Horalská kuchyně: to nejlepší z Alp

Horalská kuchyně: to nejlepší z Alp

Alpské jídlo je přizpůsobené namíru podmínkám neúprosných hor. Nasytí a dodá potřebnou energii na toulky v extrémním počasí. Zároveň je postaveno na ingrediencích, které se jednoduše skladují. Takže ačkoli jsou jednotlivé země jinak kulinářsky velmi odlišné, v Alpách se všechny sjednocují. Horalská kuchyně je postavena na mléčných výrobcích, zejména sýrech, kvalitních domácích uzeninách a mase, bramborách a pečivu. Ale nenechte se zmást, není to žádná nuda.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Bez sýru ani ránu

Horské louky jsou plné pasoucích se krav, koz a ovcí. A šťastný dobytek znamená výborné mléčné produkty. Sýr různých druhů, zejména polotvrdý a tvrdý, se pojídá k snídani, k obědu, ke svačině i k večeři. Často se rozehřívá a lije na topinky, vařené brambory nebo se v něm namáčí kousky chleba.

Švýcaři si do své národní chlouby fondue s chutí roztaví tři druhy, zejména gruyère, tvrdý a výrazný švýcarský sýr, ementál, známý sýr s oky, který dozrává v bochnících o průměru až 1 metr, a appenzeller, horský sýr ostré chuti. A když se přesuneme nedaleko do francouzského Savojska, tam se míchají sýry comté, francouzský horský zrající sýr, ementál a beaufort, alpský sýr, který zraje v bochnících až o 70 kilogramech. Toto tradiční jídlo vzniklo díky alpským pastýřům, kteří u sebe často neměli jiné potraviny než sýr a chleba. Díky sdílení je to ideální pokrm k rodinným či přátelským sešlostem.

TIP: V Alpách je tradicí, že se do zbytku fondue hodí syrové vejce. To se v horkém sýru rozmíchá, čímž se uvaří. Posledními kousky chleba se pak mísa vytírá dosucha. Zkrátka žádné zbytky!

Dalším slavným sýrovým jídlem je raclette. Velký bochník polotrvdého, slaného sýra raclette de Valais se nahřívá a seškrabává na topinku. A když se ze Švýcarska opět přesuneme do Savojska, tam si raclette savoyarde místo topinek lijí na vařené brambory.

Ve Francii je taky oblíbenou pochoutkou měkký plísňový sýr Mont d’or Chaud, který se i v obalu z dřevěné dýhy peče v troubě. Přilévá se do něj bílé víno, někdy se přidá i nasekaný stroužek česneku. Podobně jako fondue se sdílí mezi lidmi, kteří si do něj namáčejí vařené brambory nebo kousky bagety. Ideální jídlo na večer v teple po dni stráveném na sjezdovkách.

Uzeninka: energie sbalená na cesty

Kousek špeku nebo salámu by neměl chybět v ruksaku žádného horala. Podobně jako sýry se i šunky, špek, klobásky a salámy pojídají kdykoli během dne. Dodávají na chuti i vařeným pokrmům. Takže do jakýchkoli bramborových jídel se přidává alespoň kousek špeku. Ve Francii milují savojské klobásky na bílém víně, diots au vin de Savoie.

Maso se často restuje a míchá společně s bramborami dohromady – jako v Tyrolsku, kde si pochutnávají na Tiroler gröstl, pánvi plné brambor, hovězího či vepřového masa a cibule s volským okem navrch.

Přílohy hlavním jídlem

Brambory, plodina, která se uchytila i na alpských stráních, je základem většiny jídel nebo alespoň jejich přílohou. V Rakousku nakrájené brambory restují, ve Švýcarsku je nastrouhané restují do křupava jako bramboráky, rösti, a jí je tak klidně k snídani. Francouzi z nich připravují gratin, neboli gratinované brambory se smetanou či mlékem. Namáčí si vařené brambory do roztavených sýrů, nebo spojí vše dohromady v pokrmu tartiflette, vařených bramborách zapečených se smetanou, kousky slaniny a pořádnou vrstvou sýra Reblochon. Vyzkoušejte gratinované brambory s kozím sýrem a sušenou šunkou.

Spatzli, neboli špecle, původem pochází z německého Švábska, jsou nedílnou součástí i Tyrolské kuchyně. Vaječné mini nočky z pšeničné mouky se zde tradičně servírují v pokrmu Kasspatzln, tedy s rozpuštěným pikantním sýrem, do křupava opečenou cibulkou a čerstvou petrželkou.

Další oblíbenou přílohou, která zde hraje roli hlavního chodu jsou námi dobře známé a milované knedlíky. Určitě znáte z horských jídelen obří knedlíky nasladko s vanilkovou omáčkou i naslano ve vývaru. Klasikou jsou ovšem špekové knedlíky. V Tyrolsku i Rakousku se Speckknödel podává zalitý silným hovězím vývarem nebo na lůžku kysaného zelí.

Sladká energie

Švýcarsko je rájem pro milovníky čokolády. Takže i fondue má svou čokoládovou variantu s čerstvým ovocem. Čokoláda je rychlá energie, kterou oceníte na horských výšlapech i ke kávě po jídle, navíc když je té nejvyšší kvality. Ve francouzských Alpách na každém dezertním lístku nesmí chybět tarte myrtilles, borůvkový koláč. V Tyrolsku je tradiční dezert apfelkiachl, plátky jablíček ve smaženém těstíčku.

Znáte trhanec? Tyrolané mu říkají Kaiserschmarren, je to natrhaná nadýchaná palačinka se švestkovou omáčkou. Vyzkoušejte císařský trhanec se zkaramelizovanými hruškami. Na lyžařských svazích je také velmi oblíbený štrúdl. Buď samotný, jak se jí u nás, nebo přelitý vanilkovou omáčkou. A nakonec nezapomeňme, že ve Francii je oblíbeným dezertem opět… sýr!

Vytvořte si na den alpskou atmosféru v pohodlí domova a napište nám, jaké jídlo bylo váš favorit.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.