Klasika všech klasik, to jsou francouzské makronky. Vyzkoušejte recept na lískooříškové makronky podle receptu Mirky van Gils Slavíkové.
Klasika všech klasik, to jsou francouzské makronky. Vyzkoušejte recept na lískooříškové makronky podle receptu Mirky van Gils Slavíkové.
Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
1. Cukr s vodou svaříme na 118 °C – na bublinu.
Tip: Co znamená na bublinu? Do cukru s vodou ponořte drátěné očko a foukněte jako do bublifuku. Pokud se vám tvoří bubliny, máte hotovo.
2. 110 g bílků vlijeme do mísy robota a začneme šlehat. Za stálého šlehání přiléváme svařený cukr a šleháme při nižší rychlosti do vychladnutí.
3. Prosátou mandlovou mouku smícháme s prosátým moučkovým cukrem a 110 g bílků. Musí vzniknout hladká hustá směs.
4. Vyšlehané bílky vmícháme po částech do mandlové hmoty. Důkladně, ale opatrně vymícháme. Těsto přendáme do cukrářského sáčku.
5. Na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou podložkou nastříkáme malé (asi 3 cm v průměru) pusinky. S plechem několikrát klepneme.
Tip: S plechem se musí pořádně klepnout, aby se odstranily z těsta bubliny.
6. Polovinu makronek posypeme hoblinkami lískových oříšků.
7. Před pečením necháme makronky zaschnout na plechu tak dlouho, až se těsto nebude lepit na prst (asi 1 hodinu). Poté pečeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 15 minut.
8. Rozpuštěnou čokoládu vyšleháme s lískooříškovou pomazánkou a máslem. Krém naplníme do cukrářského sáčku.
9. Vychladlé makronky naplníme lískooříškovým krémem.
10. Z této dávky těsta připravíme asi 24 makronek.
Orientační nutriční hodnoty (1 porce = 2 makronky): 513 kcal, 9 g bílkovin, 61 g sacharidů, 26 g tuků.