Využijte novou funkci Kuchyně Lidlu a navolte si počet porcí, které se chystáte uvařit. Automaticky vám spočítáme potřebné suroviny a vy ušetříte čas.
V hrnci přivedeme do varu 2 l vody s cukrem. Vypneme plamen, nasypeme čaj a louhujeme asi 5 minut podle návodu na čaji. Nápoj necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Tip: Pozor! Když bude čaj moc teplý, mohl by kulturu zahubit. Výrobu proto neuspěchejte a klidně nechte chladnout přes noc.
Studený čaj přendáme do velké sklenice, přidáme vypranou kombuchovou kulturu a pokud chceme kulturu podpořit v růstu, můžeme přidat i nálev ve kterém byla naložená. Není to však nutné.
Sklenici důkladně zakryjeme plátnem, aby mohl nápoj dýchat, ale nedostali se k němu mušky, a necháme zrát asi týden při pokojové teplotě. Doba se může lišit vzhledem k podmínkám, teplotě, síle kultury a v neposlední řadě i chuťových preferencích.
Tip: Pokud budete v průběhu ochutnávat, nápoj promíchejte. Tekutina přímo u kultury je vždy kyselejší, než zbytek.
Hotový nápoj je lehce nakyslý, průzračný a může trochu perlit. Skladujeme ho v čistých lahvích v lednici. Kombucha neustále pracuje a i v lahvi se po čase vytvoří malá kombuchová kultura. I proto je dobré mít lahve lehce pootevřené.
Kombuchovou kulturu skladujeme v uzavřené nádobě s trochou hotového nápoje. Počká tam, dokud ji zase nedáme sladký čaj ke zpracování ?.
Kombuchová kultura je trochu podobná kvásku. Snadno ji získáme od známého, který ji už doma pěstuje, koupíme ji v obchodech se zdravou výživou a vydrží nám mnoho let. Neustále roste a můžeme ji znovu a znovu použít k výrobě nového nápoje. Přebývající kousky lze oddělit a vést jako samostatné kultury (například pro známé).
Všeobecně se kombuše říká houba, ale ve skutečnosti se odborníci úplně neshodují na tom, zda jde o houbu. Nejspíše jde o symbiotický útvar kvasinek, bakteriálních kultur a možná i druhu lišejníku.
Pokud nápoj necháme pracovat přes 3 týdny, vyrobíme kombucha ocet.