Sóju měli dlouho v oblibě hlavně vegetariáni a vegani – představuje významný zdroj bílkovin a zdravých olejů. V poslední době se ale objevují i kritiky, že boby obsahují i další látky, tzv, fytáty, které stravitelnost prospěšných látek naopak omezují. Sóju proto konzumujte pravidelně, ale s mírou. Při nákupu kontrolujte kvalitu, pokud můžete, volte bio kvalitu. U jogurtů a mléka vybírejte ty výrobky, které obsahují co největší podíl sóji.
TIP: Se syrovou sójou zacházejte jako s ostatními luštěninami, namočte do vody minimálně den předem a potom uvařte doměkka.
Samotné sójové boby se používají zřídka – solené jako příloha, rozmixované na pomazánku nebo přeceděné na sójové mléko. Nasucho opražené v troubě poslouží jako zdravější náhražka oříšků. V obchodě seženete i sójové klíčky, které přijdou vhod do salátů, slaných koláčů nebo jen tak na chleba.
Sója se nejčastěji zpracovává do polotovarů. Dehydrované a průmyslově zpracované sójové „maso“ není výživově příliš hodnotné, v receptech ale může úspěšně nahradit maso – třeba v guláši nebo na těstovinách. Zdravější náhražkou může být fermentovaný tempeh. Přírodní plátek stačí naložit do marinády a opéct na pánvi. Takto upravený výborně doplní třeba rizoto. Uzený tempeh chutná dobře i samotný se zeleninovou přílohou a hořčicí a může posloužit jako alternativa k masu ve vegetariánských burgerech.
Větší oblibě se těší známá obdoba sójového sýra – tofu – ideální náhražka masa, která se dá jíst zastudena i tepelně upravená. Chuť tofu není výrazná, ale snadno na sebe váže slané i sladké chutě, využití tak najde v celé řadě pokrmů. Zpestří krémové polévky – třeba hrachovou polévku. Výborně se hodí i k rýži nebo asijským nudlím, Roman Paulus vás naučí, jak si připravit originální těstíčko na obalování tofu z mletých arašídů, chilli a kokosového mléka. Rozemleté chutná i jako tofu pomazánka. Překvapí i sladké recepty – k tofu se bude hodit med, ořechy, ovoce, javorový sirup nebo karamel.
I sójové omáčky dnes najdeme spíše průmyslově zpracované, v jejich kvalitě jsou tak velké rozdíly. Vybírejte ty s označením shoyu a tamari, které procházejí delším kvašením. Použít je můžete všude tam, kde byste použili sůl – v polévkách, omáčkách, zálivkách nebo k marinování. Výborně dochutí třeba restované asijské nudle s pečenou kachnou. Orientální nádech dodá vašim receptům i miso – zdravá pasta ze sójových bobů, rýže a mouky. Přidává se až na konci tepelné úpravy, hlavně do polévek a nudlí. Stejnojmennou japonskou miso polévku si můžete připomenout ve video receptu Romana Pauluse.
V Evropě méně známým výrobkem ze sóji je natto, fermentovaný pokrm ze sójových bobů, který se někdy označuje jako japonské tvarůžky. Na první pohled nevypadá a nevoní příliš vábně, je ale velmi zdravý a chutný, podává se k rýži nebo s miso pastou, omáčkami nebo v salátech. Nebojte se ho vyzkoušet!
Jak sóju zapojujete do vaření vy? Podělte se s námi v komentářích!
Den svatého Patrika si už dávno nepřipomínají jen v Irsku. Bujaré oslavy propukají také v dalších zemích, kde se na počest irského patrona zazelenají…
Pod japonskou kuchyní si většina představí nanejvýš tak sushi. To je ale jen zlomek gastronomie země vycházejícího slunce. Je čas rozšířit si obzory!
Tzaziki, řecky τζατζίκι, je salát z jogurtu, okurky a dalších surovin typický právě pro Řecko. Také se vám vždycky, když si tzaziki připravíte,…