Brambory se do Evropy dostaly ve druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Tehdy se však nechytly, lidé jimi spíše krmili zvířata, sami dávaly přednost luštěninám a obilninám. To se změnilo až v 18. století, kdy se naše země potýkaly se špatnou úrodou a hledaly se nové potraviny k nasycení obyvatel.
Na co si dát pozor
Pokud nevlastníte za barákem políčko, kde můžete brambory pěstovat, pravděpodobně je sháníte v obchodech nebo na trzích. Při nákupu byste měli dbát na to, abyste vybírali zásadně nepoškozené a pevné kusy bez klik a zelených skvrn.
Název „brambora“ označuje celou rostlinu, ze které jsou jedlé pouze hlízy, které musí být oloupány a tepelně zpracovány. Nebo v opačném pořadí. Rané brambory můžete jíst i se slupkou, což je z hlediska zdravotního přínosu více než žádoucí. Nejvíce výživných látek se nachází právě pod slupkou: bílkoviny, vitamín C, draslík, škrob a niacin, který reguluje spalování tuků a bílkovin v organismu. Draslík zase snižuje krevní tlak.
Odrůdy brambor
V našich končinách se vyskytuje více než 100 odrůd, které jsou rozděleny na čtyři typy:
- Typ A jsou brambory s pevnou dužinou a nízkým obsahem škrobu. Mají tvrdou konzistenci a během vaření se nerozpadají, díky čemuž se skvěle hodí k přípravě salátů. Na Vánoce, až budete připravovat bramborový salát s majonézou nebo bez ní, sáhněte právě po tomto druhu.
- Typ B jsou nejuniverzálnější typ brambor a lze je použít prakticky na všechno. Takže ať už budou k obědu vařené, pečené, opečené či šťouchané, vybírejte právě „béčka“.
- Typ C jsou brambory s vysokým obsahem škrobu, při vaření se snadno rozpadají, proto jsou nejvhodnější pro přípravu bramborové kaše, knedlíků a noků nebo nejrůznějších placiček, např. lokšů nebo rösti.
- Typ D jsou brambory, se kterými se v kuchyni setkáváme málokdy, jsou využívány spíše na krmení zvířat.
Tip pro vás! Chcete zjistit, jakou odrůdu brambor máte doma? Udělejte jednoduchý test na zjištění typu brambor. Brambor překrojte a otřete poloviny o sebe - pokud se části brambory slepí k sobě, jedná se o odrůdu bohatou na škrob.

Bramborové menu
Brambory se dají použít snad do každého chodu. Abychom vás o tomto tvrzení přesvědčili, sestavili jsme kompletní bramborové menu:
Předkrm: Bramborová pěna
Lehká, nadýchaná a chuťově výjimečná – jinak než těmito superlativy nelze bramborovou pěnu popsat. Je to naprosto luxusní předkrm, ale třeba také chuťovka na párty.
Polévka: Bramboračka
Jinou polévku než náš národní poklad zmínit nemůžeme. Receptů na bramboračku je nespočet, každá hospodyňka si chrání ten svůj. Bramboračku lze podávat s pečivem i jako hlavní chod.
Hlavní chod: Gratinované brambory s kozím sýrem a sušenou šunkou
Gratinované brambory můžete připravit samostatně jako hlavní chod, v našem případě je doplňuje šunka, kozí sýr a bylinky. Hodí se také jako příloha, jak si gratinované brambory připravit jako přílohu.
Moučník: Bramborové kuličky s vanilkovou omáčkou
Tyto kuličky se podobají kroketám, jsou z bramborového těsta a smaží se, s tím rozdílem, že jsou slaďoučké. Doplňte je vanilkovou omáčkou zakončete bramborové menu touto dobrotou.