Bramborová mánie

Bramborová mánie

Brambory, erteple, zemáky, kobzole, krumple, grule, bandury, ať už jim říkáte jakkoli, jedno jim nelze upřít - mohou se pyšnit titulem nejčastěji konzumovaná tuzemská zelenina. Tato zdánlivě podceňovaná plodina nabízí snad nejvíce možností servírování ze všech surovin, zároveň nesmíme přehlížet jejich pozitivní vliv na naše zdraví.
SDÍLEJTE RECEPT S PŘÁTELI

Brambory se do Evropy dostaly ve druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Tehdy se však nechytly, lidé jimi spíše krmili zvířata, sami dávaly přednost luštěninám a obilninám. To se změnilo až v 18. století, kdy se naše země potýkaly se špatnou úrodou a hledaly se nové potraviny k nasycení obyvatel.

Na co si dát pozor

Pokud nevlastníte za barákem políčko, kde můžete brambory pěstovat, pravděpodobně je sháníte v obchodech nebo na trzích. Při nákupu byste měli dbát na to, abyste vybírali zásadně nepoškozené a pevné kusy bez klik a zelených skvrn.

Název „brambora“ označuje celou rostlinu, ze které jsou jedlé pouze hlízy, které musí být oloupány a tepelně zpracovány. Nebo v opačném pořadí. Rané brambory můžete jíst i se slupkou, což je z hlediska zdravotního přínosu více než žádoucí. Nejvíce výživných látek se nachází právě pod slupkou: bílkoviny, vitamín C, draslík, škrob a niacin, který reguluje spalování tuků a bílkovin v organismu. Draslík zase snižuje krevní tlak.

Odrůdy brambor

V našich končinách se vyskytuje více než 100 odrůd, které jsou rozděleny na čtyři typy:

  • Typ A jsou brambory s pevnou dužinou a nízkým obsahem škrobu. Mají tvrdou konzistenci a během vaření se nerozpadají, díky čemuž se skvěle hodí k přípravě salátů. Na Vánoce, až budete připravovat bramborový salát s majonézou nebo bez ní, sáhněte právě po tomto druhu.
  • Typ B jsou nejuniverzálnější typ brambor a lze je použít prakticky na všechno. Takže ať už budou k obědu vařené, pečené, opečené či šťouchané, vybírejte právě „béčka“.
  • Typ C jsou brambory s vysokým obsahem škrobu, při vaření se snadno rozpadají, proto jsou nejvhodnější pro přípravu bramborové kaše, knedlíků a noků nebo nejrůznějších placiček, např. lokšů nebo rösti.
  • Typ D jsou brambory, se kterými se v kuchyni setkáváme málokdy, jsou využívány spíše na krmení zvířat.

Tip pro vás! Chcete zjistit, jakou odrůdu brambor máte doma? Udělejte jednoduchý test na zjištění typu brambor. Brambor překrojte a otřete poloviny o sebe - pokud se části brambory slepí k sobě, jedná se o odrůdu bohatou na škrob.

 

Bramborové menu

Brambory se dají použít snad do každého chodu. Abychom vás o tomto tvrzení přesvědčili, sestavili jsme kompletní bramborové menu:

Předkrm: Bramborová pěna

Lehká, nadýchaná a chuťově výjimečná – jinak než těmito superlativy nelze bramborovou pěnu popsat. Je to naprosto luxusní předkrm, ale třeba také chuťovka na párty.

Polévka: Bramboračka

Jinou polévku než náš národní poklad zmínit nemůžeme. Receptů na bramboračku je nespočet, každá hospodyňka si chrání ten svůj. Bramboračku lze podávat s pečivem i jako hlavní chod.

Hlavní chod: Gratinované brambory s kozím sýrem a sušenou šunkou

Gratinované brambory můžete připravit samostatně jako hlavní chod, v našem případě je doplňuje šunka, kozí sýr a bylinky. Hodí se také jako příloha, jak si gratinované brambory připravit jako přílohu.

Moučník: Bramborové kuličky s vanilkovou omáčkou

Tyto kuličky se podobají kroketám, jsou z bramborového těsta a smaží se, s tím rozdílem, že jsou slaďoučké. Doplňte je vanilkovou omáčkou zakončete bramborové menu touto dobrotou.

NEJNOVĚJŠÍ RECEPTY

DALŠÍ ČLÁNKY Z MAGAZÍNU

NENECHTE SI UJÍT NOVÉ RECEPTY ROMANA PAULUSE, PŘIHLASTE SE K ODBĚRU NAŠEHO NEWSLETTERU

Pravidelná dávka inspirace, tipů a triků i upozornění na zajímavé články v Magazínu Kuchyně Lidlu přímo do vaší e-mailové schránky.

PŘIHLÁSIT SE K ODBĚRU