Čím se liší řecký jogurt od ostatních? A proč se mu říká řecký? Právě tyto otázky vám zodpoví Roman Paulus ve videu a ještě vám poradí, s čím chutná nejlépe.
Čím se liší řecký jogurt od ostatních? A proč se mu říká řecký? Právě tyto otázky vám zodpoví Roman Paulus ve videu a ještě vám poradí, s čím chutná nejlépe.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
Řecký jogurt není vždy skutečně řecký – ve světě se vyrábí pod různými názvy, například „strained yogurt“ (scezený jogurt). Rozdíl mezi řeckým a klasickým jogurtem spočívá v postupu výroby.
Řecký jogurt se vyrábí podobně jako běžný jogurt, ale s jedním důležitým rozdílem – po fermentaci se z něj odstraní část syrovátky. Tento proces probíhá scezováním nebo odstřeďováním, díky čemuž se koncetruje bílkovinná složka (proto vysoký obsah proteinů) a vzniká hustší a krémovější konzistence.
Na výrobu 1 kg řeckého jogurtu je potřeba přibližně 3,5–4 litry mléka, což je přibližně dvojnásobné množství oproti klasickému jogurtu. Během výroby se totiž část syrovátky odstraní. To je hlavní důvod, proč je řecký jogurt dražší než běžný jogurt – na jeho výrobu je potřeba více suroviny.
Řecký jogurt má všestranné použití a přípravíte z něj mnoho skvělých pokrmů:
Řecký jogurt je skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravý, chutný a výživný mléčný výrobek. Ať už si ho dáte samotný, s ovocem nebo ho použijete při vaření, určitě neuděláte chybu!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…