka
  • 200 g selského bílého jogurtu zrajícího v kelímku Pilos

POSTUP

Mléko nalijeme do hrnce a na mírném ohni zahříváme na teplotu 40 °C.

Tip: Pokud budete používat mléko čerstvě nadojené přímo od farmáře, předem ho dvakrát pasterizujte, tedy zahřejte na teplotu 72 °C a nechte vychladnout na teplotu 40 °C.

Do mléka přidáme jogurt s živými kulturami a pořádně zamícháme.

Naplníme do čistých skleniček, uzavřeme víčkem a vložíme do jogurtovače. Recept vychází na 7 skleniček o objemu 180 ml.

Tip: Skleničky musí být perfektně čisté, ideálně vyvařené, aby se v nich nemnožily nežádoucí organismy.

V zapnutém jogurtovači necháme jogurt zrát asi 6 hodin, pak ho vypneme a necháme 1 hodinu vychladnout. Jogurt bude krásně hustý.

Následně přendáme skleničky do lednice, kde vydrží přibližně týden. Jogurt je nejchutnější alespoň 2 hodiny vychlazený.

Rychlá jogurtová snídaně:

Vychlazený jogurt přendáme do misky, přidáme ovesné vločky, oblíbené ořechy, čerstvé ostružiny, borůvky a jahody, přelijeme javorovým sirupem nebo medem a ozdobíme lístkem máty.

Přehrát recept

OHODNOŤTE RECEPT

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU