Sója: luštěnina mnoha chutí

Sója: luštěnina mnoha chutí

.Sójová omáčka, pomazánka i tofu – jednu z nejrozšířenějších a nejstarších luštěnin na světě najdeme v různých podobách nejen v asijské kuchyni, odkud pochází. Připomeňte si, jak ji můžete v receptech využít i vy.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Sóju měli dlouho v oblibě hlavně vegetariáni a vegani – představuje významný zdroj bílkovin a zdravých olejů. V poslední době se ale objevují i kritiky, že boby obsahují i další látky, tzv, fytáty, které stravitelnost prospěšných látek naopak omezují. Sóju proto konzumujte pravidelně, ale s mírou. Při nákupu kontrolujte kvalitu, pokud můžete, volte bio kvalitu. U jogurtů a mléka vybírejte ty výrobky, které obsahují co největší podíl sóji.

TIP: Se syrovou sójou zacházejte jako s ostatními luštěninami, namočte do vody minimálně den předem a potom uvařte doměkka.

Samotné sójové boby se používají zřídka – solené jako příloha, rozmixované na pomazánku nebo přeceděné na sójové mléko. Nasucho opražené v troubě poslouží jako zdravější náhražka oříšků. V obchodě seženete i sójové klíčky, které přijdou vhod do salátů, slaných koláčů nebo jen tak na chleba.

Sója jako náhražka masa?

Sója se nejčastěji zpracovává do polotovarů. Dehydrované a průmyslově zpracované sójové „maso“ není výživově příliš hodnotné, v receptech ale může úspěšně nahradit maso – třeba v guláši nebo na těstovinách. Zdravější náhražkou může být fermentovaný tempeh. Přírodní plátek stačí naložit do marinády a opéct na pánvi. Takto upravený výborně doplní třeba rizoto. Uzený tempeh chutná dobře i samotný se zeleninovou přílohou a hořčicí a může posloužit jako alternativa k masu ve vegetariánských burgerech.

Větší oblibě se těší známá obdoba sójového sýra – tofu – ideální náhražka masa, která se dá jíst zastudena i tepelně upravená. Chuť tofu není výrazná, ale snadno na sebe váže slané i sladké chutě, využití tak najde v celé řadě pokrmů. Zpestří krémové polévky – třeba hrachovou polévku. Výborně se hodí i k rýži nebo asijským nudlím, Roman Paulus vás naučí, jak si připravit originální těstíčko na obalování tofu z mletých arašídů, chilli a kokosového mléka. Rozemleté chutná i jako tofu pomazánka. Překvapí i sladké recepty – k tofu se bude hodit med, ořechy, ovoce, javorový sirup nebo karamel.

Není omáčka jako omáčka

I sójové omáčky dnes najdeme spíše průmyslově zpracované, v jejich kvalitě jsou tak velké rozdíly. Vybírejte ty s označením shoyu a tamari, které procházejí delším kvašením. Použít je můžete všude tam, kde byste použili sůl – v polévkách, omáčkách, zálivkách nebo k marinování. Výborně dochutí třeba restované asijské nudle s pečenou kachnou. Orientální nádech dodá vašim receptům i miso – zdravá pasta ze sójových bobů, rýže a mouky. Přidává se až na konci tepelné úpravy, hlavně do polévek a nudlí. Stejnojmennou japonskou miso polévku si můžete připomenout ve video receptu Romana Pauluse.

Sójové speciality

V Evropě méně známým výrobkem ze sóji je natto, fermentovaný pokrm ze sójových bobů, který se někdy označuje jako japonské tvarůžky. Na první pohled nevypadá a nevoní příliš vábně, je ale velmi zdravý a chutný, podává se k rýži nebo s miso pastou, omáčkami nebo v salátech. Nebojte se ho vyzkoušet!

Jak sóju zapojujete do vaření vy? Podělte se s námi v komentářích!

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU